Ziua Culturii Naţionale şi inaugurarea unui nou lectorat de limbă română – Madrid

ziua culturii naționale

Ziua Culturii Naţionale şi inaugurarea unui nou lectorat de limbă română

(Marți, 15 ianuarie 2019, ora 19:00, Centrul cultural „Casa de Vacas” din Madrid)

Ambasada României în Regatul Spaniei şi Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Universitatea Complutense din Madrid, Institutul Limbii Române şi Centrul Cultural „Casa de Vacas”, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, organizează la 15 ianuarie, zi care a fost declarată Ziua Culturii Naționale, evenimentul „Eminescu ieri şi azi”, dedicat poetului Mihai Eminescu, evocându-se, dintr-o perspectivă multidisciplinară, personalitatea artistică a poetului naţional la 130 de ani de la moartea acestuia.

Acest eveniment marchează, totodată, inaugurarea Lectoratului de Limbă, Literatură, Cultură şi Civilizaţie Românească la Universitatea Complutense din Madrid.

La eveniment vor participa doamna Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei, doamna Daiana Theodora Cuibus, directorul general al Institutului Limbii Române, doamna Isabel Durán Giménez-Rico, pro-rectorul pentru relaţii internaţionale şi cooperare al Universităţii Complutense din Madrid şi domnul Eugenio Ramón Luján Martínez, decanul Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii Complutense din Madrid.

Evenimentul constă dintr-o prelegere intitulată „Eminescu, viaţa şi opera”, susţinută de profesorul universitar şi traducătorul poeziilor lui Mihai Eminescu, José Manuel Megías, un recital de poezie de Mihai Eminescu, în spaniolă, în interpretarea actorului Ramiro Melgar, şi un recital de nai, în interpretarea artistei Mariana Preda.

De asemenea, va avea loc şi proiecţia scurtmetrajului „Eminescu, Veronica, Creangă”, despre prietenia dintre Mihai Eminescu, Ion Creangă şi Veronica Micle, realizat de Octav Minar în 1914.

Intrarea este liberă, în urma înscrierii aici: https://goo.gl/forms/F9s2Hp0KAUCRwuWv2

Mihai Eminescu, cinstit în județul Hunedoara

semne-emia

Pe 11 ianuarie 2017, la ora 17.00, în Sala de Lectură a Bibliotecii “Ovidiu Densusianu” Hunedoara – Deva va avea loc un eveniment cultural. Poeta Paulina Popa, fondatoarea Casei de Editare „Emia” și a revistei literare “ Semne – Emia ”, va avea alături o serie de poeți consacrați, care vor oferi un recital de poezie din propria lor creație și versuri de Mihai Eminescu.

Biblioteca Județeană “Ovidiu Densusianu” Hunedoara – Deva, împreună cu Asociația Culturală “Emia” Deva, organizează în ziua de 11 ianuarie 2017, ora 17.00, la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene un eveniment cultural special. Poeta Paulina Popa, fondatoarea Casei de Editare „Emia” și a revistei literare “ Semne – Emia ”, va avea alături o serie de poeți consacrați, care vor oferi un recital de poezie din propria lor creație și versuri de Mihai Eminescu, în aproprierea zilei de naștere a marelui nostru poet, Ziua Culturii Naționale din România.

satelit televizor

Se continuă, astfel, o frumoasă tradiție încetățenită o dată cu organizarea Festivalului Internațional de Poezie EMIA, la inițiativa poetei Paulina Popa. Revista “ Semne – Emia ”, o prestigioasă revistă literară fondată de poetă în anul 1998, și Asociația Culturală “Emia”, înființată în anul 2000, vor aduna din nou laolaltă condeie talentate din județul Hunedoara și din țară.

În ambianța plăcută și primitoare a Sălii de Lectură a Bibliotecii Județene, poezia va fi cu adevărat la ea acasă, iar poeții prezenți la acest eveniment se vor întâlni nemijlocit cu un public avizat, cunoscător și iubitor de poezie de bună calitate. Recitalul de poezie, organizat chiar în preajma zilei de 15 ianuarie, ziua marelui poet Mihai Eminescu, va pune în lumină nevoia de frumos și de echilibru a celor care iubesc literatura, care găsesc în poezie răspunsuri la numeroasele întrebări cu care se întâlnesc în viață.

eminescu hunedoaraÎn plus, acest recital deosebit va fi și un moment de cinstire a nemuritoarei creații poetice a marelui nostru Mihai Eminescu, cel care, prin tot ceea ce ne-a lăsat moștenire, a devenit mai actual ca oricând.