Trandafiri, Carte si Cultura – Sant Jordi Barcelona


  • Sant Jordi de trandafiri, carte si cultura

Președintele de la Generalitat, Carles Puigdemont, a declarat astăzi că festivitățile de Sant Jordi înfățișează Catalunya ca pe „o țară cultă care face din carte și trandafiri armele sale cele mai puternice”

„Să arătăm încă odată cine suntem”, a cerut în mesajul instituțional difuzat de Europa Press și, în plus, a menționat efortul apreciabil pe care îl fac editorialele și librarii. Nu a omis să amintească de perioada în care edițiile în limba catalană erau clandestine.

A amintit de asemenea că marea sărbătoare de Sant Jordi continuă să existe mulțumită „celor care au menținut-o în timpuri dificile” și care au reușit să facă cunoscuți scriitorii catalani.

sant jordi inline
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont,dăruiește trandafirul de Sant Jordi soției sale, Marcela Topor (Cedida per Generalitat de Catalunya / Rubén Moreno)

Calitatea sectorului editorial catalan se demonstrează nu doar pe 23 Aprilie ci pe tot parcursul anului, programele desfășurate constant și obectivele urmărite cu obstinație se ating unul după altul, rezultatul fiind numărul impresionant de titluri pe care cititorii le au la dispoziție.

Limba română ocupă un loc privilegiat în preocupările sectorului editorial catalan, munca susținută din ultimii ani a unor traducători de excepție ca Xavier Montoliu sau Jana Balacciu Matei (proaspătă laureată a celei mai înalte distincții a Institutului de Litere Catalane) își arată roadele. Scriitorii catalani traduși în limba română și scriitorii români ale căror opere deja se află pe rafturile librăriilor catalane sunt rezultatul colaborării și deschiderii demonstrate de politica culturală comună a ultimilor ani.

sant jordi rambla

Mii de persoane au luat cu asalt centrul Barcelonei într-un Sant Jordi cald și însorit, de primăvară. La jumătatea zilei, la Rambla este impracticabilă, cozile umplu la Rambla de Catalunya, pasajul Gracia strălucește și, peste toate, cozile sunt și mai mari la intrarea în vechea fabrică Damm unde au loc concerte.

La metrou, o fătucă dăruiește o carte unui tânăr iar o duzină de turiști nordici care merg să vadă Sagrada Familia privesc scena. Când tânărul îi aruncă fetei un sărut din vârful degetelor turiștii aplaudă și râd.