Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal

emilian pal

-interviu-

Simplul fapt că a lărgit toleranța epidermică, până la punctul să-i plăcem lui Dumnezeu, face să-mi cadă bine Emilian Pal. Cu trecerea anilor ar fi trebuit să accepte, are și motive și merite, să i se spună poetul Emilian Pal. Se uită însă la titulatură ca la un om mai înalt și se emancipează.

-Emilian Pal, trebuie să admiți că puține mai poți adăuga, doliul obiectiv nu te-a lăsat să triezi, ai explicat în poemele tale lucrurile așa cum ți s-au întâmplat. Ai învățat să accepți reprezentarea amintirilor în felul în care, pe vremuri, eliberai știrile de protagoniștii lor, explicând dar neimplicându-te?

-Din nefericire, pentru mine și pentru alții, sunt o persoană nepermis de sinceră. Nu am învățat niciodată să accept reprezentarea amintirilor pentru că niciodată nu am învățat să scriu fără să mă implic, fără suflet. Poate și pentru că am fost un jurnalist clasic, specie pe cale de dispariție, ca mai toate ziarele print. Pe atunci jurnalismul se făcea pe teren, cu reportofoane care aveau casetă, iar fotografiile trebuiau duse la developat. Contactul direct cu subiectul, mirosul lui, grimasele de durere sau bucuria unui lucru mărunt nu m-au lăsat niciodată să eliberez o știre de protagonistul ei. Nu m-am mulțumit niciodată cu simple comunicate de presă care nu conțineau altceva decât o adunătură de cuvinte. Pe mine m-a ars întotdeauna și am visat să fac breaking–news-uri cu ce se întâmplă în oameni. Eu consider că nu am amintiri. Ceea ce majoritatea numesc amintiri pentru mine sunt retrăiri continue și cu aceeași intensitate.

-În ce te mai asemeni copilului Emilian, ce-a mai rămas în afară de faptul că i-ai acceptat numele și nu ai putut evita să nu scrii despre el?

-Aș putea să spun că mă asemăn întru totul pentru că nu am crescut niciodată. Am rămas același copil care visa să trăiască într-o peșteră și să scrie, iar oamenii să se întrebe: pfff, de ce nu mi-a trecut și mie prin cap lucrul acesta? Am rămas același copil care se ruga lui Dumnezeu să murim toți în același timp ca să nu fim nevoiți să ne plângem unii pe alții. Același copil care se juca primăvara alergând de la o ușă la alta a unui conac boieresc înainte să-l prindă adierea vântului pentru că acesta era jocul lui preferat. Am refuzat să mai cresc pe holurile unei secții de Psihiatrie unde am fost trimis să fac un reportaj despre alcoolicii anonimi, iar printre ei dat peste taică-miu, de care nu mai știam nimic de mai bine de 10 ani. Dacă orice creștere moștenește un urlet, atunci prefer să rămân un copil întârziat ca semn de revoltă împotriva dramelor de orice fel. Pentru mine trecerea anilor e doar o succesiune de zile și nopți, eliberate de orice maturizare.

-Cum te-a afectat să fii conștient de tot, ca preocupare profesională mă refer?

-Primul lucru care îmi trece prin cap: anestezie conștientă. De multe ori mi-am închipuit că sunt Clay, pacientul din Awake. Să simți totul dar să nu poți spune nimic, să nu poți face nimic. E drept, dacă practici un jurnalism onest, fără știri fabricate, fără exagerări inutile, poate să dea dependență ca orice drog, ca adrenalina: rush-ul acela, nevoia de a fi în mijlocul vieții pulsânde, de a fi la curent cu toate din toate domeniile. Prețul plătit? Mai ies noaptea, uneori, morții de sub parchet și te întreabă de ce le-ai scris numele doar cu inițiale, mai bei o bere și ți se pare că are gust de parafină pentru îmbălsămat, mai încerci să te apropii de oameni și-ți dai seama că te-ai redus la un simplu cimpanzeu bonobo pentru că nu mai ești în stare decât de sex și compasiune.

-Emilian Pal, ai practicat un jurnalism care îi strângea pe toți cei care se îmbolnăveau sau mureau. Convine să scrii poezie despre oamenii pentru care îți faci griji? E literatura un loc unde să păstrezi tot pentru a recupera tot?

-Am urât întotdeauna lucrul acesta, ca orice lucru pe care nu-l aleg eu. Să scriu despre bolnavi și despre morți. Dar nu am avut încotro. Întotdeauna cădea măgăreața pe mine pentru că eu eram considerat cel cu talent, cu suflet. Cu alte cuvinte, mai slab de înger, în sensul de ușor impresionabil. Iar pentru mine a devenit definitorie expresia: așa cum unii beau la botul calului, eu scriu la botul mortului. Și dincolo de paginile unui ziar, reci ca și impersonale ca un monument funerar, am simțit nevoia să fac ceva, nevoia să onorez cumva morții aceia neplânși de nimeni, de pe urma cărora trăiam. Nu spun că toți anii din presă au însemnat numai moarte, dar ea e mult mai evidentă decât strângerile de fonduri pentru diferite cauze, pentru că ea are întotdeauna aceeași finalitate: aceea de bornă kilometrică în noianul acesta de vieți. Din același motiv, pentru mine literatura are aceeași finalitate: de bornă kilometrică, să știi unde ai ajuns și cât mai ai până la capătul tău.

-Poate că toți scriitorii ar trebui sa aibă și cărți pe care să nu le citească nimeni. Cărți de proba. Se învață poezia? Trebuie  să fim recunoscători regularității lucrului pe text?

-Din punctul meu de vedere, cred că toate cărțile publicate pot fi considerate cărți de probă. Pentru mine poezia e un exercițiu de umanitate și umanizare. Scrii până când înveți să devii om. Eu nu vreau să mi se spună: uite domnule, ce poet strălucit! Ci: uite, domnule, ce om strălucit. Pentru mine în asta constă scrisul: un autor e un fel de Cristos înviat. Îți spune, prin ceea ce scrie: dacă nu crezi că eu sunt, pune degetul pe coasta mea, pune degetul pe rănile mele! Nu am fost niciodată adeptul lucrului pe text, deși poate am greșit din acest punct de vedere. Dar, hei, a greși este uman. Poezia se învață în măsura în care înveți să fii om.

-Cum vezi o societate căreia îi e ușor să se lase de citit dar continuă să scrie?

-Este exact societatea în care trăim astăzi: toți vorbim de dragul de a ne auzi vorbind și ne facem că ascultăm doar ca să nu ne pierdem auditoriul. E mai simplu acum să dai scroll decât să-ți umezești degetele cu limba și să întorci pagina unei cărți, să-i simți mirosul de cerneală, foșnetul inconfundabil. După cum am zis, sunt un copil întârziat și mi-e dor de vremurile în care, pe timpul comunismului, citeam cu lanterna sub plapumă, să nu consumăm curent. Cititul era un act intim, de confesiune reciprocă, de a face dragoste, de a aduce scriitorul și cititorul împreună pentru totdeauna, iar ceea ce ei au unit, nici Dumnezeu nu poate să mai despartă.

-Discernământul te-a făcut să te îndepărtezi de lumea literară care durează puțin. Dispun însă de exemple, scrii încă. Îmi place să fiu informată! Pe când un nou volum Emilian Pal?

-Ca să fiu sincer, nu știu dacă vreodată am fost aproape de lumea literară. Pentru mine literatura și lumea literară, cum  de altfel e pentru toți, sunt două lucruri total diferite. Ca cititor, sunt sigur că se face și se va face literatură autentică. Privind din exterior, mie lumea literară românească mi se pare o haită de carnivore din Serengeti, conduși de un mascul și o femelă alfa. Dacă apari în peisaj, se adună toți membrii haitei în jurul tău și te amușină. Dacă mirosul tău le e familiar și au și acordul perechii dominante, atunci ești acceptat ca unul de-al lor. Dacă nu, te alungă cu sălbăticie, schilodindu-te în public. De aceea am și încercat să mă țin departe de lumea literară care e împărțită ca la noi, la catolici: grupuri, grupulețe, fiecare cu șueta lui. Se adună toți în bula lor se comentează și se admiră reciproc de parcă ar fi niște adolescenți care se masturbează colectiv. Rareori vezi un nou venit care să reușească prin ceea ce scrie și nu prin exprimarea preferințelor sale literare ori sexuale, în unele cazuri. Cu ani în urmă m-ar fi entuziasmat un nou volum. Acum mă întreb de ce? Mai am ceva de spus? Mai e dispus cineva să asculte? Virtual există un  manuscris, există material. Dar probabil face parte din ceea ce ai numit tu mai sus: cărți pe care nu trebuie să le citească nimeni. Scriu încă, dar scriu doar când am ceva de spus. Și a scrie e felul meu de a vorbi singur în așa fel încât oamenii să nu mă considere dus cu pluta.

