Se inchide puscaria


Zona comercială RoBarna din Barcelona trăia la umbra închisorii Modelo din Eixample. Nu mai este așa. Cum românii au venit ca să ramână vecinatatea se rupe odată cu desființarea pușcăriei din centrul capitalei catalane.

Vechea inchisoare Modelo se desfiinteaza lăsând locul a doua cvartale de echipamente municipale, primul dintre ele fiind o școala care face deja inscrieri pentru anul școlar 2017-2018.

O solicitare cetățenească veche, desființarea centrului judiciar este o istorie în sine, cu proteste din partea grupurilor profesionale afectate de închiderea centrului și din partea vecinilor nevoiți să trăiască de peste o suta de ani cu o vecinatate sumbra, devenită anacroncă și inoportuna odată cu extinderea orașului.

satelit televizor

Adjuncta pe probleme de ecologie, urbanism și mobilitate din cadrul primăriei, Janet Sanz, spune că s-au format deja echipe de lucru care vor lucra la actualizarea planului de folosire a echipamentelor municipale și stabilirii destinației finale ale acestora. Procesul de decizie va fi unul participativ în care vor fi implicați alături de primarie și asociațiile de proprietari / vecini din vechiul cartier, prevazându-se că va dura între șase și opt luni după care va începe implantarea proiectelor.

Primul dintre ele are deja data de începere. Noua școală care se va numi Eixample, se va deschide în module provizorii din zona verde deja pregatită și face inscrieri pentru cursul școlar viitor. Va fi a șasea nouă scoală din Barcelona de anul acesta.