Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal - 16/09/2020
Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila - 30/10/2018
Te gândești să te întorci? Smart-up! - 31/01/2018
Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga! - 19/05/2017
Unde, cum si acte pentru vot 9 iunie 2024 in Catalunya - 30/05/2024
Lista sectiilor de votare in Spania - 28/05/2024
11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya - 08/09/2023
Cabinet dentar romanesc in Barcelona - 20/06/2023
Azi incepe vara - 20/06/2023
Caietul Dragomirei - 12/12/2022
Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala - 07/12/2022
Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie - 22/11/2022
Povesti Calatoare – Madrid - 01/10/2022
Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie - 30/09/2022
Europa Cultural din Castellon – Interviu cu Mihaela Luncan
Europa Cultural din Castellon de la Plana este una dintre cele mai active asociații românești din Spania, cu activitate constantă și bogată în ultimii ani. Mihaela Luncan responsabilă a asociației răspunde întrebărilor noastre despre activitatea asociației și preocupările culturale ale românilor din Castellon.
Asociația Europa Cultural activează de ceva vreme. Când ați hotărât că aveți nevoie de o asociație și care au fost resorturile care v-au determinat să o faceți?
Asociația Europa Cultural s-a constituit în ianuarie 2011 consecință a încercării de a materializa un vis, acela de a pune pe scenă faptul că suntem români, uniți în cuget și-n simțiri. Trăim în Spania, eu și soțul meu din anul 2002, ne-am stabilit în Albocaser, la 60 de kilometri de Castellón. In 2007 am fost aleasă vicepreședinta asociației românilor din localitate iar pricipalul meu obiectiv era de a constitui un grup de cântăreți și dansatori de muzică populară.
M-am născut cu dragoste pentru jocul (dansul) popular. La fel și soțul meu. În România am facut parte amândoi din Ansamblul Silvana al Casei de Cultură „Dragan Munteanu” din Deva.
Îmi aduc aminte că în 2010 am organizat un concurs spectacol „Cel mai bun primar” la au participat primari din 4 localitati spaniole care și-au demonstrat cunoștințele de limba, istoria și gastronomia româneasca. În Castellón, în cadrul unei asociații luase naștere un grup de tineri dansatori, „Florile Munteniei” sub îndrumarea celui care este astăzi vice-președintele asociației Europa Cultural Adrian Mihalcescu, un fost dansator al ansamblului Chindia al Școlii Populare de Artă din Târgoviște. I-am invitat la spectacol, au venit, ne-am cunoscut și cât a durat spectacolul nu am facut decât să vorbim despre pasiunea noastră pentru folclor.
Suntem din zone diferite, eu din zona Ardealului (Deva-Hunedoara) iar el din Dâmbovița (Târgoviște). Ne-am dat seama că ideile noastre coincid, mai ales că împărtășeam un vis comun – să creăm un ansamblu de dansuri populare. La începutul lui 2011 am înființat o asociație, Europa Cultural, al cărei obiectiv este să militeze pentru păstrarea portului, obiceiurilor și tradițiilor românești. Grupul „Florile Munteniei” a trecut în cadrul acestei asociații.
Cu timpul asociația a luat amploare, grupul folcloric s-a mărit și s-a transformat în ansamblul „Zestrea Românească”.
[one_fourth]
„Ne dorim să se conștientizeze că noi am ieșit din România, dar România nu a ieșit din noi”
[/one_fourth]
Avem colegi oameni cu experiență în dans care au evoluat la ansambluri din țară. Romică Mitroi și Dumitru Ioniță la ansamblul „Ghiocelul” al Uniunii Tineretului Dâmbovița, Felician Ioviță Luncan la ansamblul SILVANA” de pe lângă Casa de Cultura Dragan Munteanu din Deva, Cătălin Darie la ansamblul „Stejărelul” Padureni din Vaslui.