Poet sau scriitor nu te faci tu, ci ești prin firea ta

-Sunt dintre cei ce ascultă, e semnificația proprie a cui n-a produs niciun interviu dar a lăsat interlocutorilor timp să se gândească. Tu, care ai dat demnitate acestui gen publicistic, nu-mi vei cere egalitatea ci îmi vei respecta dreptul oportunității. Ce se întâmplă când, în loc să ți se accepte întrebările, accepți să vorbești tu?

-Pe cât am fost apreciat de unii ca jurnalist, pe atât de prost stau la capitolul a vorbi despre mine. De multe ori citesc interviurile altor autori și realizez că, spre deosebire de mine, au mult mai multe lucruri interesante de spus și un mod mai cursiv, mai atractiv. Și atunci mă inhib și abia scot două fraze. Am oroare de apelative gen poet, scriitor om de cultură. Unii se autointitulează poeți sau scriitori. Mi se pare complet greșit. Poet sau scriitor nu te faci tu, ci ești prin firea ta. Și cel mai onest lucru pe care poți să-l faci e să lași cititorul să decidă ceea ce ești, chiar dacă recunoașterea vine și post-mortem. Eu, cel mult, mă pot numi autor de carte. Personal, eu nu scriu pentru că arde în mine nu știu ce foc interior sau se cer cuvintele spuse. Pentru mine scrisul e un mod de a fi. La un moment dat încep să nu-mi mai dau seama dacă sunt om sau o pagină albă pe care un omuleț face exerciții de devenire.

-Se spunea despre războinici că pot muri departe, că pot muri tineri, important fiind să lase în urmă fii adulți. E poezia moștenitoarea ta de drept, cea care îți va da ” cana cu apă” la bătrânețe?

-Îmi vine să râd. Chestia asta cu fii adulți, moștenitori adică, mi se pare o prejudecată la fel de neghioabă ca aia cu „a muri fată bătrână”. Sunt conștient că dacă nu ai familie sau nu ești cineva important, societatea te etichetează drept om fără căpătâi. Perfect, răspund, atunci nici moartea nu va ști unde să mă găsească, nici societatea nu va ști la care capăt creștinește să mă plângă. Dacă viața înseamnă doar să îți asiguri urmași, atunci asta nu mai e viață, ci simplă perpetuare a speciei. Pentru mine viața e mult mai mult de atât. E concupiscență, sfințenie, fântâna nesfârșită a simțurilor. Îmi doresc, atât cât mi-e dat aici, să simt tot ce se poate simți. Îmi doresc să intru în pielea altuia, în creierul altuia, să simt ce simte și el, să văd ce ne face diferiți.

Ceea ce scriu eu, rar pot să spun că e poezie, cu atât mai puțin „cana cu apă” de la bătrânețe, pentru că rar vezi pe cineva că trăiește din scris. Mai degrabă scrisul trăiește din el, ceea ce sper să fie și cazul meu. Pe de altă parte, am văzut „cana cu apă” lumească la bătrânețile alor mei și mi-am propus să nu ajung acolo. Mi-am propus să fiu un omuleț cât mai bun, să debordez de bunătate pentru cei din jur, pentru că, știi ce se spune despre oamenii buni: pe ăștia Dumnezeu îi ia primii.

Pentru mine „cana cu apă” poate fi un singur cititor care rezonează, așa știu că nu am scris în zadar. E un clișeu, dar sunt un om care se mulțumește cu foarte puțin, iar puținul acesta e totul pentru el.

Când realizezi un interviu, știi mereu pe unde ai mers. Mie îmi plac însă conversațiile fără parametri, la care ajungi în lipsa recomandărilor. Sunt omul simpatiilor confesabile. Cred că ne-am înțeles bine, Emilian Pal.


Emilian Valeriu Pal s-a născut pe 18 noiembrie 1979, la Iaşi. A absolvit Colegiul Național Catolic din Bacău şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. În perioada 2001 – 2014 a fost redactor, reporter și fotoreporter al cotidianului „Ziarul de Roman”, redactor și reporter de televiziune. A publicat proză și poezie în reviste precum Tiuk, Oglinda literară, Tomis, Verso, Liternet. În 2014 a câștigat Premiul Național de Poezie „Traian T. Coşovei”. În 2015 a fost nominalizat, cu volumul de debut, „Fortral”, la Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Prima (Botoșani) și la Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania.

„Tot ce atingeam se prefăcea în oameni” este cel de-al treilea volum de poezii lansat de Emilian Pal, după volumul de debut, din 2015, „Fortral”, apărut tot la editura Tracus Arte și „Dumnezeu ne iubește în Braille”, din 2016, editat de Asociația „Cetatea Nouă”.

Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila

colectiv

Colectiv a fost momentul de la care credeam că nu putem coborî mai jos, că tragedia morților de la Colectiv va avea măcar atâta forță cât să scoată administrația din letargie. Se crede că pârjolul poate însemna, – dincolo de tragediile personale care ne umplu ochii de lacrimi și astăzi după trei ani -, un nou început, că ar putea funcționa ca un medicament pentru un organism bolnav, că după tratament nu poate urma decât bine. Ce avem este un sistem blocat, proceduri infernale, o birocrație impotentă, o justiție cu picioarele tăiate, o domnie a șpăgii și a bunului plac. „Medicamentul” Colectiv nu a funcționat, a fost inutil, impotent, ca un Placebo în care nu am crezut prea mult.

Cui nu-i place să plece!

#RepublicaFantasticăRomânia

La 3 ani de la tragedia din Colectiv, România nu mai are bancă de piele. După 22 de ani de existenţă, autorităţile au închis singurul loc unde se depozita şi conserva pansamentul biologic pentru marii arşi. – https://bit.ly/2Oe4nEZ

Peste 6.500 de profesori români au plecat să muncească în străinătate, în ultimii 20 de ani. Statisticile îngrijorătoare apar într-un raport recent al Comisiei Europene. – https://bit.ly/2PpOKi3

️Clădirea în care a funcționat prima şcoală de fete cu predare în limba română – Institutul „Doamna Elisabeta Ştirbey”- este lăsată în paragină. Frumosul imobil construit în secolul XIX nu mai are ferestre, tencuiala se desprinde de pe fațadă, acoperișul este căzut, iar locul este un focar de infecție. – https://bit.ly/2yBYf4n

Biserica Ortodoxă Română refuză să recunoască autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina după ruperea de Moscova. – https://bit.ly/2OXyDsT

Renault va ajunge să producă anual jumătate de milion de mașini în Maroc, aceasta în timp ce producția din România în ultimii cinci ani a scăzut constant. – https://bit.ly/2Ay8E2p

Un lift al Spitalului Județean de Urgență Craiova a căzut în gol, două etaje, persoanele aflate în interior suferind leziuni la nivelul spatelui – https://bit.ly/2EQbTX8 . Și în Ploiești, în luna septembrie, un lift care transporta mai multe mame a căzut în gol câteva etaje – https://bit.ly/2yGpeeS .

