Economic – Investitii în România. Un punct de vedere spaniol despre România

Economic – Investitii în România. Un punct de vedere spaniol despre România

Trimite și altora


România are repartizaţi mai mult de 43 de miliarde de euro din fonduri europene pe care ar trebui să îi cheltuiască până în anul 2020 pentru infrastructură şi modernizarea sectoarelor cheie cum ar fi transporturile sau agricultura, afirmă publicaţia spaniolă  infocif.es  dedicată mediului de afaceri. Companiile iberice sunt invitate să participe la programele dezvoltate pentru investiţiile de care este mare nevoie şi care au asigurată deja finanţarea. Aceasta înseamnă de exemplu participarea la o licitaţie pentru construcţia unui pod sau tronson de cale ferată plătite din bani europeni.

Spania se află într-o poziţie favorabilă

România are nevoie de drumuri, poduri, căi ferate, aeroporturi, energie, echipamente agricole, dezvoltare tehnologică. Multe oportunităţi pentru care guvernul oferă facilităţi şi o mare flexibilitate investitorilor. De asemenea forţa de muncă românească s-a specializat şi are preţuri competitive în condiţiile în care un sfert dintre absolvenţii de învăţământ superior este specializată în domenii tehnice, mare parte dintre aceştia fiind capabili de o comunicare fluentă în limba engleză.

Un stil de viaţă atractiv şi un nivel scăzut al criminalităţii sunt aspecte care compun o perspectivă pozitivă. În Spania trăiesc aproximativ un milion de români, cea mai mare parte a lor perfect integraţi şi dintre care mare parte par că ar fi dispuşi să rămână definitiv sau pentru o lungă perioadă.

Însă nu totul este perfect, există probleme cum ar fi un nivel mare de birocraţie şi corupţie în rândul funcţionarilor, instabilitate în plan legislativ sau restricţii destul de grave în ceea ce priveşte libertatea de expresie şi drepturile la intimitate personală, se spune în analiza realizată de Infocif.

„Spania a fost dintre ţările europene care au evoluat cel mai bine în perioada de prederare (2000/2007) ÅŸi poate ca Å£ară ar trebui să povestim despre erorile pe care noi le-am comis ÅŸi să-i ajutăm să progreseze cum a făcut-o Spania când a intrat în Comunitatea Europeană în anii ’80”.

 


Trimite și altora