Informare despre votul prin corespondenţă – Barcelona

Informare despre votul prin corespondenţă – Barcelona

Trimite și altora

Şedinţa de informare care a avut loc duminică la Consulatul Romaniei la Barcelona  a fost una oarecum inedită. Pentru numărul oficialilor prezenţi, pentru temele abordate şi datorită componenţei delegaţiei oficiale prezente.

Au fost acolo MAE prin dl Ministru Dan Stoenescu, experţi din departamentul tehnic însărcinat să facă să funcţioneze sistemul propus de legea votului prin corespondenţa dl. Iulian Alexandru Ivan –Director la directia control electoral, instruire si coordonarea activitatii in teritoriu –Autoritatea Electorale Permanenta ROAEP şi dl Cristian Petraru – Sef Departament la Departamentul de Organizare a Proceselor Electorale –Autoritatea electorale Permanenta ROAEP- precum şi un reprezentant al parlamentului dl Aurelian Mihai deputat PNL.

Numărul mare al oficialilor care au făcut deplasarea la Barcelona denotă intenţia unei acţiuni de promovare de amploare şi credibilă a legii privind votul prin corespondenţă. Nu discutăm aici dacă obiectivul acţiunii merită efortul, păstrându-ne rezervele privind utilitatea implementării procedurilor votului prin corespondenţă, prezentată ca fiind o alternativă viabilă la votul tradiţional, în încercarea de a se evita disfunctionalităţile pe care sistemul electoral le-a demonstrat la precedentele alegeri.

Reprezentantul MAE din departamentul care se ocupă de implementarea sistemului descris în legea de organizare al votului prin corespondenţă a explicat destul de exact procedurile, beneficiile şi limitările pe care votul prin corespondenţă le presupune. Trebuie spus ca procesul este cel rezultat din hotărârile parlamentului, ne place sau nu.

Vizita ministrului delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la Barcelona, Regatul Spaniei

Sistemul presupune înregistrarea cetăţeanului în listele MAE cu mult timp inainte de vot, procedura de corespondenţă utilizând plicuri securizate cu imprimatele necesare votului obligând la comunicarea unei adrese poştale fixe. Asta poate fi o problemă în condiţiile în care mulţi dintre noi schimbă două adrese pe an.

Pe de alta parte, votul trebuie introdus în plic şi trimis cu cîteva zile înainte de data efectiva a votului şi asta este cu adevărat o problemă. Trebuie să fii foarte hotărât pe cine vrei sa votezi pentru că nu vei prinde nici macar partea finala a dezbaterilor electorale şi nici nu te mai poţi răzgândi odata votul trimis.

Există de asemenea posibilitatea, prevazută în noua lege electorala, de înfiinţare a unor secţii de votare suplimentare, condiţia fiind ca cel puţin 100 de persoane să o solicite. Şi aici ar fi de spus că există condiţii specifice care trebuiesc îndeplinite, una dintre ele fiind aceea că se poate vota doar acolo odată ce te-ai înscris.

Această ultimă prevedere a legii este probabil cea mai utilă în ceea ce ne priveşte, rămâne de văzut în ce masură va putea fi aplicată având în vedere că presupune un mare efort logistic din partea consulatului şi a comunităţii de români din zona în care se vor înfiinţa chemată să se implice în organizarea secţiei de votare suplimentară.

Rămâne de văzut de asemenea care va fi noua metodologie de lucru aplicabilă colaboratorilor care se vor implica în comisiile electorale, metodologie despre care domnul ministrul spune că este în lucru.


Trimite și altora