Cazurile de infecţii dobândite în spitale aproape s-au dublat în ultimii 12 ani. Numărul cazurilor de septicemie a crescut de 6 ori. – https://bit.ly/2EP67oA

În 2017, pe drumurile României, au avut loc 31.106 accidente rutiere, în creștere cu puțin față de 2016, și în care au murit 1365 persoane și au fost grav rănite alte 5311. – https://bit.ly/2ziwH3B

Chiar dacă reprezentații Metrorex susțin că siguranța călătorilor nu a fost pusă în pericol în cazul defecțiunii unei bielete, pe magistrala M2, săptămâna aceasta, sindicaliștii spun că în cazul în care trenul ar fi fost în viteză prin tunel, ci nu în stație, s-ar fi putut petrece o tragedie. – https://bit.ly/2qdfqo6

România este pe primul loc în UE privind corupţia în şcoli, arată rezultatele unui sondaj realizat de fundaţia Eurofound. – https://bit.ly/2O8GBKd

Angajaţii Bibliotecii Naţionale a României cer Ministerului Culturii, căruia îi este subordonată instituţia, să pornească alimentarea cu căldură, însă, aceștia le-au transmis că nu există, momentan, bani pentru asta. – https://bit.ly/2OdBFnw

Bucureștiul este capitala sud-est europeană cea mai vulnerabilă la cutremur, iar România TV a avut astăzi cele mai alarmiste burtiere, invocând mașini distruse, alerte și oameni panicați. A fost invitat și un “astrolog”: „Din punct de vedere ezoteric, neamul românesc nu poate fi ocolit de asemenea catastrofe, dacă nu se întoarce la credință.” – https://bit.ly/2CKYexF

️ În Capitală sunt încă încadrate în clasa 1 de risc seismic 345 de clădiri din București, iar în clasa a II-a 353. Peste 170 de școli, grădinițe, licee și facultăți din București se află în clădiri cu risc seismic – https://bit.ly/2SnIUMW . Doar 20 de imobile au fost consolidate din ‘89 încoace, iar Gabriela Firea a spus recent că sunt în proces de reabilitare alte 41 de clădiri din centrul Bucureştiului. Oricum, noi sutem safe dacă ne amintim de viceprimarul Bădulescu lăudând sistemul-minune realizat de niște ruși și israelieni, care ne-ar avertiza cu 4 ore înainte că vine un cutremur – https://bit.ly/2Q2mAXB .

Costurile bugetului de stat cu datoria publică tind să revină la cele din perioada crizei financiare, după cum explică Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Aceste costuri ar putea ajunge destul de repede la niveluri de 1,7-1,8% din PIB. – https://bit.ly/2RhT0xx

#FărăPenali

Toți membri Consiliului Economic și Social au fost din nou dați afară de către pemierul Viorica Dancilă vineri noapte, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Asta după ce o decizie asemănătoare, de revocare din funcție a membrilor CES care reprezentau societatea civilă, fusese luată pe 12 octombrie. – https://bit.ly/2SqpNSf

40.000 lei este salariul lunar net pe care îl poate câştiga un membru al Directoratului Transelectrica. Andreea Georgiana Florea, soția primarului Sectorului 5, a ajuns în această funcție prin decizia fostului ministru al Economiei, Gheorghe Şimon, la doar trei zile după ce acesta și-a preluat mandatul. – https://bit.ly/2Q1kgjE

Nașul fiului lui Liviu Dragnea, Sorin Paul Stănescu, a cerut Newsweek Romania să șteargă articolele despre afacerile sale (după epidemia de pestă porcină) și să-i căute pe toți cititorii care le-au distribuit pe Facebook și să-i convingă și pe ei să le șteargă – https://bit.ly/2D44IJd . Una dintre cele două case de avocatură la care acesta a apelat este “Mușat&Asociații care l-a reprezentat și pe Klaus Iohannis în cazul casei din Sibiu.

Ministerul Turismului și cel al Afacerilor Externe din România au organizat un Press Trip pentru jurnaliștii străini, cu scopul de a le prezenta țara ce urmează să preia anul viitor președinția Uniunii Europene. O ziaristă din Franța despre felul cum e promovată România în cadrul acestei vizite: „Cea mai proastă vizită din viața mea”. – https://bit.ly/2yD4NzD

Tudorel Toader invoca protocoalele Parchetului cu SRI drept unul dintre motivele pentru care Augustin Lazăr trebuie revocat – http://onelink.to/quyq4x – însă acestea au fost stabilite printr-o hotărâre de guvern adoptată în 2005, când prim-ministru era C. P. Tăriceanu – https://bit.ly/2PYP8kI .

Răspunsul acestuia din urmă a fost că “Lazăr minte de îngheață apele”, însă faptele l-au dat din nou de gol pe fostul premier – https://bit.ly/2Oc4kcK – și nu este prima dată când Călin Popescu Tăriceanu minte atunci când îi acuză pe alții de minciună.

O altă acuzație a ministrului Justiției a fost că Augustin Lazăr ar fi soluționat, pe când lucra la Parchetul de pe lîngă CA Alba Iulia, un dosar penal în care apare numele președintelui României, Klaus Iohannis. Parchetul de acolo afirmă însă că „Nu a fost identificat nici un dosar soluționat de dl. procuror general Augustin Lazăr” – https://bit.ly/2Q0tQTW .

România ar putea întâmpina dificultăţi în exercitatea preşedinţiei semestriale a Uniunii Europene (UE) anul viitor, în contextul în care se confruntă cu dificultăţi pe plan intern în domeniul luptei împotriva corupţiei, şi-a exprimat îngrijorarea, vineri, comisarul european însărcinat cu Justiţia, Vera Jourova. – https://bit.ly/2Q1nnYP

DNA s-a solidarizat vineri cu procurorul general Augustin Lazăr, iar la scurt timp Inspecția Judiciară a descins din nou la Direcția Națională Anticorupție, pentru a verifica dosarele realizate în baza protocoalelor cu SRI – https://bit.ly/2RishRn . Inspecția Judiciară susține însă că acest control a fost dispus acum 5 luni – https://bit.ly/2yDkOp7 . Ar putea fi o coincidență, dar șeful Inspecției Judiciare este unul din acele persoane care și-a plagiat aproape toată teza de doctorat – https://bit.ly/2NLCiZY .

Un contract de 25.000 de euro a fost atribuit de Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti SA firmei Cercetare Consultanță Sociologică “Sociopol” SRL, care aparţine fostului purtător de cuvânt al guvernului Victor Ponta, Mirel Palada. Contractul a fost atribuit fără licitaţie publică în mai puțin de trei minute. – https://bit.ly/2Aw90Xi

Cutremur în orașul vulnerabil (Decât o Revistă), bazat pe simulările făcute de specialiști ai Institutului Național de Cercetare – https://bit.ly/2OUI6RB
Un sat pentru o școală (Școala9), despre independența acordată copiilor și încrederea în profesori – https://bit.ly/2OTUNfF

Te gândești să te întorci? Smart-up!

smart up

Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj, în parteneriat cu Patronatul Județean al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Iaşi și Asociaţia Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România – Filiala Arad

Vă invită:

Participați la unul dintre Evenimentele de informare publică și dezvoltare antreprenorială din cadrul proiectului SMART-UP DIASPORA, organizate în Spania.

Vă așteptăm Sâmbătă 3 februarie 2018 la Barcelona, ora 16:00, Hotel Ilunion Bel Art (Carrer de Lepant, 406, 08025) sau la Madrid Duminică 4 februarie 2018, ora 17:00 la Ambasada României în Spania (Avda.Alfonso XIII, 157, 28016).

smart upHaide la eveniment să afli mai multe despre cum poți accesa 40.000 euro nerambursabili în cadrul proiectului finanţat din fonduri europene, care sprijină românii din diaspora, să îşi deschidă o afacere în Romania.

Experții nostri îți vor oferi detalii despre program, procesul de înregistrare, desfăşurarea cursurilor, obţinerea finanţării cât și ce presupune derularea proiectului de investiţii.

smart up

Invitatul nostru special este Eusebiu Burcaș – fondatorul primului program de educație financiară din România, Burcash- Managementul banilor. Cu o experiență de peste 25 de ani în antreprenoriat, Eusebiu este consultant de management certificat internațional și are la activ nenumărate proiecte antreprenoriale.

Nu pierde șansa de a-ți deschide propria afacere în România. Înscrie-te cât mai repede la Smart-Up Diaspora Barcelona sau Madrid pentru că locurile sunt limitate.

Participarea la eveniment este gratuită. Tot ce trebuie să faci este să îți rezervi locul completând formularul de înscriere.

Link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf3ZjETLXuf2CIvaC_tNBUD70X1VIZAZBfGbvMajWkQ5QYDzA/viewform?c=0&w=1

Mai multe detalii despre proiect, puteți afla accesând site-ul http://diaspora-start-up.ro/

SMART-UP Diaspora este un proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.

