Vesti bune: Terra este mai verde decat acum 20 de ani

Vesti bune: Terra este mai verde decat acum 20 de ani

Trimite și altora


  • O veste bună. Planeta are mai multă zonă verde decât acum două decenii

Un studiu venit de la NASA detaliază că principalele responsabile pentru amploarea dezvoltării peste așteptări a zonelor verzi, cum sunt denumite teritoriile cu vegetație supraunitară, sunt China și India.

Terra este astăzi un loc mai verde decât acum 20 de ani iar rezultatele cercetării arată că vegetația a câștigat teritoriu grație eforturilor celor două țări cele mai populate din lume: China și India.

Datele se regăsesc într-un studiu recent al NASA bazat pe fotografii făcute cu tehnologie avansată, un spectroradiometru de imagini cu rezoluție moderată (MODIS). Senzorul utilizat de satelit (MODIS) a capturat patru fotografii din fiecare zonă a planetei pe zi, 20 de ani la rând.

Rezultatele sunt spectaculoase, acestor două țări catalogate drept „emergente”, „în dezvoltare”, le sunt datorate imbunătățirile privitoare la ecologizarea unor vaste regiuni ale planetei. Acestea apar ca urmare a ambițiosului program de împădurire extinsă în China și agricultura intensivă pe care ambele țări o practică. India și-a bătut în 2017 propriul record mondial la numărul de arbori plantați atunci când voluntarii au plantat 66 de milioane de puieți în doar 12 ore.

NASA precizează că în fiecare an se adaugă mai mult de trei milioane de kilometri pătrați de zonă verde comparativ cu situația existentă la începutul perioadei studiate, în anii 2000. Cifra reprezintă un spor de 5%. Adunate, zonele verzi nou create în ultimii 20 de ani reprezintă echivalentul întregii suprafețe acoperite de pădurile tropicale ale Amazonului.

China și India reprezintă o treime din efortul de ecologizare însă au împreună doar 9% din suprafața terestră acoperită de vegetație

“China și India reprezintă o treime din efortul de ecologizare însă au împreună doar 9% din suprafața terestră acoperită de vegetație”, spune unul dintre cercetătorii implicați în proiectul de cercetare, Chi Chen.

Omul de știință adaugă că „rezultatele surprind dacă luăm în considerare starea generală de degradare a Planetei în țări foarte populate datorată supra-exploatării”.

Rezultatele surprind dacă luăm în considerare starea generală de degradare a Planetei în țări foarte populate datorată supra-exploatării

Studiul indică un procent de 42% din zonele verzi în China provin din expansiunea și conservarea pădurilor și 32% din agricultură. India, obține rezultate din dezvoltarea agricolă intensivă.

Fără îndoială se are în vedere că evoluția pozitivă a zonelor verzi din ultimii douăzeci de ani nu elimină grava pierdere de teritoriu acoperit cu vegetație în țări ca Indonezia sau Brazilia, care se află astăzi sub media mondială.

grafic verde
Evolutia nivelelor de dezvoltare a zonelor verzi în ultimii 20 de ani(NASA Earth Observatory)

referințe:

China and India lead in greening of the world through land-use management Chi Chen, Taejin Park, Xuhui Wang, Shilong Piao, Baodong Xu, Rajiv K. Chaturvedi, Richard Fuchs, Victor Brovkin, Philippe Ciais, Rasmus Fensholt, Hans Tømmervik, Govindasamy Bala, Zaichun Zhu, Ramakrishna R. Nemani și Ranga B. Myneni. Feb. 11, 2019, Nature Sustainability.


Trimite și altora