Merită menționați și ceilalți membri care au ajutat la costruirea a ceea ce suntem astăzi. Cu experiență sau fără, toți sunt cu dragoste pentru folclor și pentru dansul popular, unii dornici să continue ceea ce știu, alții dornici să învețe dar toți uniți de aceeași dorință: de a nu își uita rădăcinile, de a a-și manifesta dragostea pentru neam și țară, respectul pentru strămoși, dragul cu care ne privim costumele populare și le arătam cu mândrie lumii întregi. Credem cu toții că folclorul este comoara cea mai de preț a unui popor. Ovidiu Bejenaru, Doina Bejenaru, Florin și Mihaela Dima, Ionuț Valentin Iorga, Andreea Dănilă, Camelia Mitroi, Ramona Ilieș, Roxana Mihălcescu, Ana Maria Marin
Alături de noi este domnul Vasile Ciopec, fost colaborator al Ansamblului Rapsozii Botosanilor. O voce de o nespusa sensibilitate si caldura. Iubim jocul si cântecele noastre și urmărim păstrarea și valorificarea bogăției culturale, a valorilor noastre tradiționale, continuitatea.
Dorul! Dorul de „acasă”, dorul de frumos, de curat, de bun, este poate primul motiv care trebuie amintit.
Ne dorim să se conștientizeze că noi am ieșit din România, dar România nu a ieșit din noi după cum spune Andreea Ramona Ilieș, una dintre colegele de la asociație. Cred că aici se află motivația succesului nostru, toți colaborii noștri sunt dispuși să își sacrifice timpul și banii personali pentru îndeplinirea obiectivelor pe care ni le propunem. Așa ne-am menținut, suntem ca o familie. Și ca orice familie, avem copii cu care ne mândrim.
Pe lângă grupul de adulți activează grupul „Prichindeii”, sunt copii cu vârste între 3 și 8 ani. Părinții își sacrifică timpul pentru a veni la repetiții, le-au făcut costume pentru că nu avem costume atât de mici și participă activ la toate activitațile asociației. Ne bucurăm din plin de sprijinul lor.
Numiți-i, vom fi încântați să îi urmărim
Copii: Arianna Gavriela,Jessica Iorga Andreea,Stoian Yannis Marian Cazan,Robert Andrei Gornea,Alexia Maria Anghelache, Aurel Nicu Valentin.
De anul trecut avem in asociatie un grup de reggaeton infiintat in 1999. La noi toata lumea este binevenită și bine primită. Grupul se numește „Ice Man” și este format din Alin Mazăre și Beniamin Buzan. Sunt foarte buni. Sperăm să poată progresa. Noi încercăm să-i promovăm în limita posibilităților pentru că merită.
Unde ați evoluat cu ansamblul de dansuri populare
Atât cu „Florile Munteniei” cât și cu „Zestrea Româneasca” am avut spectacole alături de Irina loghin, Furdui Iancu, Ionuț Dolănescu, Benone Sinulescu, Fuego, cel mai recent pe data de 12 Martie 2017 alături de Mihai Constantinescu și Nicu Covaci (Phoenix). Am participat la Festivalul națiunilor de la Aranda de Duero și la Festivalul Trandafirilor de la Reus anul trecut și sperăm să mergem și anul acesta.
Ne mândrim și că am fost aleși să reprezentăm România la depunerea de flori care are loc în fiecare an la sărbătorile Castellòn-ului „Magdalena”.
Ați cerut sprijin în derularea activităților din partea oficialilor din România?
Ca sa fiu sincera, sprijin am cerut foarte puțin, Am încercat să ne descurcăm singuri. Am cerut în România să ni se trimită material de propagandă pentru Ziua Națională de 1 Decembrie, (acest eveniment îl organizăm în fiecare an împreună cu Asociația Pais de Valencia) dar răspunsul a fost că nu au. Este adevărat că am primit acum șase ani costume de la DRP. Dar sperăm să fie bine.
Comunitațile românești din Spania reunesc un număr important de persoane, un milion de români ar putea avea un impact notabil în politica locală din orașele în care trăim. Aveți membri care au participat sau intenționează să se implice în viața politică a localităților în care trăiesc? Îi sprijiniți?
Pentru prima dată, în primaria din Castellón este un consilier străin. Ne mândrim că este un român, Manuel Paduraru, care a venit în Spania acum 12 ani. Suntem mândri de performanța lui, apreciem că încearcă atât cât îi stă în putință să promoveze asociațiile românești și nu numai.
V-am văzut prima dată la Festivalul trandafirilor de la Reus anul trecut și vă mărturisesc că urmărim cu interes acțiunile dumneavoastră. Cred că sunteți invidiați și că multe alte comunități românești din Diaspora vor dori să vă urmeze, inițiind la rândul lor activități culturale. Vă mulțumim
Eu vă mulțumesc
Informații despre asociație mai găsiti și pe blogul asociației: http://arec-europacultural.blogspot.com.es/