 

Vino să ne cunoaștem!

Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga!

digimobil concurs mai 2017

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”mobil. DIGI mobil!” font_container=”tag:h1|text_align:center|color:%231e73be”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

(Concurs incheiat, conform relgulamentului nu se mai primesc inscrieri pentru tragerea la sorti) Raspunde la sondajul DIGImobil si poti castiga un telefon Allview X2 Soul sau unul din cele 5 tricouri DIGImobil

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_single_image image=”9741″ img_size=”209×150″ alignment=”right” css_animation=”left-to-right”][vc_column_text]

Pentru că:

  • Poți vorbi cu toti cei dragi in Spania, Italia si Romania folosind minutele gratis din DIGI in DIGI incluse la toate optiunile combinate
  • Poți naviga fara griji pe Internet tinand cont de cantitatile generoase de GB incluse atat la optiunile combinate cat si la optiunile doar de Internet
  • Ai minute naționale si internaționale pentru destine de telefoane fixe si mobile din peste 50 de tari. Vezi aici, lista completa cu tarile incluse
  • Il folosesti atat in Spania cât si in România unde ai alocat un numar de Romania eliminand astfel roamingul pe durata sederii in Romania
  • Poti trece de la orice companie la DIGI mobil prin portabilitate, pastrand astfel numarul actual pe care-l cunosc prietenii tai
  • Toate pachetele se pot folosi de forma preplatita sau de contract fara perioada de permanenta obligatorie

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9791″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_separator][vc_empty_space][vc_column_text]

DIGI mobil cel mai convenabil serviciu mobil

Cu noua ofertă DIGI mobil devine cel mai competitiv operator de telefonie mobilă din Spania în momentul de față.

DIGI mobil a lansat noile pachete combinate de Voce + Internet mobil sau exclusive de Internet mobil.

Pachetele combinate contin 4 optiuni la alegere, pentru stiluri diferite de comunicare iar pentru “devoratorii” de Internet doua optiuni dedicate. In imagine aveti detaliile de pret si continut de GB, minute nationale si internationale si minute gratis in reteaua DIGI.[/vc_column_text][vc_single_image image=”9792″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

(Finalizat, mai mult noroc data viitoare) Raspunde la intrebari si poti castiga un telefon Allview X2 Soul sau unul din cele 5 tricouri DIGImobil

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][contact-form-7 id=”9735″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9802″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column][/vc_row]

Casa Golferichs din Barcelona: Un loc de onoare pentru sărbătoarea femeii

8 martie Barcelona

În ziua de 8 martie a.c., când primăvara își îmbracă frumosul în haina ei cea mai luminoasă, Casa Golferichs din Barcelona a fost mărturia unei întâlniri de neuitat, unde feminitatea și puterea femeii au fost sărbătorite cu un sentiment de solemnitate și căldură.

Asociația Moldovenilor din Catalunia VIS a fost gazda acestui eveniment special dedicat Zilei Femeii, aducând împreună comunitatea pentru a sărbători și a recunoaște contribuția esențială a femeilor în viața noastră.

sarbatoritePrintre invitații de onoare, amintim pe Consulul General al Republicii Moldova la Barcelona, D-nul Anatol Stratulat, pe D-nul David Rueda, reprezentantul Companiei Generali Seguros, D-na Ani Dumitru, reprezentantul VRS Distribuitor oficial DIGI și revista RoBarna, care au transmis mesaje pline de emoție și recunoștință pentru toate doamnele și domnișoarele prezente. Atmosfera plină de căldură și bucurie a fost completată de piese muzicale și recitaluri de poezie dedicate mamelor, soțiilor și iubitelor, creând astfel un tablou de emoție și recunoștință.

consul republica moldovaPrezența specială a grupului de copii din Cornella a adus un strop de inocență și duioșie în atmosfera deja încărcată de emoție. Versurile pline de sensibilitate, dansul și cântecele dedicate mamelor i-au purtat pe toți cei prezenți într-o călătorie plină de nostalgie și iubire.

Interpreții Inga și Daniel Gram, Mihai Jereghi, Domnica Cioara, Reva și Vlad Munteanu au împărtășit buchetul lor de melodii preferate din patrie, iar Angela Mocanu, Diana Burlacu și Doina Doban au încântat publicul cu versuri pline de emoție dedicate femeilor.

copiiÎn încheierea programului, președintele Asociației Moldovenilor din Catalunia VIS, Igor Cereteu, a ținut un discurs emoționant de felicitare, exprimând recunoștința față de organizatori și participanți pentru prezența lor. Momentul a fost încheiat într-un mod special, cu o avalanșă de flori care au umplut sala de culoare și parfum, simbol al aprecierii și admirației pentru toate femeile care își aduc contribuția în comunitate și în lume.

igorCasa Golferichs, cu arhitectura sa impresionantă și istoria sa încântătoare, a fost un loc perfect pentru această sărbătoare solemnă a feminității și a realizărilor femeilor. Evenimentul a fost nu doar o ocazie de bucurie și recunoștință, ci și un moment de solidaritate și apreciere pentru toate reușitele și sacrificiile femeilor din întreaga lume. Prin această celebrare, Asociația Moldovenilor din Catalunia VIS a reușit să creeze un spațiu în care frumusețea și puterea femeii au fost sărbătorite într-un mod special și cu multă sensibilitate.

Persoana responsabilă de programul artistic al evenimentului a fost D-na Marina Dirul care a fost și moderator împreună cu Adrian Cuciuc.

marina

11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya

diada

11 septembrie este una dintre zilele de sărbătoare din calendar în Catalunya 2023. Pentru locuitorii provinciei este una dintre cele mai importante, luni, 11 septembrie, se sărbătorește Ziua Națională a Catalunyei, cunoscută sub numele de Diada. Zi liberă, bun motiv de puente.

Catalunya nu este singura comunitate în care locuitorii săi se bucură de o zi de sărbătoare, în unele zone din Comunitatea Madridului, au desemnate in 11 septembrie sărbători locale. Concret, în patru municipii: San Lorenzo de El Escorial, Parla, Alget și Arganda del Rey.

În primul dintre acestea, ei sărbătoresc weekendul lor de sărbătoare în onoarea patroanei, Romeria de Nuestra Señora de la Virgen de Gracia, declarată de Interes Turístico Nacional include o programare formată din ofrande florale, parade ale grupurilor de sărbători și ale grupurilor de pelerini, cântări de jotas serranas și dansuri tradiționale. În Parla, patroana lor, Nuestra Señora de la Soledad, este, de asemenea, protagonistă. Această sărbătoare – care există din 1687, cu cântece închinate Fecioarei, predici și ofrande de flori – a păstrat unele dintre activitățile sale: procesiuni, lupte demonstrative și coride.

Ce se sărbătorește în Catalunya

Luni, locuitorii Catalunyei vor sărbători Diada. Acolo, de asemenea, se va desfășura o ofrandă florală. Omagiatul este Rafael Casanova, un absolvent în Drept care a avut un rol foarte important în Războiul de Succesiune Spaniolă  (1706-1713).

Rafael Casanova a fost numit cetățean de onoare de însuși arhiducele Carlos de Habsburgo după ce a învins trupele bourbonice care asediau Barcelona în 1706. În anii următori, el a condus rezistența orașului împotriva bourbonilor când Barcelona s-a separat de tratatul care a pus capăt războiului în Castilia în 1713. Acest om a participat la comitetul secret care trebuia să evalueze propunerile șefului militar, Antonio de Villarroel. Acești doi bărbați au organizat cetățenii pentru a-și apăra drepturile și legile într-un moment în care nu aveau sprijin extern.

11 septembrie 1714 a însemnat sfârșitul Războiului de Succesiune în Catalonia și „începutul unei epoci în care libertățile seculare au fost pierdute”. După înfrângere, Felipe V a impus Decretul de Nueva Planta, care a însemnat o pierdere a controlului economic, fiscal, judiciar, vamal și monetar al Cataloniei. Dar și a libertăților: limba spaniolă a devenit oficială și obligatorie în administrație și în justiție.


