Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal - 16/09/2020
Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila - 30/10/2018
Te gândești să te întorci? Smart-up! - 31/01/2018
Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga! - 19/05/2017
Unde, cum si acte pentru vot 9 iunie 2024 in Catalunya - 30/05/2024
Lista sectiilor de votare in Spania - 28/05/2024
11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya - 08/09/2023
Cabinet dentar romanesc in Barcelona - 20/06/2023
Azi incepe vara - 20/06/2023
Caietul Dragomirei - 12/12/2022
Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala - 07/12/2022
Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie - 22/11/2022
Povesti Calatoare – Madrid - 01/10/2022
Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie - 30/09/2022
Pasaport de vaccinat – Da sau Nu?
Un pasaport de vaccinat divide lumea în două tabere, una care se opune necesității unui certificat de vaccinat și cea care este pentru emiterea după vaccinare a unui document care să ateste vaccinarea.
Reprezentanții celor 27 de state membre ale Uniunii Europene s-a întrunit joi, 21 ianuarie 20121, pentru a discuta o temă explozivă: crearea sa nu a unui pașaport de vaccinat. Odată cu implementarea lui ar însemna că doar persoanele vaccinate ar avea dreptul să călătorească pentru turism într-o altă țară a Uniunii Europene.
Bruxelles lucrează la această opțiune de câteva săptămâni.
Pe 12 ianuarie, premierul grec a deschis dezbaterea publică. Într-o scrisoare deschisă către Ursula von der Leyen, președintele executivului UE, Kyriakos Mitsotakis a cerut Uniunii Europene să adopte un certificat de vaccinare standardizat, „Persoanele vaccinate ar trebui să fie libere să călătorească”.
Pentru țări precum Grecia, care depind de turism, „este imperativ ca această problemă să fie rezolvată înainte de sezonul estival”, a spus șeful guvernului grec.
Dorința Greciei a fost pe deplin susținută de Spania aflată în aceeași situație. Ministerul de Externe spaniol a explicat faptul că „guvernul spaniol a lucrat proactiv pentru a asigura nivelurile de mobilitate. Dacă există un consens că persoanele care au primit vaccinuri ar trebui să se poată deplasa Spania se va asigura întotdeauna că sunt promovate cele mai înalte niveluri de mobilitate”.
„Spania dorește o deplasare foarte rapidă”, iar Ministerul de Externe al regatului iberic a adaugat „că este nevoie de un acord privind un mecanism de recunoaștere reciprocă, deoarece există o nevoie urgentă de consolidare a nivelurilor de mobilitate, care au un mare impact asupra economiei”.
De la Bruxelles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ar fi o „idee bună” să existe un certificat recunoscut reciproc la nivel european care „ușurează viața” cetățenilor care au fost deja vaccinați împotriva coronavirusului. Ea a subliniat că consideră că este o reflecție cu implicații juridice și politice care ar trebui discutată mai întâi între cele 27 guverne.
De la Berlin, se sprijină propunerea: „O persoană vaccinată nu privează pe nimeni de un respirator. Ceea ce elimină cel puțin unul dintre principalele motive pentru restricționarea drepturilor fundamentale ”, a declarat Heiko Maas în ziarul Bild, pe 17 ianuarie.
La celălalt capăt al mesei de negocieri se află țările ce se opun acestei măsuri. Este cazul Franței, unde Clément Beaune, secretar de stat pentru afaceri europene, a estimat pe 17 ianuarie în FranceInfo că este o decizie prematură pentru că atunci când accesul la vaccin va fi general, problema va fi foarte diferită.
OMS se opune pașapoartelor pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 pentru a călători. Susține că nu se poate garanta încă eficiența în prevenirea contagiunii și reamintește că disponibilitatea acestuia este limitată. Comitetul de urgență al organismului internațional a emis o declarație, după ce s-a întrunit, la cererea directorului general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, reamintind că vaccinarea „nu ar trebui să scutească călătorii internaționali de la respectarea altor măsuri de reducere a riscurilor de călătorie”.
Comisia ar putea prezenta un prim proiect până la sfârșitul lunii ianuarie. La ce anume va da dreptul acest pașaport? „Este o decizie politică și legală care trebuie discutată de liderii europeni”, răspunde Ursula von der Leyen.
Regula va fi „echilibrul potrivit pentru a permite tuturor să circule cu un pașaport de sănătate sau cu un rezultat negativ al testului dacă persoana nu a avut acces la vaccin”, adaugă șefa Comisiei Europene. Pentru a evita incidentele diplomatice, statele vor trebui să fie de acord să își recunoască reciproc probele. De trei luni, această discuție se desfășoară fără o finalitate. Scopul Uniunii Europene este de a ajunge la 70% din populație vaccinată până la sfârșitul verii 2021.