Financial Times: Românii nu ar da viata din Spania pe una nouă în Anglia.

Financial Times: Românii nu ar da viata din Spania pe una nouă în Anglia.

Trimite și altora


Potrivit datelor oficiale, numărul imigranţilor români în Spania s-a mărit de la 6.400 în anul 2.000 la aproximativ 1.000.000 la ora actuală, făcând din comunitatea românească cea mai largă minoritate din Peninsula Iberică.

Spre surprinderea multora, chiar şi după ce Spania a fost lovită puternic de criza economică, în urmă cu câţiva ani, numărul imigranţilor români a continuat să crească iar comunitatea a rămas stabilă. Experţii spun că o întoarcere acasă, unde salariile sunt doar o fracţiune din cele din Europa de Vest, este aproape ieşită din discuţie.

Dar la fel de puţin atrăgătoare este şi calea către Marea Britanie sau către alte ţări din Uniunea Europeană.

„O parte din cei tineri mai vorbesc despre posibilitatea de a pleca în Marea Britanie. Ei pot învăţa engleza şi e mai uşor pentru ei. Dar majoritatea e fericită să rămână aici“, spune Viorica Sologan, o româncă de 61 de ani, citată de Financial Times, care povesteşte că a fost îngrijitoare într-o casă, dar şi-a pierdut jobul. Cu toate acestea a decis să rămână mai degrabă în Spania decât să încerce într-o altă ţară. „Ar fi un risc prea mare. Ar trebui să învăţ o altă limbă şi să învăţ cum merge totul în acea ţară. Nu toată lumea poate face asta“, a spus ea. La fel ca ea sunt şi alţi români din comunitatea din Spania. „Oamenii locuiesc aici cu familiile şi copiii lor. Aceştia din urmă merg la şcolile de aici. Dacă situaţia lor nu se înrăutăţeşte, îşi vor petrece restul vieţii muncitoare aici, abia apoi se vor întoarce acasă“.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Cea mai integrată comunitate din Spania

Un studiu recent din Madrid arată că doar 4 la sută dintre români şi-ar dori să dea Spania pe o altă ţară, comparativ cu peste 9 la sută din celelalte grupuri de imigranţi. Politicienii britanici şi presa s-au alarmat din cauza valului de imigranţi români şi bulgari care se prevedea că vor lua cu asalt Marea Britanie după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, începând cu 1 ianuarie 2014. Astfel de griji nu s-au mediatizat niciodată în Spania, unde populaţia română este de aproape opt ori mai mare decât în Regatul Unit.

Cu braţele deschise

Atitudinea relaxată faţă de imigranţii săi e bazată pe mai multe motive, unul dintre ele fiind chiar experienţa recentă prin care a trecut Spania, care a fost nevoită să-şi trimită proprii muncitori să lucreze în afara graniţelor. Un alt factor este faptul că valul de români din Spania a coincis cu un boom imobiliar care a durat 10 ani. Imigranţii români nu au fost percepuţi ca nişte profitori care să abuzeze de sistem ci ca muncitori dornici să umple deficitul forţei de muncă în construcţii, agricultură şi în alte sectoare.

Asemănările de cultură şi de limbă dintre cele două ţări au fost de asemenea un factor care a ajutat, după părerea fostului ambasador român la Madrid Ion Vâlcu. „Românii au găsit în Spania o societate deschisă, care nu i-a discriminat şi care le-a permis să se integreze“ spunea acesta. Deşi viaţa din Spania a fost presărată cu numeroase probleme economice, sunt puţini români care ar da viata din Spania pe o experienţă mult mai puţin primitoare în Marea Britanie, notează Financial Times.


Trimite și altora