Diada de pe 11 septembrie, este ziua națională a Catalunyei deși amintește de-o înfrângere amară când trupele Bourbonice au pus stăpânire aici în 1714.

Această sărbătoare nu e doar despre tristețe ci și o mărturie a mândriei și rezistenței catalanilor, Un moment în care drepturile și libertatea strălucesc iar identitatea Cataloniei este o manifestare de substanță.

În ciuda istoriei tumultoase Catalunya înflorește ca o floare rară, își reafirmă încă un an cultura, limba și istoria. La Diada aduce oamenii împreună, invitați să-și celebreze trecutul și să-și propună viitorul, cu inimi unite și vise îndrăznețe.

Cabinet dentar romanesc in Barcelona

dinti barcelona

Când te dor dinții, SDS Dental Clinic din Vilafranca del Penedes / Barcelona este cabinetul unde poți găsi rezolvarea problemelor de sănătate stomatologică.

La jumatate de oră pe autostrada gratuită de oriunde vii din zona Barcelona / Tarragona, ​​cabinetul dentar care se remarcă prin serviciile excelente și atenția acordată pacienților de origine română. Este prima opțiune în zonă, un cabinet dentar care nu doar că garantează servicii de calitate dar aduce și un sentiment de apartenență prin intermediul limbii române, oferind confort și încredere pacienților săi. 

Cu oferta de reducere cu 10% pentru factura la intervenții de specialitate pentru români, cu disponibilitatea finanțării – plata în rate – a lucrărilor mari, SDS Dental Clinic este principalul cabinet dentar de interes pentru oricare vorbitor de limbă română în zona Barcelona – Tarragona.

Cabinetul dentar românesc SDS Dental Clinic se găsește într-o zonă convenabilă, la jumătate de oră pe autostrada gratuită A7, în Vilafranca del Penedes, ​​ușor accesibil pentru comunitatea română și nu numai. Locația sa centrală permite pacienților să ajungă cu ușurință, indiferent de mijlocul de transport ales.

sds dinti vilafranca
Dr Anca Maria Ionescu, Aida Perez, Dr Alexandra Mănescu

„Am deschis în 2022 în Vilafranca del Penedes (Catalunya, la 30 min de Barcelona) clinica SDS Dental Clinic ca o extindere/continuare a clinicii Smile Dental Spa din București. Comunitatea românească din Catalunya va găsi în clinica noastră un mediu prietenos și o echipă de medici specialiști cu peste 10 ani de experiență, care colaborează cu succes din 2012, când am înființat clinica din România. Echipa este coordonată de Dr. Anca Maria Ionescu – medic stomatolog, medic specialist Chirurgie Orală și Maxilo Facială, master în Implantologie și Dr. Alexandra Manescu medic stomatolog, medic specialist în Ortodontie și Ortopedie dento-facială.

Experiența și specializările diferite ale medicilor noștri ne permit să ne putem adresa tuturor categoriilor de vârsta și tuturor tipurilor de probleme dentare (carii, parodontoză, dinți lipsă, probleme estetice ale dinților, dinți greșit poziționați, muscătură incorectă, dureri, urgențe dentare)” – Alex Gavrilescu, manager SDS Dental Clinic.

Cabinetul dentar are ca suport o echipă medicală de excepție formată din specialiști, bilingvi română / spaniolă. Profesioniști experimentați în diverse ramuri ale stomatologiei care lucrează împreună pentru a oferi pacienților cele mai bune soluții pentru problemele lor dentare.

„Avem grijă că pacienții noștri să înțeleagă mereu situațiile cu care se confruntă din punct de vedere stomatologic și alegem împreună tratamentele cele mai potrivite pentru nevoile lor. Lucrând de peste 15 ani, atât în clinica mea, cât și ca medic colaborator la Regina Maria și Sanador am avut ocazia să îmi ajut pacienții în tratarea multor tipuri de afecțiuni, atât stomatologice uzuale, cât și chirurgicale complexe și înțeleg cât de mult contează, pe lângă excelență în tehnica medicală, o bună comunicare cu omul și un mediu relaxant” – dr. Anca Maria Ionescu

Cabinetul dentar românesc oferă o gamă completă de servicii stomatologice pentru toate nevoile pacienților săi. Printre serviciile disponibile se numără:

– Consultații dentare complete și evaluări preventive
-Igienizare orală și detartraj profesional
-Tratamente de canal
-Extracții dentare
-Implanturi dentare și proteze
-Albire dentară și tratamente estetice
-Restaurări dentare și coroane

-Echipamente și tehnologie
-Cabinetul dentar SDS Dental Clinic este echipat cu cele mai moderne echipamente și tehnologii, asigurând astfel proceduri precise și confortabile pentru pacienți. Cu echipamente de sterilizare de ultimă generație, cabinetul este dedicat asigurării siguranței și confortului pacienților.

dentar barcelona
Dr Anca Maria Ionescu, SDS Dental Clinic Vilafranca / Barcelona

Alt lucru demn de menționat este atitudinea echipei cu pacienții copii,

„Mă axez mult pe relația cu copiii, pe educarea lor pentru o igienă și o grijă corectă față de dinți și pe procedurile preventive, astfel încât să scădem riscul apariției problemelor dentare grave. Asta pentru că știu că dinții care sunt îngrijiți corect și au o poziție și o mușcătură corectă sunt practic feriți de carii, parodontoză și multe alte probleme care, altfel, pot apărea pe parcursul vieții și aduce oamenii la stomatolog cu afecțiuni multe și grave.

Experiența și recomandările asociațiilor internaționale de stomatologie pediatrică și ortodonție spun același lucru: copiii trebuie duși la controale stomatologice de la apariția primilor dinți de lapte pentru a se obișnui de mici cu controalele stomatologice și pentru a preveni tot ce se poate preveni în materie de probleme dentare. În ceea ce privește prima vizită la ortodont, ea este necesară pentru toți copiii de 7 ani, indiferent dacă par să aibă probleme de poziție a dinților sau nu, pentru că aceasta este vârsta la care se pot corecta cel mai ușor problemele care țin de dimensiunea și poziția oaselor care susțin dinții. Practic acum putem ajuta dinții permanenți să erupă într-o poziție cât mai corectă dacă ajutăm creșterea corespunzătoare a maxilarului. Din experiența mea din ultimii 15 ani, doar 5% dintre copii NU au nevoie de stimularea creșterii maxilarului, pentru ca stilul actual de viață al copiilor, cu alimentația moale și procesată, respiratul pe gură, lipsa activității fizice suficiente și obiceiurile orale greșite (suzeta, suptul degetului, roșul unghiilor sau al creioanelor,etc) nu ajută la creșterea corectă a oaselor feței și a dinților permanenți.” – dr. Alexandra Mănescu

Dr. Alexandra Mănescu, SDS Dental Clinic Vilafranca / Barcelona

Cabinetul dentar românesc SDS Dental Clinic se bucură de recenzii excelente și de recomandări din partea pacienților săi. Mulți pacienți apreciază nu numai calitatea serviciilor medicale, dar și atenția personalizată pe care o primesc de la echipa medicală. Aceasta creează o atmosferă prietenoasă și încredere în timpul vizitelor la cabinetul dentar.

dentar
SDS Dental Clinic Vilafranca / Barcelona

Cabinetul dentar românesc din zona Vilafranca, Barcelona, este o oază de îngrijire dentară pentru comunitatea română și nu numai. Cu o echipă medicală calificată, servicii complete și un mediu prietenos, SDS Dental Clinic din Vilafranca este o alegere necesară pentru cine caută dentist de calitate în limba română în zona Barcelona – Tarragona.


Contact SDS Clinic:

Tel mobil: 676 34 49 59
Tel fix: 938 182 077
Adresa: Carrer la Lluna nr 4, Local, 08720, Vilafranca del Penedes
Web: https://sdsdental.es

Orar: De Luni până Vineri 9:00 – 13:00 // 16:00 – 20:00

Azi incepe vara

incepe vara solstitiu

Când primele raze de soare își fac apariția și temperaturile încep să urce, înseamnă că vara este pe cale să înceapă. Astăzi este ziua în care vara își face intrarea triumfală, solstițiul de vara care se întâmplă astăzi aduce cu sine bucuria, relaxarea și aventurile specifice acestui anotimp. Să descoperim mai multe despre această zi magică.

