Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal - 16/09/2020
Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila - 30/10/2018
Te gândești să te întorci? Smart-up! - 31/01/2018
Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga! - 19/05/2017
Unde, cum si acte pentru vot 9 iunie 2024 in Catalunya - 30/05/2024
Lista sectiilor de votare in Spania - 28/05/2024
11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya - 08/09/2023
Cabinet dentar romanesc in Barcelona - 20/06/2023
Azi incepe vara - 20/06/2023
Caietul Dragomirei - 12/12/2022
Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala - 07/12/2022
Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie - 22/11/2022
Povesti Calatoare – Madrid - 01/10/2022
Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie - 30/09/2022
Parcul Yellowstone al Europei va fi în România, in muntii Fagaras
În Munții Făgăraș, cei mai înalți din Carpații Meridionali, într-un colț din Uniunea Europeană cum nu mai e altul, se află în curs de desfășurare un amplu proiect de conservare. Obiectivul este crearea celui mai iconic parc național din Europa, un ‘Yellowstone european’.
România este una dintre puținele țări europene care încă mai are zeci de mii de hectare de păduri virgine.
În Munții Făgăraș, cei mai înalți din Carpații Meridionali, într-un colț din Uniunea Europeană cum nu mai e altul, se află în curs de desfășurare un amplu proiect de conservare. Obiectivul final este crearea unui mare parc național , un ‘Yellowstone european’. România este una dintre puținele țări europene care încă mai are zeci de mii de hectare de păduri virgine. Multe țări fac eforturi să recupereze ce au avut pe vremuri, dar România se luptă să păstreze ceva ce are deja.
Acum 11 ani, în apogeul tăierilor ilegale din România (când pădurile au fost restituite foștilor proprietari din perioada anterioară regimului comunist), o fundație, Conservation Carpathia, a început să cumpere suprafețe de pădure seculare pentru a le conserva și a preveni tăierea lor. „Cumpărăm păduri pe care le încadram în cadastru ca păduri strict protejate, pe care le vom dona apoi statului român, astfel încât să poată fi incluse în viitorul parc național”, spune directorul de comunicare al Conservation Carpathia, Ioana Cenușa. Încetul cu încetul, au cumpărat hectare și hectare de pădure și au plantat milioane și milioane de copaci (fag, arțar, brad …).
Fundația Conservation Carpathia (FCC) a creat o zonă de liniște pentru faună, de 80.000 ha, fără vânătoare sportivă. Proiectul include situl Natura 2000 Munții Făgăraș, Parcul Național Piatra Craiului și Munții Leaota, formând un total de peste 250.000 de hectare, ca arii protejate. Activitățile forestiere pentru restaurarea ecologică nu s-au oprit de mai bine de un deceniu. Prevenirea tăierii ilegale din aceste păduri virgine, dintre puținele rămase în Europa, nu a fost o sarcină ușoară.
Munții Făgărașului vor deveni, dacă totul își urmează cursul, al 15-lea parc național al României. Cu acest proiect, țara aspiră să fie un lider european, și, poate unul mondial, în conservarea biodiversității. Zeci de mii de hectare de păduri virgine găzduiesc cele mai mari populații europene de carnivore mari. „Există peste 5.000 de urși, 2.000 de lupi și 2.000 de râși”, explică Ioana Cenușa.
Zimbrii au fost, de asemenea, reintroduși, după mai bine de 200 de ani, în Munții Făgărașului. Acestea sunt doar două exemple că viața sălbatică are un viitor în noul parc național. Crearea sa ar însemna crearea unei rezervații naturale suficient de mari (mai mult de 250.000 de hectare) pentru ca aceste carnivore mari să supraviețuiască și chiar să permită procese evolutive.
Zimbrii sunt aduși de către FCC prin programul LIFE și de Endangered Landscapes Programme, începând din 2019, în două zone de reintroducere: Lacul Pecineagu și zona Lerești, județul Argeș. Aceștia sunt găzduiți în primele săptămâni într-o zonă de carantină sub supraveghere veterinară după care vor fi eliberați într-o zonă mai mare de aclimatizare, astfel având ocazia să se adapteze mai ușor mediului înconjurător .
S-a confirmat faptul că Munții Făgăraș sunt o casă reală pentru zimbri prin prezența de viței de doar câteva săptămâni, alături de turmă, spun rangerii FCC. Reproducerea în mediul natural și în liberate este unul dintre dovezile clare ale faptului că programul de reintroducere a zimbrilor merge în direcția bună și reprezintă un real succes.
Braconajul a afectat turmele de capre sau căprioare care odată străbăteau Munții Făgărașului. Prin urmare, în paralel cu achiziționarea de terenuri, proiectul Carpathia a achiziționat și drepturi de vânătoare și și-a creat propria asociație de vânători. Obiectivul? Protejarea vieții sălbatice și instalare de măsuri împotriva vânătorii ilegale.
Dar nu numai este necesar să se evite vânătoarea ilegală. O altă funcție a fundației este aceea de a ajuta fermierii să își protejeze culturile împotriva animalelor sălbatice. Din acest motiv, au construit garduri electrice, au început un program de creștere a câinilor de pază specializati în protejarea turmelor. Specia aleasă este câinele ciobanesc carpatin, capabil sa lupte cu urșii și cu lupii.
*Yellowstone este cel mai vechi și celebru parc național din Statele Unite și a fost creat în 1872 în nord-vestul extrem al Wyomingului, acoperind 9.000 de kilometri pătrați, de asemenea, în statele Montana și Idaho. Astăzi, la aproape 150 de ani de la acea dată, un parc național ar putea fi la înălțimea sa în Europa. Peste trei milioane de vizitatori se adună în Yellowstone în fiecare an, un obiectiv pe care Făgăraș l-ar putea atinge și dacă își va atinge în cele din urmă obiectivul de a deveni una dintre destinațiile ecoturistice de vârf de pe continentul european.