Transfagarasan – redeschis circulatiei pâna in Octombrie

Transfagarasanul, in topul celor mai frumoase drumuri din lume

     Se crede ca idea construirii unui drum peste muntii Fagarasului i-a apartinut lui Ceausescu. Realitatea este ca existau schite si planuri realizate inainte de 1960 care contineau detaliile unui drum ce printre muntii Fagarasului. Proiectul a fost abandonat deoarece bugetul de atunci nu suporta o asemenea cheltuiala, dar ideea a fost reluata dupa finalizarea lucrarilor la hidrocentrala de la Vidraru.

     Lucrarile au fost demarate de catre Ceausescu in decembrie 1969. Acestea trebuiau finalizate in 1973, dar conditiile meteo nefavorabile si greutate traseului au amanat finalizare cu 1 an.

Drumul a fost finalizat pe 20 septembrie 1974.

A urmat asfatarea drumului, care a durat 4 ani, ruta de azi asa cum o stim noi fiind finalizata in anul 1980.

     Constructia drumului a cerut si jertfe omenesti atat din partea militarilor, cat si a civililor. Datele oficiale vorbesc despre 40 de oameni care si-au dat viata pentru construirea Transfagarasanului.

In memoria acestora si a celor care au participat la constructia rutei s-au construit doua monumente Poarta Genistilor (coata 1200) si Poarta Întâlniri (cota 1600).

     TRANSFAGARASANUL, prin maretia si frumuseatea sa, a antrenat o puternica dezvoltare economica a zonei. Din aceasta perspective turistica, locurile mai dezvoltate sunt si cele mai cunoscute, precum barajul si lacul Vidraru, Balea Lac, Balea Cascada, Cumpana, Valea cu Pesti sau mai nou statiunea Molivisu. In aceste puncte s-au construit numeroase hoteluri, cabane si pensiuni.

ION BRATU spunea despre Transfagarasan ca “reprezinta visul Mesterului Manole, transformat intr-o realitate de vis de catre urmasii sai”.

     Transfagarasanul, ramane o constructie ce a trezit interesul multora, de pe toate meleagurile. Ruta a fost declarata si cel mai frumos drum din lume de catre mai multe publicatii internationale.

Vizitati-l in vara aceasta!