Originea și semnificația solstițiului de vară:
-Solstițiul de vară este un eveniment astronomic care marchează punctul în care axa Pământului este cel mai înclinată în direcția Soarelui.
-Acest moment reprezintă debutul verii în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică se sărbătorește solstițiul de iarnă.
-De-a lungul istoriei, solstițiul de vară a fost asociat cu diverse tradiții și sărbători, simbolizând începutul unei perioade a prosperității și al luminii.

Data exactă a solstițiului de vară:
-În fiecare an, solstițiul de vară are loc la aproximativ aceeași dată, pe 20 sau 21 iunie în emisfera nordică.
-Data exactă variază în funcție de anul bisect și de diferențele minore în cadrul calendarului gregorian.

Sărbătorirea solstițiului de vară în întreaga lume:
-Solstițiul de vară este sărbătorit în mod tradițional în multe culturi din întreaga lume.
-Sărbătorile și obiceiurile asociate variază în funcție de locație, dar adesea includ focuri de tabără, dansuri, mâncăruri specifice și ritualuri de purificare.
-Exemple notabile de sărbători de solstițiu de vară includ Festivalul de la Stonehenge din Marea Britanie și Festivalul Inti Raymi din Peru.

Simbolurile și activitățile asociate cu începutul verii:
-În ziua în care vara începe oficial, oamenii se bucură de activități în aer liber precum plimbări la plajă, picnicuri, călătorii și sporturi de vară.
-Simbolurile tradiționale ale verii includ soarele strălucitor, flori înflorite, fructe proaspete și insecte zburătoare.
-Mulți oameni folosesc această ocazie pentru a-și pregăti grădina pentru sezonul cald și pentru a se implica în activități de grădinărit.

Ziua în care începe vara marchează sosirea unui nou anotimp plin de lumină, căldură și posibilități nesfârșite. Este momentul perfect pentru a te bucura de natură, a explora lumea și a te conecta cu cei dragi. Indiferent de cum alegi să sărbătorești această zi specială, important este să profiți de fiecare clipă și să te bucuri de farmecul unic al verii.

Caietul Dragomirei

caietul daragomirei

În 1909, președintele american Theodor Roosvelt atinsese cota maximă de popularitate. Implementase politici stricte în domeniul alimentației și farmaceutic, luase în vizor marii industriași, primul pas făcându-l prin spargerea monopolului „cauciucului”.

Cu toată carisma sa, avea un defect de care era hotărât să scape cu orice preț: stătea prost cu ortografia, astfel că de multe ori devenea ținta glumelor soției. În acest context, Roosvelt a început un demers, căruia i s-a alăturat, printre alții, și Samuel Clemens (cumoscut apoi ca Mark Twain), un demers al cărui rezultat a fost o listă cu 300 de cuvinte cu ortografie simplificată, adică scrise după cum se aud. Visul său era ca această listă să devină obligatorie în toate instituțiile statului și credea că americanii de rând vor fi primii care vor susține această inițiativă. S-a înșelat amarnic și a fost la un pas de a pierde sprijinul politic, pentru că americanii nu voiau să ajungă de râsul britanicilor.

Ce legătură are acest fapt istoric cu Caietul Dragomirei? Un caiet de exerciții între atâtea alte caiete scoase de specialiști, un auxiliar care nu interesează pe nimeni, pentru că a vorbi și a scrie corect limba maternă nu mai rentează într-o societate obsedată de viteză și informație? Mulți vor spune că inițiativa Caietul Dragomirei e un pariu pierzător din start, pentru că orice limbă e un organism viu, în continuă evoluție. Ce se întâmplă dacă privezi un organism viu de o funcție vitală? Încetează să mai existe. Ce se întâmplă cu o limbă maternă dacă o privezi de gramatică?

Caietul Dragomirei nu se teme de evoluție ci o îmbrățișează. Evoluție înțeleasă în sens de îmbogățire și nu de ciuntire, de eliminare a ceea ce e dificil, de neînțeles sau neștiut. Exercițiile propuse în paginile de față demonstrează din plin, prin jocurile de limbaj, de forme, că limba română vorbită corect e și în pas cu terminologia modernă. Fără pedanteria și rigiditatea caracteristică materialelor auxiliare clasice, Caietul Dragomirei e o invitație jucăușă adresată copiilor de a descoperi frumusețea limbii române dincolo de șabloane didactice și săli de clasă.

Pe lângă funcția evident utilitară, în special pentru copiii diasporei care fac primii pași în limba română (dar fără a fi apanaj exclusiv al străinătății, la fel de util fiind și pentru școlile din România), Caietul Dragomirei poate fi și un recurs la memoria părinților, un fel de socializare mentală cu țara și cu cei rămași acolo, o bornă kilometrică pentru a nu uita de unde au plecat și a nu rătăci drumul de întoacere.

Nu în ultimul rând, numeroasele forme de exprimare propuse în aceste pagini, sunt domiciliul din cartea de indentitate a sufletului, pentru că, așa cum spunea Cioran, „nu locuim într-o țară, locuim într-o limbă”.

Emilian Valeriu Pal


Emilian Valeriu Pal s-a născut pe 18 noiembrie 1979 la Iași. A absolvit Colegiul Național Catolic Sfântul Iosif Bacău și facultatea de drept din cadrul Universității Al. I. Cuza Iași. De-a lungul timpului lucrează ca redactor, reporter și realizator TV în presa locală din Roman, redactor la o editură catolică și voluntar la un centru afterschool din același oraș. În 2014 câștigă prima ediție a concursului de debut Traian T. Coșovei. În 2015 debutează cu volumul Fortral, editura Tracus Arte, volum nominalizat la premiul Opera Prima Mihai Eminescu și la premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut. În 2016 publică volumul Dumnezeu ne iubește în Braille, editat de asociația Cetatea 9, iar în 2017 apare al treilea volum – Tot ce atingeam se prefăcea în oameni – editura Tracus Arte. În 2021, tot la Tracus Arte, publică al patrulea volum de poezie, sub coordonarea lui Teodor Dună, kurva rumunski go home.

Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala

Guissona Spania 2022

Ne-au lipsit sărbătorile, adunarea împreună în oricare loc peste granițe implică timp și kilometri mulți pentru noi. Cu mare plăcere ne-am văzut la Guissona sâmbătă, 03 Decembrie, unde asociația România Aproape a organizat o reuniune excepțională. Orice prilej ar fi fost bun, nu am putut trei ani să ne adunăm la un loc din motivele știute, iar acum a fost să fie Ziua Națională de sărbătorit și s-a făcut.

Guissona este un orășel, aflat la o oră de Barcelona, cu o caracteristică de notabilă: are 5.000 de locuitori dintre care 2.000 sunt români așezați în ultimii douăzeci de ani în oraș. Imensul complex agro-alimentar BonArea cu principalele capacități de producție aici explică atracția pentru localitatea catalană.

Am sărbătorit Ziua Națională cum de mult nu am mai făcut-o, prima sărbătoare românească cu lume multă după trei ani, miros de grătar, sarmale, fasole, cu baloane colorate și copii de vârstă școlară recitând repede pe scenă poezia repetată seară de seară să scape de ea. Mulți copii la Guissona!

Ștefan Ivanciuc a avut emoții pregătind evenimentul, după trei ani în care nu s-a mai putut ține festivalul românesc care pune comunitatea lor pe harta Spaniei românești, era important să iasă bine. Și le-a ieșit. Grupul de voluntari strânși pe lângă asociația România Aproape au propus și reușit o organizare de bun nivel.

Programul special pregătit de copii a fost încântător. Au cântat cu foc și au dansat cu patimă sub îndrumarea inimoaselor Loredana Pavel și Nadia Ancuța Mureșan. Dansurile copilăriei „Alunelul” și „Mititelul”  din regiunea Moldova au făcut să vibreze scena.

„Colindul gutuii”  a fost interpretat de Ioana, Denisa și Renata. A urmat un recital de poezii recitate de Ianis, Sofia, Sara, Maya, David, Eric, Giuliana, Raisa și Rebeca. „Așa-i românul”  ne-a dat fiori ca de fiecare dată când este ascultat în momente festive.

