Diaspora, vaca de muls. Daca ai buletin esti bun de plata

Diaspora, vaca de muls. Daca ai buletin esti bun de plata

Trimite și altora


Un sfert dintre românii apți de muncă își câștigă traiul în afara granițelor țării. Fiscul nu are nici o problemă să amendeze la grămadă. Ești în țară sau nu fiscul nu știe și nu îl interesează, dacă ai buletin ești plătitor de impozite, așa de simplu.

Haosul în care se scaldă statistica românească, dincolo de aberațiile listelor electorale, are efecte nefaste asupra sistemului de colectare a impozitelor. Comunicările către plătitorii de taxe ar trebui să fie individuale și personalizate, așa cum se întâmplă în țările cu apă caldă. Nu este însă o opțiune pentru fiscul român care zice că ești bun de plată până ți se aprobă contestația. Pe care dacă ești inspirat și o faci, bine, dacă nu, plătești.


Publicitate
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Dacă ați plecat din țară înainte de 2011 nu trebuie să trimiteți dovada domiciliului fiscal. În schimb, oricine a părăsit România începând cu 2012 trebuie să facă dovada că plătește impozite afară. Dacă nu, de la 1 ianuarie 2018, țara vrea de la tine între 50 și 200 lei, nu este clar care sunt criteriile pentru care datorați o sumă sau alta. Cu alte cuvinte nu fiscul trebuie să justifice că îi datorăm bani ci noi trebuie să dovedim că nu obținem venituri impozabile în România, suntem potențial infractori.

Certificatele de rezidență fiscală pe care românii din diaspora ar trebui să le obțină pentru evitarea dublei impozitări se fac în baza unui formular de mai multe pagini în care trebuie să treceții detalii fără legătură cu acest subiect.

Însă, pe lângă acest formular, unde trebuie trecute inclusiv date cu caracter personal care nu este normal să existe într-o interogare fiscală , românul din diaspora trebuie să depună și o serie de documente. Culmea este că unele dintre acestea nici măcar nu există în unele țări.

Așadar, pentru a primi Certificatul de Rezidență Fiscală, trebuie să vă prezentați personal (sau să împuterniciți pe cineva) la fisc și să duceți următoarele documente:

  • Certificat de rezidență fiscală
  • Copie contract de muncă
  • Copie contract de casă
  • Copie CI sau paÈ™aport
  • Copie card de sănătate
  • Copie carnet de conducere dacă este emis de È›ara respectivă

Certificatul de rezidență fiscală, copia după contractul de muncă și copia după contractul de casă (contract de vânzare-cumpărare sau închiriere) trebuie traduse și legalizate. Fără aceste documente nu veți putea convinge statul român că vă plătiți taxele în alt stat din Uniunea Europeană.

Altă prevedere plină de grație este că cetățeanul care părăsește țara are obligația să anunțe la fisc, cu 90 de zile înainte, că își ia lumea în cap, altfel e bun de plată. În mod sigur fiecare dintre cei 4 milioane de plecați și-au planificat cu grijă și din timp plecarea iar una dintre preocupările de căpătâi a fost și va fi anunțarea fiscului.


Trimite și altora