Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal - 16/09/2020
Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila - 30/10/2018
Te gândești să te întorci? Smart-up! - 31/01/2018
Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga! - 19/05/2017
Unde, cum si acte pentru vot 9 iunie 2024 in Catalunya - 30/05/2024
Lista sectiilor de votare in Spania - 28/05/2024
11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya - 08/09/2023
Cabinet dentar romanesc in Barcelona - 20/06/2023
Azi incepe vara - 20/06/2023
Caietul Dragomirei - 12/12/2022
Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala - 07/12/2022
Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie - 22/11/2022
Povesti Calatoare – Madrid - 01/10/2022
Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie - 30/09/2022
Independentismul eșuează în încercarea de a prelua controlul PIMEC
PIMEC (Pequeña y Mediana Empresa de Cataluña) este cea mai reprezentativă asociație patronală de întreprinderi mici și mijlocii din Catalonia. Consiliul de administrație al PIMEC a ratificat la începutul lunii februarie decizia de convocare a alegerilor generale pentru reînnoirea organelor de conducere. Controlul banilor este un bun argument pentru oricine face politică, de aici interesul pentru subiect.
Candidatura lui Antoni Cañete prevalează cu 83% din voturi față de cea a Adunării Naționale Catalane condusă de Pere Barrios după alegerile organizate pentru a obține conducerea companiilor mici și mijlocii catalane. Continuitatea s-a impus rupturii și a doua mare bătălie dusă de Adunarea Națională Catalană (ANC) pentru a prelua controlul în afaceri nu a avut ca rezultat repetarea succesului din anul 2019 în Camera de Comerț din Barcelona, când lista lui Joan Canadell [astăzi ales deputat al Junts per Catalunya în Parlament] a câștigat alegerile.
Antoni Cañete va fi noul președinte al Pimec după ce a învins candidatura independentistă condusă de omul de afaceri Pere Barrios. Alegerile noii direcții a Pimec transcend ceea ce altădată ar fi fost știri eminamente economice, pentru că este vorba despre încă un capitol al procesului suveran care are loc dincolo de terenul de joc al partidelor politice. ANC, care face presiuni pentru ca partidele suveraniste, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya și CUP, să accelereze pasul în formarea unui guvern pentru legislatura viitoare, este conștientă că nu sunt suficiente nici o nouă conducere independentistă în Palau de la Generalitat, nici faptul că secesionismul a depășit 50% din voturi la recentele alegeri regionale [numărând forțele extraparlamentare].
Octombrie 2017 a fost un punct de cotitură. Referendumul de autodeterminare desfășurat în ciuda interzicerii Curții Constituționale și a declarației ulterioare unilaterale de independență în Parlament a dat loc intervenției autonomiei timp de câteva luni și trimiterii la închisoare a liderilor procesului. Independentismul a decis atunci să își schimbe strategia.
Demonstrațiile masive nu ar mai fi principala axă a campaniilor lor. Interesul a trebuit să se deplaseze de la mișcările din stradă la obținerea controlului principalelelor niveluri ale societății civile, cel economic este unul dintre ele. Controlul Pimec a fost recent marea provocare, după atingerea a două obiective: președinția Camerei de Comerț din Barcelona în mai 2019 și postul de rector al Universității din Barcelona cu două luni în urmă. Grupul lui Cañete [Activismul în afaceri] a pornit însă cu un avantaj, deoarece o treime din lista sa este formată din reprezentanți ai sindicatelor sau asociațiilor, care au un vot proporțional cu reprezentativitatea lor, în timp ce partenerii individuali contribuie doar cu un vot.
Obiectivul independentismului de a conduce asociațiile patronale sau camerele de afaceri este sa poată reproduce modelul sindical din Țara Bascilor, unde centralele naționaliste ELA și LAB sunt majoritare. În Catalunia, Intersindical-CSC, cu sprijinul public din partea ANC, a câștigat importanță în ultimii trei ani, prin convocarea mai multor greve generale cu fond politic. Dar se pare ca nu îndeajuns pentru a învinge gruparea lui Antoni Cañete.
Cozile lungi formate timp de câteva ore la sediile din Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida și Manresa au evidențiat așteptările ridicate generate de aceste alegeri, deoarece a fost prima dată, de la fuziunea sa cu asociația Sefes în 1997, că Pimec a ținut alegeri cu doi candidați [fostul președinte González a participat întotdeauna cu o listă de consens și fără opoziție]. Aproape jumătate din votanți (45,9%), reprezentând aproximativ 122.000 de companii, au participat la vot. De-a lungul mandatului de patru ani care începe acum, două dintre principalele obiective ale noului președinte vor fi realizarea „reprezentării reale” a Pimec-urilor la nivel național, pentru a putea sta la aceeași masă cu CEOE, și „lupta împotriva delincvenței” în administrațiile publice și în marile companii.