Un grup de româncuțe, îmbrăcate în costume populare au adus pe scenă cântece patriotice și colinde, „Acasă-i România”, „Treceți batalioane române Carpații”, „Scoală gazdă din pătuț”.

Cine nu a fost ajuns la deschiderea manifestării, imediat după prânz, a venit seara în Pavilionul pus la dispoziție cu generozitate de primăria orașului. Consiliera pe teme culturale, Agnes Pla i Ribalta, i-a întâmpinat atât pe cei din schimbul unu cât și pe cei veniți seara, în curând credem că vorbește și românește.

De excepție au fost, de asemenea, tinerii toboșari, să asculți muzică din Maramureș cântată la tobe de niste copilași, a fost o plăcută surpriză.

Mihaela Pedruț ne-a colindat „Din ceruri ninge alb” și „Vis de iarnă”, Magic Show Sisters au pictat copii pe față iar alături am trecut printr-o expoziție de pictură semnată de Ioana Pavel. Tablourile au fost donate sau/și vândute.

Formația de muzică populară Folclorick Band/Anatol Baghici au ținut horele încinse pe tot parcursul zilei. Au venit însoțiți de Igor Cereteu, președintele asociației Moldova și de consulul Republicii Moldova la Barcelona, dl. Sveatoslav Glinca.

A urmat tombola, bucurie pentru câștigători!

Din partea Consulatului General al României la Barcelona a participat dna consul Paula Monica Cămărașcu.

De apreciat că încă de la deschiderea evenimentului, alături de organizatori, și pe tot parcursul zilei, a fost prezentă dna Adnes Pla i Ribalta, reprezentantă a primariei din Guissona.

Au fost acolo și reprezentați ai altor asociații românești din Catalunya.


De apreciat si sponsorii care au contribuit la reușita evenimentului:
Ajuntament de Guissona
BonArea
Magic Show Sisters
Restaurant Brasatempo
DJ Danny
Calmia
Marin Pasalodos Avocados Barcelona
Escola Danza Montse Esteve
Llibreria Issauna
Restaurante Rebost de la Segarra
La Formiga
Duca drogueria
Azurep Phonix
Barberia Perruqueria la Segarra
Gotta Guissona
Avocat Andreea Nicolescu
D-Korn disco-pub
Dolce Mirela
Farmacia Ciapujol
Ajuntament de Hostafrancs
Carniseria Marian Gels
Top Trad
Fusteria Castells
Patiseria Tartas By Mirela Agramunt
Diana Ursu Panou evenimente
Voluntarii Romania Aproape


Felicitări dlui Stefan Vasile Ivanciuc- președintele asociației România Aproape pentru organizare și așteptăm cu nerăbdare următorul eveniment organizat la Guissona.

La mulți ani, români de pretutindeni! La mulți ani, România!

Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie


După doi ani de în care interacțiunea socială a fost dificilă din motivele știute, comunitatea din Guissona 2022 scoate din dulap hainele bune, dă veste către lăutari și gratargii că-s de trebuință pe 3 Decembrie 2022 în Sala Sporturilor din Guissona, de la ora unu după prânz până noaptea mai spre târziu. Că are să vină lume multă și toți cu chef de distracție.

E aici: Rambla Segadors 67 Guissona

Ne propun oamenii ăștia fenomenali să ne facem parte la sărbătoare, să ne-o facem a noastră dacă trăim la vreo oră de condus, or să fie lucruri pentru copii, muzică, activități, grătare, fum, frig, vin fiert și ce mai căutăm noi zilele astea ca argument să ne amintim versurile imnului național de Ziua Națională.

Intrarea este gratis, consumația nu. Cinste organizatorilor!

Povesti Calatoare – Madrid

povesti calatoare madrid

Vineri, 23 septembrie, „Poveștile călătoare” nu au mai vrut să aștepte și s-au văzut cu publicul la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei. Un context instituțional care a activat încrederea membrilor comunității românești în răspunsul-sprijin al reprezentanților statului în străinătate.

Patriotismul a devenit un concept de la care nu mai avem mari așteptări în ultimul timp. Pare că ne lipsește inclusiv acel impuls inițial care ne-ar face să ne unim cu el așa cum procedăm cu oricare act idealist.

Radiografierea comportamentului de grup în fața anumitor fenomene sociale, ne arată că, excepție aparte, patriotismul pare a se fi transformat într-o strategie adaptabilă ideologiilor, „un pantof care se potrivește oricărui picior”.

Și atunci de unde a apărut o antologie care ia patriotismul în serios și antalogați conștiincioși în dorința lor de-a ajuta publicul cititor să înțeleagă cum se trăiește emigrarea, cum se construiește o cultură atunci când rămâi fără cea pe care o aveai deja?

Ziaristul și scriitorul Ciprian Apetrei a reușit să demonstreze cu cele două volume ale antologiei „Povestiri călătoare”, volume pe care le-a coordonat, că nu ajunge să participi/să aparții unui grup, ci trebuie și să te identifici cu el.

„Povestiri călătoare” e un proiect despre diferențe și marcarea opozițiilor, despre cât de emotiv ne actualizăm scriind în limba română, despre cum am învățat să fim iar ca noi, după ce ne-am format să fim ca ceilalți pentru a ne adapta.

Sângele nu are termen de valabilitate și, poate că tocmai de aceea, pornind de la el ne putem reconstrui ca de la unicul model credibil.

Să îmi amintesc în limba română, să mă recuperez pentru limba română literară, a fost o sarcină-decizie pe care mi-am asumat-o cu bucuria celui care primește șansa ca, trăind în continuare în Spania, să se întoarcă și acasă.

Poate am păcătuit printr-o perspectivă optimistă asupra viitorului pe termen lung al limbii române. Poate a fost o ambiție să depurez și să înțeleg fără elemente toxic-perturbatoare cum mai stă cu mine limba română. Să țin înăuntru două lumi ca pe una singură.

Scrisul e o formă de-a reacționa și pentru reușita acestuia se spune că nu trebuie să uiți. Scrisul celui care emigrează e scrisul celui care se gândește la România în timp ce știe ce va face în următorii săi ani de muncă.

Într-o lume în care ne e tot mai greu să distingem între ce e mai dăunător – să respingi o nație și o identitate sau să le utilizezi în beneficiul propriu -, menirea intelectualului, a artistului nu se mai poate termina odată cu finalizarea produsului creației sale.

Condiția emigrantului devine menirea de căpătâi a artistului diasporean. Curajul său e să aleagă să nu se uite în altă parte, chiar cu riscul de-a opta, la ora scrisului, pentru teme nu mereu domesticite de public.

Vorbind în termeni de mecanism general, nimic nu e gratis. Să trăiești într-o altă țară decât a ta nu e gratis.

De aceea, artiștii trebuie să fie liantul identitar în dificultățile pe care le întâmpină o comunitate, să lucreze la și cu demnitatea, stabilind unde se pun liniile despărțitoare „peste care nu se trece” atunci când e vorba de identitatea cultural-spirituală a unui popor. Fie el și cel venit. Și cu respect pentru cel ce era deja acasă.

Câteodată, loialitatea de țară provoacă o parte a memoriei să meargă pe drum distinct față de cel în care apare realitatea care dă nume trăitului. Alteori, oboseala la reacții previzibil-istorice face să fie dificil să nu sprijini necesitatea ci dorul. Un dor neamortizat, ce se aude tare, dar din care nu mereu poți trage concluzii.

Așa s-a tot întâlnit Ciprian Apetrei, ziarist și scriitor, cu oameni și poveștile lor pentru prima dată. Și cât i-a cunoscut el, au avut și ei timp să se cunoască mai bine. Și, din lipsa asta de grabă în fața sentimentelor, s-au născut „Povești călătoare”. O antologíe neinfluențată, în care s-au uitat multe dar s-au și decis tot pe atâtea, o antologíe cu oameni de acasă care stau în altă parte, un sat fără primărie dar cu istorii.

Vineri, 23 septembrie, „Poveștile călătoare” nu au mai vrut să aștepte și s-au văzut cu publicul la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei. Un context instituțional care a activat încrederea membrilor comunității românești în răspunsul-sprijin al reprezentanților statului în străinătate.

