Vot istoric în Franta: alegerile prezidențiale intr-o atmosfera tensionata


  • Francezii  își aleg președintele, astăzi are loc primul tur de scrutin
  • 11 candidaţi se află în cursă, fortele de securitate sunt in alerta maxima dupa atentatul de saptamana trecuta de pe Champs Elysees

45,6 milioane de francezi, adică 88,6% dintre rezidenţii în Franţa sunt înscrişi pe listele electorale şi 1,3 milioane de francezi stabiliţi în exterior, figurează pe listele consulare.

In ambasadele şi consulatele situate pe continetul american scrutinul a avut loc ieri iar al doilea tur se va desfăşura pe 6 mai, cu o zi mai devreme față de votul din Frața metropolitană. Cozi imense de alegători s-au înregistrat la birouri din Canada și Statele Unite transmite Radio France International

Toţi aceşti votanți aleg între două femei şi nouă bărbaţi. La ultimele alegeri, din 2012, au fost 10 candidaţi.

digi dolce focus 2017

La Paris, agenți de securitate patrulează de la o secție la alta. `Nimic nu trebuie să intervină` în bunul mers al alegerilor prezidețiale, declara premierul Bernard Cazeneuve, a doua zi după atacul de pe Champs Elysees, unde un bărbat a deschis focul  omorând un polițist.  Inainte de acest atac, autoritățile au prevăzut o întărire a securității pe întreg teritoriul. Este un scrutin care se derulează în timp ce Franța se află sub stare de urgență.

Militarii din cadrul operațiunii `Sentinelle` sunt mobilizați. Este vorba de un dispozitiv de supraveghere a locurilor sensibile. Dispozitivul cuprinde 7 mii de militari. Totodată, mai bine de 50.000 de polițiști și jandarmi sunt mobilizați pentru cele 67.000 de secții de vot.

`Vor fi mai multe birouri de vot decât polițiști și jandarmi mobilizați`, explica vineri secretarul  general al SIdicatului  Polițiștilor. Si adauga : `ziua de duminică reprezintă ziua tuturor pericolelor`. La Nisa, autoritățile au anunțat că au apelat la agenți de securitate privați pentru a asigura o securitate optimă pentru toate secțiile de votare din oraș.