„Romania se goleste” – scrie LeMonde


Primarul de Târgovişte s-a dus să-şi vadă concetăţenii instalaţi în Spania, în zona oraşului Valencia şi s-a întors cu o constatare simplă : « Românii de acolo nu vor reveni niciodată acasă. Ei stau acolo de zece ani, şi-au făcut familie, case sau firme şi sunt bine integraţi »

« După ani la rând de emigraţie masivă, societatea românească descoperă reversul fugii forţelor sale vii ». Plecând de la această constatare, ziaristul de la Le Monde, Jean-Baptiste Chastand a mers mai întâi să vorbească cu mamele şi bunicile din Târgovişte. Oraşul din Dâmboviţa a fost dealtfel epicentrul reportajului din Le Monde.

satelit televizor

In finalul reportajului său, ziaristul de la Le Monde notează că « nu există în România, din lipsă de bani, niciun studiu fiabil privind emigraţia. Cifra de 3 milioane de emigranţi este astfel doar o estimare. Nu se ştie nici care-i calificarea acestor oameni şi nici ce aşteptări au. Mai mult de atât, nimeni nu poate spune câţi dintre ei s-au reîntors în patrie pentru a profita de recenta decolare a economiei româneşti, cea mai mare din toată Uniunea europeană ».

Ascultă reportajul

Audio: reportaj de Vasile Damian pentru Radio France International


articolul integral: LeMonde