Pacha, Barcelona

Pacha, Barcelona

Trimite și altora


Javier și Ramón Bordas, proprietari ai Grupului Costa Este – una dintre companiile relevante când vine vorba despre viața de noapte în Barcelona -, au salvat la limită sediul discotecii Pacha de pe plaja Olimpic, sub hotelul Arts.

Operațiunea urbanistică de care anul trecut au profitat proprietarii hotelului Arts cumpărând aproape întreagă faleză a orașului pentru 76 de milioane din banii puternicului fond de investiții ABP Investments cu capital olandez în asociere cu suveranul Government of Singapore Investment Corporation (GIC) în condițiile în care municipalitatea nu și-a exercitat dreptul la preemțiune pentru că n-avea banii, pur și simplu, încă face valuri.

După cum declară patronii locali, operațiunea a răvășit faleza Barcelonei, proprietarii Arts licitând pentru majoritatea localurilor comerciale din zona VIP a plajei Somorostro, lungă de aproximativ un kilometru, călcată de cel puțin o sută de mii de turiști cu bani de cheltuit, într-o zi de luni, toamna.

Povestea:

Trezoreria Spaniolă plasează aceste active la vânzare prin licitație și își rezervă dreptul de a egala prețul de pornire dar când a fost de licitat n-aveau bani. Actualii proprietari ai spațiilor au precizat deja în presă că nu pot mobiliza capitalul de care ar fi nevoie în situația în plină criză economică generată de pandemia COVID-19.

Aceste active, situate în fața plajei Somorrostro, lângă Portul Olimpic, au format pachetul imobiliar la vânzăre către cel mai mare ofertant. Era de așteptat ca cele două fonduri de investiții interesate să își manifeste puterea financiară colosală, lucru care s-a și întâmplat. Toată zona Frente Marítimo din Barcelona a ajuns în mâinile celor două fonduri de investiții, la care se adauga Host Hotels & Resorts, un manager de origine americană.

Nici Generalitat de Catalunya, nici Consiliul municipal al Barcelonei nu au încercat să își rezerve aceste active.

La ce să ne așteptăm:

Proprietarii Hotelului Arts plănuiesc să construiască un port de agrement elegant și, de asemenea, să extindă cazinoul din Barcelona. Aceștia vor profita de metri pătrați câștigați, aproximativ 40.000, pentru a construi mai multe zone pentru mașini de jocuri și pariuri, precum și o zonă comercială cu mari magazine destinate unor designeri de lux.

Surse familiare cu operațiunea clarifică faptul că locuitorul obișnuit din Barcelona nu este potențialul client pe care Arts încearcă să-l atragă. „Este vorba de a pune laolaltă un produs legat de clientul hotelului, în general asiatic sau vorbitor de limbă engleză, piscine, zone de jocuri și de cumpărături care conectează distracția și cheltuielile. Brandul Ritz (sub care operează Arts) atrage oaspeții loiali, dintre cei care merg întotdeauna la aceleași lanțuri hoteliere, iar mediul de cazare actual nu se ridică la înălțimea acelor așteptări”, explică vocile consultate.

Se proiectează deci o extindere pe faleza Barcelonei în ciuda opoziției negustorilor din zonă care denunță „abuzul” care a dus la debarcarea unui fond colosal de investiții într-un oraș „în care, teoretic, speculațiile urbane nu au fost binevenite”, aduse de mână de primarița Ada Colau.

Cel puțin există veștile sunt diferite despre discoteca Pacha. A fost salvată printr-un mare efort de egalare a prețului oferit în licitație. Cei doi directori, Javier și Ramón Bordas, și-au onorat cu mari eforturi dreptul la achiziționarea localului, reușind să egaleze oferta făcută de Archer Hotel Capital (AHC) pentru clubul de noapte cu două cireșe.


Trimite și altora