Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal - 16/09/2020
Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila - 30/10/2018
Te gândești să te întorci? Smart-up! - 31/01/2018
Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga! - 19/05/2017
Unde, cum si acte pentru vot 9 iunie 2024 in Catalunya - 30/05/2024
Lista sectiilor de votare in Spania - 28/05/2024
11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya - 08/09/2023
Cabinet dentar romanesc in Barcelona - 20/06/2023
Azi incepe vara - 20/06/2023
Caietul Dragomirei - 12/12/2022
Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala - 07/12/2022
Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie - 22/11/2022
Povesti Calatoare – Madrid - 01/10/2022
Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie - 30/09/2022
Obiceiuri orientale – Cum se ține un toast in China
Cum se bea în China
Când vorbim despre o țară atât de mare şi veche precum China, nu este ieșit din comun să întâlnim o mulțime de obiceiuri care ni se vor părea stranii. Vă voebesc astăzi despre tradițiile toastării în China. La o cină de afaceri, de exemplu, este bine să cunoști obiceiurile și regulile de bază, astfel încât să nu te faci de râs.
Atât în China, cât și în alte țări asiatice, modestia și controlul de sine sunt virtuți importante. Ținând cont de acest lucru, reţine că nu este în regulă să-ţi depăşeşti limitele în ceea ce priveşte volumul de alcool consumat. Probabil te gândești că ei beau la masă doar ceai dar nu acesta este adevărul. Bărbații beau de obicei mai mult decât femeile. Consumul de cantități mari de alcool este văzut ca o activitate lăudabilă și bărbătească, mai ales dacă bărbatul este în stare să reziste, să bea fără să se îmbete, fără să i se facă rău. Înainte de a bea, întotdeauna se serveşte ceai. Poţi bea doar atunci când se face un toastează, atenție este important de ştiut că dacă bei între toasturi vei fi considerat alcoolic.
La cele mai multe mese se bea un tip de bere, numită în chineză „pijiiu” şi „baijiu’’, o băutură incoloră tare, care are între 40 și 60 % concentrație alcoolică. Baijiu este considerată o băutură foarte puternică. Toasturile nu sunt puține. Sunt suficient de multe încât să nu te mai poți ridica de pe scaun astfel că este o provocare să rezişti până la sfârșitul mesei. Startul îl dă gazda sau persoana cu rangul cel mai înalt de la masă. Aceasta se va ridica în picioare, va ridica paharul și va închina pentru un anumit motiv. Apoi, paharele se ciocnesc între ele și se bea. Atunci când ridici paharul, trebuie să încerci să îl ții mai jos decât ale celorlalți, ca un semn de modestie. Dacă ești la o întâlnire de afaceri, sucesul încheierii afacerii depinde foarte mult de cât de rezistent ești la alcool. Ca măsură de precauţie poți să nu consumi alcool dacă înainte să înceapă masa spui că ai o boală care nu îți permite sau că ești alergic la alcool. Altfel, vei fi considerat un bărbat slab, dar dacă ești femeie și poți să bei la fel de mult ca și bărbații, ești privită cu respect. Dacă nu bei destul de mult, tovarășii tăi te vor lua peste picior. Paharul este umplut constant.
Nu este frumos să nu bei cu toată lumea, pentru că fiecare ocazie în care se bea este de fapt un toast, iar dacă nu bei înseamnă că nu participi și că nu eşti de acord cu lucrurile pentru care se cinstește.
Umplutul paharelor celorlalți este văzut ca un semn de respect, așa că , dacă faci acest lucru, vei fi bine privit. Întotdeauna se începe cu omul care are cel mai înalt rang de la masă și termină cu paharul proriu. Nu ai voie să îți umpli paharul, înainte de a umple paharul altcuiva. Asta dacă nu cumva ți-a umplut ție cineva deja paharul. Fiecare persoană de la masă trebuie să toasteze până la urmă. Dacă ești oaspete în casa cuiva, ești văzut foarte bine dacă toastezi al doilea. Dacă faci asta te ridici în picioare, spui ce onoare este faptul că ai fost invitat la acea masă, mulțumești pentru ospitalitate, spui ceva despre fericire, urezi prosperitate, succes în afaceri- dacă vrei să închei o afacere, iar apoi, înclini paharul în față. Toată lumea va toasta cu tine.
Chinezii nu se vor supăra pe tine dacă ești străin și nu poți să bei la fel de mult ca și ei. Dar, trebuie să respecți protocolul de la masă. Apoi, când se face un toast și se bea baijiu nu trebuie să bei tot paharul. Poți doar să sorbi, în acest mod vei rezista până la sfârșit. Însă, dacă cineva care face toastul spune “ganbei”, ceea ce înseamnă pahar uscat, trebuie să bei tot paharul. Vestea bună este că paharul nu este mare, dar trebuie să îl înclini în față ca dovadă a faptului că l-ai băut pe tot.
La întâlniri de afaceri, chinezii vor toasta fiecare pe rând cu tine. Astfel, ei vor bea mai puțin dacă sunt un grup, iar pe tine te vor lăsa sub masă, așa că atenție! Dacă vrei să eviți acest lucru, trebuie să toastezi tu cu persoana care are cel mai mare rang din grup, astfel , ei vor înțelege că te-ai prins cum stă treaba și nu vor mai toasta, așa că veți putea merge mai departe la afaceri cu mintea clară. Dacă ești la o cină formală chinezească sau la una de afaceri, după ce se termină cina, ești invitat la un bar, asta dacă te mai poți ține pe picioare.
Oricum, experiența este cu siguranţă una de neuitat!