Study in Romania – Universitatile romanesti ies in piata invatamantului european – Sevilla

Study in Romania – Universitatile romanesti ies in piata invatamantului european – Sevilla

Trimite și altora


  • La Sevilia, în perioada 12–15 septembrie, a avut loc cea de-a 29-a ediție a Conferinței și Expoziției Anuale a Asociației Europene pentru Educație Internațională – EAIE, cea mai importantă reuniune din Europa în domeniul internaționalizării educației și a doua ca importanţă la nivel global.

Pentru prima dată reprezentanții mediului academic din România şi-au unit în resursele sub umbrela unui stand naţional prezent la evenimentul care a atras peste 250 de expozanți și 5600 de participanți din 95 de țări.

22 de universități românești, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării, Agenţiei Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Ambasadei României în Regatul Spaniei, Federației Asociațiilor de Români din Europa, SUA și Canada.


Publicitate
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Mediul academic românesc se mobilizează pentru prima dată alertat fiind de numărul tot mai scăzut al tinerilor români care se înscriu la cursurile universităților. Există în România o rată a natalității în scădere continuă, o populație școlară semnificativ mai mică şi un număr de studenți pe care universitățile îl pot atrage din ce în ce mai redus. În ultimii ani constatăm că sunt în jur de 100.000 de absolvenți de liceu care iau Bacalaureatul, iar dintre aceştia doar aproximativ 70 % sunt absolvenții promoției curente.

Pe de altă parte, avem un număr în creștere de români care pleacă să studieze peste graniță. Peste 11.000 de români optează în fiecare an pentru studiile în străinătate, iar numărul lor a crescut cu 6 procente în ultimii doi ani, potrivit UNESCO Higher Education Statistics consemnează revista Market Watch.

EAIE Sevilla 2017
Universitățile românești caută să atragă cursanți / foto: marketwatch.ro

În acest context, este evident că internaţionalizarea este calea cea mai sigură de dezvoltare a universităţilor, iar programele romaneşti de studii trebuie să fie popularizate şi făcute vizibile într-un ritm cât mai accelerat. Acţiuni academice comune, precum cele de la Sevilia, merită multiplicate pentru a avea impact şi a aduce beneficii pe termen lung, iar universităţile româneşti au demonstrat în premieră că pot susţine un astfel de proiect transformaţional.


Trimite și altora