Cele cinci simturi. Ba nu, sase

Trimite și altora


Vorbeam într-un articol anterior că Dumnezeu ne-a dat două urechi ca să ascultăm mai mult și o gură ca să vorbim mai puțin. Totuși, specialiștii au ajuns la concluzia că omul beneficiază de cinci simturi: auz, văz, miros, gust și pipăit. Cum tehnologia avansează cu o rapiditate uluitoare, de curând s-a descoperit încă unul care lipsește la majoritatea oamenilor: bunul simț. Este mai scump și mai valoros decât cele mai prețuite diamante. Este atât de valoros pentru că se găsește din ce în ce mai rar pe suprafața pământului iar cine îl găsește undeva încearcă să-l distrugă. Puțini mai dețin un astfel de “diamant”, iar dacă se va continua vânătoarea bunului simț, în curând va ajunge doar o amintire frumoasă pe care o vom povesti nepoților noștri. Opriți vânătoarea Bunului Simț.

Am căutat în DEX definiția “bunului simț”, iar DEX-ul zice că este o “normă logică de apreciere, comună marii majorități a oamenilor.” Am căscat ochii și am recitit ultima propoziție. Cred că DEX-ul trebuie actualizat. Eu n-am găsit bunul simț ca fiind comun marii majorități a oamenilor. Dumnezeu a lăsat două urechi ca să ascultăm mai mult, doi ochi ca să deschidem ochii să observăm mai bine, două nări ca să putem mirosi, gustul ca să ne răsfățăm papilele gustative, iar pipăitul ca să simțim prin toți porii.

Mă tot gândesc de ce n-a adăugat și bunul simț la cele cinci? Pentru că nu este necesar? Ba da, este. Numai că doar de tine depinde să te updatezi. Așa cum a evoluat omul de-a lungul miilor de ani, și de la bătutul cu ciocanul în piatră a ajuns să apese doar pe un buton și un aparat să facă munca, cred că este necesar ca și caracterul omului să avanseze. Numai că acesta, o dată cu avansarea tehnologiei, o ia în jos.

Care este soluția? Dacă n-ai al șaselea simț, cum l-ai putea dobândi? Soluția ar fi să te înconjori de frumos. N-ai cum să răzbești cu bunul simț dacă esti înconjurat de oameni și medii nocive. Omul a fost creat să trăiască în natură, să cânte, să alerge, să fie liber. Noi singuri ne-am condiționat libertatea și credem că ieșirea până la magazinul din colț pentru a cumpăra o pâine înseamnă recreere și mișcare. Petrece timp cu oameni de la care ai ce învăța și evită peroanele care îți vorbesc doar despre bani, mașini și femei. Bunul simț atrage toate astea. Am atâtea exemple în care oameni frumoși dar cu o situație materială mai precară sunt mai fericiți și au atâtea lucruri frumoase de povestit încât te atrag spre ei ca un magnet. Haideți să facem ca bunul simț să fie din nou la modă cum era pe vremuri. De cine depinde? Doar de noi!


Trimite și altora