Unul dintre cele mai bune trucuri pentru a fi fericit este generozitatea

Unul dintre cele mai bune trucuri pentru a fi fericit este generozitatea

Trimite și altora

Pshihologia spune că, unul dintre cele mai bune trucuri pentru a fi fericit este să fii generos.

După o zi proastă, foarte mulţi dintre noi găsim alinarea într-o sesiune de shopping la mall, într-un desert sau într-o ieşire cu prietenii. Un studiu publicat în revista americană Emotion susține că toate aceste cadouri pe care ni le facem de-abia că ne ridică moralul. În schimb, ceea ce chiar ne schimbă starea de spirit în bine, sunt actele de generozitate pe care le facem pentru alţii.

„Aceste gesturi amabile ne fac să ne simÈ›im mai bine”

explică doctora Katherin Nelson, expertă in psihologie, de la University of the South, Sewanee (Tennessee, S.U.A.), principala autoare a studiului.

Când ne ocupăm doar de noi, nu constatăm nici o îmbunătățire a stării emoÈ›ionale. Studiile au demonstrat că, comportamentele prosociale fac oamenii să simtă mai multe emoÈ›ii pozitive È™i să se simtă mai realizaÈ›i. „M-a surprins să văd că atunci când ne ocupăm doar de noi, nu constatăm nicio îmbunătățire a emoÈ›iilor negative sau pozitive, nici împlinire sufletească. Mi se pare important, deoarece oamenii adesea vor sa își realizeze capriciile pentru a se simÈ›i mai bine, dar, rezultatele arată că, ceea ce putem face să fie mai folositor este să ajutăm pe cineva” completează.

La studiu au participat 473 voluntari, împărțiți în 4 grupe, care trebuiau sa împlineasca diverse sarcini în decursul a trei săptămâni. Primul grup trebuia să facă ceva pentru a îmbunătăți mediul în care trăieşte, cum ar fi să adune gunoiul de pe jos. Al doilea grup, trebuia să fie atent la cei din jur, să plătească o cafea unui prieten, să ajute un membru al familiei la prepararea cinei etc. Al treilea grup, trebuia să își satisfacă un capriciu, cum ar fi, să își ia o zi de vacanță. Ultimul grup, avea rolul de martor, adică cei care au participat nu au făcut nicio schimbare in viața lor de zi cu zi.

Participanții au completat un formular înainte si după studiu, pentru a evalua nivelul lor psihologic, afectiv și social. Pe toată durata studiului, aceștia și-au notat propriile emoții trăite, atât pozitive, cât și negative. Participanții care au fost mai atenți cu cei din jurul lor, sau cu o anumită persoană, au constatat o îmbunătățire a stării de spirit, față de cei care au avut un comportament neutru sau centrat catre ei înșiși.

„A face ceva pentru ceilalÈ›i, te face să simÈ›i mai multe emoÈ›ii pozitive, cum ar fi bucurie, satisfacÈ›ie sau iubire’’, spune doctoriÈ›a Nelson. Oamenii atenÅ£i cu cei din jur se simt mai bine din punct de vedere mental. AÈ™adar, promovăm relaÈ›iile sociale, ne simÈ›im mai bine È™i apreciaÈ›i de către ceilalÈ›i când facem un lucru bun.
Alte studii anterioare au demonstrat că, micile atenții contribuie și la sănătatea fizică. O atitudine altruistă, să fii generos, poate reduce tensiunea arterială și nivelul de stress.

Doctorul Dacher Keltner, professor de psihologie la Univerisitatea din California, care nu a participat la acest studiu, susține că, astfel de gesturi, activează secreția de dopamină în creier, responsabilă pentru starea de bine.

„Acest studiu este într-adevăr important”


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


spune doctorul Keltner, autor al The Power Paradox: How We Gain and Lose Influence, care demonstrează faptul că, axându-ne pe starea de bine a celorlalți, ne îmbunătățim propria noastră stare, contrar mitului care spune că, pentru a avea o viață bună, este necesar să fii tu însuți în centrul atenției.

Trimite și altora