Sezatoarea Martisorului. Barcelona 2021

Trimite și altora


Sărbătorile nu sunt gestiuni ca oricare altele. Sunt date calendaristice pe care sufletul nostru insistă dintr-o necesitate asigurată de argumente care nu țin cont de prosperitatea posibilităților. Sărbătorile sunt dintre lucrurile pe care nu le poate face nimeni pentru tine.

De aici și dorința cu care te încrezi că ele nu se vor întrerupe de la un an la altul, felul în care perseverezi să te pregătești și să le pregătești. Pentru Diaspora e cu atât mai gratificant să se străduiască în a nu pierde tradițiile, fix ei, oamenii care nu-și mai fac viața înăuntrul patriei lor. Sunt importante.

Duminică 28 februarie, Barcelona româno-basarabeană a fost scoasă la Martisor. Un Mărțișor marcat de normele impuse de pandemie.

Privilegiații oportunității, invitații Centrului Cultural RoBarna, au avut însă și senzația și convingerea că nu puteau fi în niciun alt loc mai bun pentru a se putea bucura de obiceiurile prilejuite de intrarea în primăvară.

martisor 2021

Ani Dumitru, gazda șezătorii mărțișorului, este de părere că „ne lipsește apropierea personală după anul de izolare iar puținele prilejuri în care reușim să ne vedem merită tot efortul, ne vedeam oricum prietenii doar la sărbători, viața în diaspora are ritmul ei, dincolo de limitele impuse de pandemie”.

Și, cum niciodată nu poate fi prea multă veselie, au fost conversații care au început pentru zece minute uitând să se mai termine, au fost dintre cei care au făcut mărțișoare, au fost fotogenicii și, inevitabil, organizatorii care, cu abilitate, au lucrat cu aceste contraste dinamice.

Alimentând ritmul, participanții „Șezătorii Mărțișorului” au ieșit și în stradă unde au împărțit micile bijuterii trecătoarelor, impecabil surprinse, atât de neașteptatul și frumusețea gestului cât și de povestea din spatele acestuia.

sezatoare martisor

Șezătoarea s-a încheiat cu cântec, poezie și voie bună, cum stă bine reuniunii între prieteni care nu s-au văzut în persoană de multă vreme.

Mențiunea specială i se cuvine lui Igor Cereteu, președintele Asociației Moldavos en Cataluña, omul care nu lasă „conștiințele la ralanti” și cel căruia nu-i sunt necesare discursuri pentru a-și arăta implicarea în proiectele culturale care aduc împreună români și basarabeni.

Iubitori ai preciziei cum suntem trebuie să spunem că Igor Cereteu a fost un oaspete cu oaspeți, având onoarea, ca și noi de asemenea, să fie însoțit de echipa nou numita în funcție a Consulatului General al Moldovei la Barcelona: Excelența Sa, Anatol Stratulat, Consul General și Excelența Sa, Sveatoslav Glinca, Viceconsul.

Anatol Stratulat, Consul General al Republicii Moldova la Barcelona și Ani Dumitru, RoBarna.


Trimite și altora