Europa congelata: in ultimele 48 de ore 18 morti in Polonia si Italia – printre ei un roman


Transporturile de asemenea s-au văzut afectate cu zboruri suspendate și drumuri de acces blocate de zăpada.

Valul de frig polar care afectează centrul și părți din sudul europei, a cauzat cel puțin de 18 morți în Italia și Polonia în ultimele 48 de ore, lăsând în urmă imagini puțin obișnuite pentru zone cum sunt plajele din Sicilia sau centrul capitalei turciei, Istambul. Trenuri, avioane, șosele și transporturi maritime s-au văzut afectate de temperaturi cum au fost cele din Moscova, unde s-a înregistrat recordul negativ al perioadei din ultimii 120 de ani, cu 30 de grade sub zero.

Originea valului de frig se află într-o masă de aer polar care provine din Scandinavia. Previziunile sunt relativ optimiste, specialiștii prognozează o îmbunătățire a vremii începând de duminică în teritoriile afectate.

FARA ADAPOST, PRINTRE VICTIME UN ROMÂN

Cea mai mare parte dintre cele 8 victime mortale din Italia erau persoane fără adăpost cu vârste cuprinse între 46 și 66 de ani, rămase în exterior, când temperaturile au coborât mult sub zero grade în zonele unde au fost găsite. Decesele s-au produs în Florența, Milano și localități din centrul țării, sud-vest (Messina) și sud-est (Altamura), precizează agenția EFE.

satelit televizor

Două dintre persoanele fara adăpost care au murit erau polonezi, un român, un indian iar restul italieni.

TEMPERATURI SUB -20 GRADE

Cele 10 decese din Polonia au fost cauzate de temperaturile care au coborât sub -20 de grade înregistrate în mai multe regiuni ale țării.

În Rusia, termometrul a coborât abrupt până la -24 grade celsius în Sant Petersburg, unde poliția a găsit un bărbat mort din cauza hipotermiei. În Turcia viscolul a paralizat aeroportul din Istambul având ca efect sute de zboruri anulate. Circa 6.000 de persoane au fost cazate temporar în hoteluri în așteptarea ameliorării vremii. Traficul maritim din Bosfor, un canal maritim ca de obicei foarte aglomerat, a fost deasemenea întrerupt. Într-o tentativă de compensare a problemelor apărute autoritățile din Istambul au anunțat că metroul din capitala turcă va funcționa fără întrerupere.

În Bulgaria, cadavrele a doi imigranți ilegali irakieni au fost descoperite congelate vineri, într-o pădure dintr-o zonă muntoasă din sud-estul țării, aproape de frontiera cu Turcia. Un afgan de 20 de ani a fost deasemenea găsit mort de frig, marți, în nordul Greciei, după ce trecuse frontiera Greco-Turcă.