Un Craciun fara teme pentru acasa, ultima dorinta a parintilor din Spania

Un Craciun fara teme pentru acasa, ultima dorinta a parintilor


Organizați în Confederatia CEAPA părinții elevilor din școala publică din Spania, asigură că temele școlare pentru acasă tind să fie din ce în ce mai puține.


După ce în luna noiembrie au chemat la refuzul încărcării orarului copiilor școlari cu teme pentru acasă, acum Confederația Asociațiilor de „Padres y Madres del Alumnado” (CEAPA) cere profesorilor să scutească copii de teme pentru acasă îe timpul vacanței de Crăciun. „La fel ca adulții, au nevoie să se odihnească și să se întoarcă la școală cu forțe proaspete”, argumentează asociația într-un comunicat, preluat de presa spaniolă.

satelit televizor

În felul acesta CEAPA asigură continuitate campaniei #NoalosDeberes care are ca obiectiv recuperarea timpului petrecut în familie care, potrivit acestui colectiv de părinți, este consumat în mod excesiv de efectuarea temelor pentru acasă. Din acest motiv face câteva recomandări pentru cei care doresc să se alăture inițiativei pe parcursul sărbătorilor de Crăciun, cum ar fi să discute cu responsabilii centrelor școlare „pentru a informa despre necesitatea” ca profesoratul să colaboreze cu campania, să informeze familiile despre acțiune pentru ca acestea să colaboreze și să o sprijine, să afișeze comunicate informative în școli și să distribuie idea prin intermediul mediilor sociale online.

În multe centre din Spania au fost schimbate rutinele școlare iar temele pentru acasă au început să fie din ce în ce mai puține


În același timp, CEAPA consideră că acțiunea „este pe un drum bun”, au reușit să deschidă dezbaterea în viața publică iar atât familiile cât și profesoratul „sunt de acord să discute subiectul”. Mai mult, confederația asigură că deja „în multe centre au început să se schimbe rutina școlară iar volumul de teme pentru acasă primit de elevi a început să scadă”

Totuși, de asemena recunoaște că sunt școli care amenință cu sancțiuni în cazul în care temele pentru acasă nu vor fi efectuate, lucru care, conform asociației, „este profund ilegal”, fapt pentru care a solicitat o reuniune cu Avocatul Poporului din Spania solicitând sprijin. „Noi, părinții, suntem singura autoritate care poate decide respectiv la timpul nostru din familie”, se spune în comunicat.

Petiția făcută de CEAPA, o confederație de dimensiuni considerabile din care fac parte 12.000 de asociații de părinți din toată Spania, împotriva volumului excesiv al temelor pentru acasă pe care copii sunt obligați să le facă în defavoarea timpului liber a făcut mare vâlvă în viața socială în luna noiembrie. Confederația a declarat boicotul temelor pentru acasă în weekend în semn de protest și pentru a cere trecerea la un model educațional în care să nu existe sarcinile școlare pentru acasă. Principalul argument este că aceste ocupă timp excesiv din orarul copiilor și afectează negativ viața de familie.