Ce se intampla in corpul tau in 24 de ore?

Ce se intampla in corpul tau in 24 de ore?

Trimite și altora

      Tot ceea ce se întâmplă in corpul nostru pe parcursul unei zile este guvernat de interacţiuni complexe între lumină si biologia noastră.

     Imediat dupa ce te trezesti, temperatura corpului este scăzuta iar tensiunea începe să crească. Nivelul de cortizol, un hormon asociat cu stressul, creşte cu 50% pentru a te pregati pentru o noua zi incarcata. Acum este timpul cel mai potrivit pentru a te barbieri, deoarece ranile iti vor sangera mai putin. Este si momentul zilei in care atacurile de cord se intampla cel mai frecvent.

     După o oră e timpul să bei o cafea şi să iei micul dejun. Cercetătorii recomandă să mirosiţi cafeaua înainte de a o bea deoarece 75% din bucuria aromelor este dată de miros. Când ajungi la muncă, activitatea cerebrală este la un nivel de vârf. Cei mai mulţi oameni se pot concentra cel mai bine la două ore şi jumătate, respectiv patru după ce se trezesc. Dimineaţa uităm, în medie, cinci lucruri, iar la prânz în jur de 14. La tineri s-a observat o inversare, ei devenind mai activi după-amiaza şi seara. Seara, însă, ceasul nostru biologic nu mai produce proteinele implicate în memoria pe termen lung, de aceea nu este recomandat să înveţi pentru un examen cu o seară înainte.

    Dupa ce luam pranzul, in jurul orei 14:30 apare o stare de oboseala. Corpul are o scurta explozie de energie din glucoza, apoi se produce un val de insulina datorita hormonului care transporta zahar la celule. Oamenii de stiinta spun ca aceasta insulina in cantitate mare cauzeaza oboseala.

    Studiile arată că este recomandat să faci mişcare în a doua parte a zilei, în jurul orei 16:30, când se formează cu 20% mai multă masă musculară decât în cazul exerciţiilor făcute dimineaţa. Căile respiratorii sunt mult mai deschise, inima funcţionează mult mai eficient, iar timpul de reacţie este la un nivel optim. Multe dintre aceste lucruri au legătură cu temperatura corpului care creşte în a doua parte a zilei. Cele mai multe recorduri sportive au fost realizate între orele 14:30 şi 20:00.

     Dacă ieşi cu prietenii trebuie să ştii că aşa-numita oră de cocktail, la 18:00, este ideală în sensul că organismul tau face faţă mult mai bine la consumul de alcool atunci decât noaptea.

     In timp ce esti la bar, in jurul orei 8.30, este foarte probabil sa atragi atentia celor din jur. Acest lucru se datoreaza orei care este propice ovulatiei, fiind momentul zilei in care femeile sunt cele mai fertile. Atunci cand s-au uitat la poze cu diverse femei, studiile arata ca barbatii cred ca o femeie in faza fertila este mult mai atragatoare, adica la acea ora.

     Ora 23:00 este cea mai populară pentru activităţi sexuale. Acest lucru are mai multă legătură cu constrângerile sociale decât cu felul în care funcţionează corpul uman. În realitate, nivelul de testosteron este mult mai scăzut seara, vârful fiind înregistrat la ora opt dimineaţa.

    Când te pregăteşti de culcare, în corp se eliberează melatonină, un hormon produs de glanda pineală şi implicat în regularea ritmului circadian. La copiii, in timpul somnului se produce 90% din procesul de crestere al oaselor. In timpul somnului REM, creierul este la fel de ocupat ca si in timpul zilei. In aceasta faza a somnului, visele sunt cele mai reale si intense. Visam aproximativ o ora-doua pe noapte, ceea ce inseamna ca 6 ani din viata ii petrecem visand. In timpul noptii, ne trezim periodic, involuntar, pentru cateva secunde. Acest lucru se intampla chiar si de la 200 pana la 1000 de ori pe noapte.


Trimite și altora