Diaspora Investment Forum la Barcelona

Diaspora Investment Forum la Barcelona

Trimite și altora

Încercările, atît din partea Republicii Moldova cît și a Spaniei, de a stabili legături economice au fost reafirmate săptămîna aceasta prin Forumul Investițional al Diasporei -Diaspora Investment Forum- care s-a desfășurat pe 14 iunie la Barcelona, Catalunya.

Evenimentul a fost organizat de către Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) în parteneriat cu Ministerul Economiei al Republicii Moldova, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului (MIEPO), cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC) și Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

La Forum au fost prezenți și au participat reprezentanți ai ambelor Guverne, oameni de afaceri din Catalunya si Moldova cît și reprezentanț ai Diasporei. Cu cuvinte de salutare către cei prezenti s-au adresat Dl Jaume Planas i Debes, Consulul Onorific al Republicii Moldova la Barcelona, Dna Maria Badia i Cutchet, Director General Relatii Externe a Guvernului din Catalunya si Dl Valeriu Turea, Director a Biroului de Relații cu Diapora, Cancelaria de Stat a RM. Toț trei au exprimat dorința și importanța stabilirii conexiunilor bilaterale atît la nivel economic cît și cultural pentru Moldova și Catalunya. E de menționat motivația alegerii Barcelonei ca punct de desfășurare a acestei întruniri exprimată de dl Valeriu Turea prin două argumente: unul fiind „buna calitate a Diasporei” din Catalunya și al doilea fiind importanța Barcelonei ca metropolă în Europa și gradul înalt de activitate economica pe care îl posedă.

Oportunitățile și avantajele pe care le posedă Moldova ca atractiv pentru investiții în Europa au fost prezentate de Angela Susanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei care a afirmat că „Guvernul întreprinde eforturi considerabile în vederea asigurării creării unui mediu avantajos pentru atragerea investițiilor, realizarea proiectelor investiționale și promovarea exporturilor. S-au întreprins măsuri concrete pentru armonizarea legislației Republicii Moldova cu directivele Uniunii Europene, simplificarea procedurii de înregistrare a unei companii, perfecționarea cadrului legal fiscal și vamal”. De asemenea au intervenit cu prezentări a Industriei Textile, a Zonelor Industriale Libere și a Parcurilor Industriale, Oportunități de Investiții și Poiecte de Importanță Națională Olga Vrajmas (Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului MIEPO) și Alexandru Baltag (Consultant, Biroul Vice-prim Ministrului de la Ministerului Economiei) . Ei au evidențiat și posibilitățile de investiții în sectoatele agro-alimentar, automobilistic și IT&Comunicații.

În afară de Diaspora Investment Forum, Biroul pentru Relații cu Diaspora pe data de 12 iunie a avut o întîlnire cu toți cetătenii din Diaspora Catalană pentru a răspunde la întrebările lor, a participa la un dialog cu ei cu scopul de a identifica necesitățile și doleanțele migrantilor moldoveni din Catalunya. Echipa formată din dl Valeriu Turea, Onorina Șoric și Dorin Toma le-au vorbit prezenților despre viitoarele proiecte din cadrul Programei „Diaspora 2025”, esența acestei programe și detalii referitoare la sub-proiectele Diaspora Engagement Hub. Dl Valeriu Turea a menționat importanța Diasporei și a implicării ei în dezvoltarea Moldovei, necesitatea de a fi mai participativi și de a colabora sub o formă sau alta cu Moldova, țara noastră de origine. A menționat faptul că Biroul de Relații cu Diaspora și alte instituții din Republica Moldova pot să ne vină in ajutor atunci cînd cunosc problemele și necesitățile noastre în țările-gazdă, probleme care diferă in dependență de locul de reședință. Doar prin implicarea nemijlocită a cetățenilor relațiile și respectiv politicile implimentate vor fi mai calitative și mai eficiente. La această întîlnire a fost prezent și Coordonatorul de Programe de la OIM Migratie si Dezvoltare, dl Ghenadie Crețu.

Ambele întîlniri au finalizat pe o notă pozitivă, cu idei constructive și dorința de a intensifica și întări relațiile dintre Republica Moldova și Catalunya.

„BRD urmează să organizeze peste hotare alte două forumuri investiționale ale diasporei, până în luna august 2017. Obiectivul lor este de a promova potențialul investițional al Republicii Moldova în diasporă, de a atrage potențialii investitori din diasporă precum și de a facilita colaborarea potențialilor investitorilor străini cu Guvernul Republicii Moldova. Reprezentanții diasporei Republicii Moldova pot juca un rol semnificativ în acest proces, prin utilizarea cunoștințelor și contactelor de peste hotare pentru promovarea imaginii Republicii Moldova ca destinație potențială pentru investiții sau stabilire de parteneriate”.

Sursa: Comunicatul Biroului de Relații cu Diaspora, Cancelaria de Stat a RM


Trimite și altora