Andreea Pastarnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni – video interviu


  • Noul minister are două direcții separate, care vor încerca să abordeze specificitatea celor două tipuri de comunități — cea istorică, din jurul granițelor, cea emergentă în mare parte din Europa.
  • Vom propune, în cooperare cu Parlamentul, un proces de revizuire a legislației privind comunitățile de români de pretutindeni, legislație care datează deja de o decadă, timp în care s-au întâmplat lucruri extraordinar de multe.

De multe ori, cei care sunt departe de casă simt mai intens realitatea din România, afirmă într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac.

Ea vorbește despre necesitatea revizuirii legislației privind comunitățile de români, dar și despre cursuri online de limba română pentru cei plecați în afara granițelor și nevoia de a studia în limba română. Totodată, ministrul pledează pentru un program dedicat identității limbii române, ”Mass-media de limbă română”, și susține că bugetul pe anul în curs alocat proiectelor este de 8 milioane de lei.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni vorbește și despre modul de evaluare a proiectelor depuse pentru finanțare de asociații sau persoane care vor să organizeze evenimente pentru diaspora, despre provocările comunităților de români.

Despre presupunerea că românul din diaspora se va întoarce la un moment dat, Andreea Pastarnac spune că  „opțiunile, astăzi, ale acestor comunități, care deja sunt destul de mari, sunt extrem de diverse. Sunt și opțiuni individuale, care seamănă destul de mult cu opțiunile noastre, (…) dar cred că cei care au plecat din România sau care trăiesc în jurul României au o raportare mai profundă la România. Pentru că ei simt nevoia aproape zilnic să se definească undeva interior, identitar”.

„Există, conform statisticilor puse la dispoziție de Uniunea Europeană, în ultimii ani, peste 100.000 de copii români născuți în diaspora și sunt convinsă că fiecare dintre familiile în care s-au născut își pune probleme legate de modul în care ceea ce ne definește va fi transmis noilor generații. Sunt obiceiurile, sunt datinile, este istoria personală a familiei, este religia dar este și limba română” afirmă titulara portofoliului nou înfiinţatului Minister pentru Românii de Pretutindeni.

Interviul integral aici