Am petrecut romaneste la Palau de Margalef – Lleida

Am petrecut romaneste la Palau de Margalef – Lleida

Trimite și altora


  • Am petrecut romaneste de Ziua Națională la Palau de Margaleff – Lleida

Petrecerile dedicate Zilei Naționale României desfășurate în Catalunya au fost numeroase și au avut loc în zone unde se concentrează conaționalii noștri în mod tradițional, pe tot cuprinsul geografiei catalane. Evenimente românești au fost organizate la Bruc, Guissona, Reus, Parets sau Girona, localități unde astfel de manifestări se desfășoară cu regularitate de câțiva ani încoace prin grija câtorva împătimiți de tradiție.

Anul acesta s-a adăugat Lleida, cu o reușită petrecere tradițională dedicată Zilei Naționale a României. Desfășurată într-un ambient de poveste, la Palau de Margaleff, o veche masie catalană restaurată impecabil. Situată la doar o oră și un sfert de Barcelona, jumătate de oră de Guissona și trei sferturi de oră depărtare de Tarragona, locația are toate șansele să se constituie în locul preferat de petrecere pentru oricine are de organizat, cu pretenții, o petrecere cu mulți invitați.

lleida robarna
Torregrosa / Lleida / Ziua Națională; foto MYK Studio

Bașardăii de la Cluj și Ciprian Picovici au fost animatorii unei încântătoare seri de poveste la care românii au dansat pe ritmuri populare, preponderent ardelenești.

S-a mâncat, s-a băut și s-a jucat cu patimă.

Ansamblul de dansuri populare Dacii Liberi din Reus a încălzit atmosfera după care perechile s-au prins în horele ritmate interpretate de virtuoșii invitați.

Elena Bosinceanu a întregit paleta interpretativă cu un buchet de melodii populare moldovenești, interpretate în acompaniamentul instrumentiștilor de la Cluj, pe acordurile cărora atmosfera satului bucovinean a inundat masia catalană.

lleida robarna
Torregrosa / Lleida / Ziua Națională; foto MYK Studio

De obicei petrecerile se încălzesc mai greu, mesenii au nevoie să prindă curaj și să se familiarizeze cu vecinii de masă; nu a fost cazul sâmbătă la Palau de Margaleff, bărbații au trecut pe la standul librăriei PUNCT, unde au cumpărat clopuri cu tricolor, după care s-au încins în horă. Dansul feciorilor, recent intrat în patrimoniul UNESCO ca marcă românească exclusivă, interpretat magistral de Bașardăii de la Cluj, a fost încercat de câțiva dintre ei. Cu oarecare succes 🙂

lleida robarna
Torregrosa / Lleida / Ziua Națională; foto MYK Studio

A fost un eveniment privat, organizat de o inimoasă doamnă, Maria Felicia, ieșit oarecum din tiparele împământenite, acelea care spun că neapărat o asociație se ocupă de organizări de genul acesta. Sincer, nu știu cine a stabilit că e nevoie de un ONG pentru a strânge laolaltă oameni dornici de a marca un eveniment cultural. Din ce vedem, reușita acțiunilor de acest gen se datorează în primul rând voinței unor intreprinzători care se înhamă la o asemenea aventură, care poate chiar să aibă rezultate financiare nefericite, dar, cu toate acestea, nu au nici o intenție să se constituie în vreo formulă instituțională.

În cuvântul de deschidere părintele Daniel Simon de la Parohia ortodoxa din Lleida s-a adresat în egală măsură celor prezenți cât și în general românilor din diaspora cu îndemnul la unire sub semnul credinței și în jurul simbolurilor naționale. Aplauze a primit și Lăcrămioara Dubală de la Asociația Culturală Română din Igualada care în cuvântul ei a subliniat importanța participării în număr mare la evenimentele dedicate diasporei.

digi robarna
DIGI mobil la Torregrosa / Lleida / Ziua Națională; foto MYK Studio

Tombola organizată a distribuit premii către norocoși; cărți de la librăria PUNCT din Barcelona, reviste oferite de organizatori copiilor, cartele de telefonie de la distribuitorul DIGI mobil din Catalunya și CD-uri cu muzica îndrăgiților interpreți transilvăneni care au animat petrecerea: Ciprian Picovici și Bașardăii de la Cluj.

Anul acesta, mai mult ca altădată am avut senzația că sărbătoarea aceasta ne-a fost adresată nouă, celor aflați înafara granițelor, un prilej de a rememora tradiția, portul și pofta de viață care ne însoțește indiferent unde alegem să trăim. Anul acesta noi, împrăștiații, parcă am fost mai uniți decât cei care trăiesc în țara care umblă să își găsească cursul și spre care se îndreaptă gândurile noastre la fiecare ceas de sărbătoare.

La mulți ani România! te purtăm în gând.

digi dolce focus 2017
De sărbători fără televiziune? Imposibil!

 


Trimite și altora