Nimeni nu s-a văzut obligat la nimic, poveștile (acum neinventate ci spuse doar) animând confesiuni și sinceritate.

Laura Catalina Dragomir

Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie

cervantes

Miguel de Cervantes Saavedra s-a născut în Alcala de Henares în apropiere de Madrid la 29 septembrie 1547. Este considerat cea mai mare figură a literaturii spaniole și autor a ceea ce este probabil primul roman din istorie, „Don Quijote de la Mancha”, a doua cea mai vândută carte după Biblie în istoria tipăriturilor.

Nu există date despre educația sa inițială, se știe că atunci când era foarte tânăr s-a mutat la Madrid pentru a urma „Estudio de la Villa”, condus de profesorul de gramatică Juan López de Hoyos, care într-una dintre cărțile sale a publicat două poezii de Cervantes.

În 1569, acuzat că l-a rănit într-un duel pe Antonio Sigura, este căutat de autorități, așa că fuge în Italia, acolo se pune în slujba cardinalului Giulio Acquaviva și o vreme se dedică studierii scriitorilor italieni.

Scurt timp mai târziu a părăsit acea viață pașnică pentru a se alătura ca soldat căpitanului Diego de Urbina, care era responsabil de una dintre armatele celebrului general spaniol în serviciul pentru Italia, Miguel de Moncada. La bordul galerei „Marquesa”, la 7 octombrie 1571 a participat în bătălia de la Lepanto, unde o schijă i-a tăiat tendonul mâinii stângi, așa că de atunci a fost numit „El manco de Lepanto” (Ciungul din Lepanto).

În 1575, în timp ce încearcă să se întoarcă cu vaporul în Spania, o flotilă turcă îi interceptează, îl iau prizonier și este vândut ca sclav grecului Dali Mamí. Îl cumpără pentru că are scrisori de recomandare de la regalitate, asta l-a făcut să se gândească să ceară o răscumpărare bună și l-a ținut sclav în Alger. După 5 ani de captivitate și 5 încercări de evadare, a fost considerat foarte conflictual, așa că a fost înlănțuit și îmbarcat pe o navă cu destinația Constantinopol.

Nu ajunge la Constantinopol grație călugărului Juan Gil care intervine la timp cu bani suficienți să îl răscumpere. Se stabilește în Portugalia și își începe adevărata carieră literară, scrie „La Galatea”. Apoi se întoarce în Spania unde lucrează ca paznic, culegător de măsline și perceptor de taxe, funcție în care comite o escrocherie colosală, păstrând bani publici lucru pentru care este arestat și dus la închisoarea din Sevilla.

În 1597, în timp ce era închis, a conceput și a început să elaboreze cea mai mare operă literară a istoriei hispanice, „Don Quijote de la Mancha”.

Cervantes a murit de diabet la 22 aprilie 1616 la 69 de ani și a fost înmormântat în mănăstirea care a strâns fonduri pentru eliberarea sa din Alger, „Convento de las Trinitarias Descalzas”, deși locația exactă este un mister.

Crai Nou – Film de gala marti in Barcelona – Filmoteca de Catalunya

crai nou

Proiecție de gală la Filmoteca de Catalunya marți 27 septembrie la ora 20. Filmul „Crai nou / Blue moon”, scris și regizat de Alina Grigore, premiat cu marele premiu al festivalului de film de la San Sebastian anul trecut va rula pentru iubitorii genului din Barcelona într-o unică ediție în prezența și prezentarea realizatoarei în sală.

Câștigător al marelui premiu al Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian 2021, filmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizoarei și îi are în distribuție pe Ioana Chițu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi, Ioana Flora, Emil Măndănac, Ilinca Neacșu, Robi Urs, Mihaela Perianu și Vlad Ivanov.

Pelicula urmăreşte evoluţia psihologică a unei tinere din mediul rural care doreşte să scape dintr-un anturaj violent. Ioana Chiţu o interpretează pe Irina, o tânără de 22 ani, mezina unei familii disfuncţionale, care, cu un tată absent şi o mamă bolnavă, este dominată de unchiul şi mătuşa ei care se opun celui mare vis al fetei: acela de a studia într-un centru universitar.

Povestea pleacă de la o realitate dură din mediul rural, unde locuiește circa 45% din populația României. Astfel, doar 7,8% din populația în vârstă de 30 – 34 de ani care locuiește în mediul rural are studii superioare, potrivit World Vision România. Rata abandonului școlar din preuniversitar în mediul rural este una din principalele cauze pentru care atât de puțini copii ajung la facultate. Mai exact, rata de abandon a fost de aproximativ 1,5 ori mai mare în unitățile de învățământ secundar din mediul rural față de cele din mediul urban. Pe măsură ce tinerii avansează în sistemul de învățământ, sub-reprezentarea celor din mediul rural se amplifică, având cea mai mare valoare în învățământul superior, conform Strategiei Naționale pentru învățământul terțiar 2015 – 2020.

Un alt factor care influențează este nivelul de educație al părinților. Există o diferenţă mare în privinţa proporţiei părinţilor cu studii superioare în mediul rural, 0,7%, faţă de 18% în mediul urban, conform raportului World Vision România “Cursa celor 30 de ani de educație în România rurală”.

Agresivitatea şi haosul converg în relaţiile acestei familii, pentru care Alina Grigore, care a semnat şi scenariul, s-a inspirat din realitatea satului în care a crescut şi unde a vorbit cu numeroşi tineri. Povestea uneia dintre fete a atras-o şi a folosit-o ca „fir emoţional” al scenariului.

‘Crai nou’, ópera prima de la directora rumana Alina Grigore que narra los intentos de una joven por escapar de su asfixiante entorno y del machismo de su país, ha obtenido la Concha de Oro en la 69 edición del Festival de San Sebastián.

 

Primele doua parcuri din topul european sunt în Spania, Guell Barcelona si Retiro Madrid

guell barcelona

În 2019, întreg litoralul romanesc a fost vizitat de 1,4 milioane de turiști. În parcul Guell din Barcelona au fost 4,5.

Unul dintre simbolurile din Barcelona, Parc Guell, inclus în clasamentul patrimoniului mondial UNESCO din 1984 imediat după parcul Retiro din Madrid cu care face pereche în fruntea listei celor mai populare 30 de spații naturale europene, este vizitat de 4,5 milioane de turiști în fiecare an.

Dintr-un total de 3.800 de atracții turistice în aer liber platforma de rezerve online „Musement” alege în urma reacțiilor primite de la utilizatori perechea câștigătoare la categoria spații deschise în Europa cele două parcuri din Madrid și Barcelona. Pentru că nu sunt doar oaze de prospețime și răcoare. Au și valențe duse la superlativ ca bijuterii arhitecturale și botanice, încărcate de istorie fiecare dintre ele.

Park Guell există datorită ambiției catalanului Antonio Gaudi de a oferi bogatelor familii burgheze cu case clădite în zona înaltă a barcelonei de început de secol XX o oază de plăcere. În viziunea genialului arhitect ansamblul ar fi trebuit să cuprindă mai multe edificii agregate dar s-a făcut ce s-a putut la vremea respectivă iar apoi proiectul nu a mai fost reluat.

Proiectul a fost dus parțial la capăt cu multe eforturi de unul dintre cei mai bogați industriași ai vremii, Eusebi Guell, între 1900 și 1914, cu pretenția de a oferi vizitatorului măcar o vedere impresionantă asupra barcelonei dacă viziunea lui Antonio Gaudi în privința ansamblului nu s-a putut împlini așa cum o proiectase ctitorul Sagrada Familia inițial.

Planurile prevedeau construirea a șaizeci de case plus o capelă pe lângă parcul propriu-zis dar proiectul s-a limitat la doar patru case construite și parcul ca principal punct de atracție toate terminate în 1914 și devenite mai apoi marea grădină privată a familiei Guell.

La moartea lui Antonio Gaudi în 1918 moștenitorii săi au hotărât să cedeze municipalității parcul Guell devenit proprietate publică în 1922. Patru ani mai târziu s-a deschis pentru public ca parc municipal. Astăzi este unul dintre obiectivele turistice catalane cele mai frecventate de turiști iar primăria Barcelona se străduiește să mențină cu greu numărul de vizitatori sub 4,5 milioane la presiunea vecinilor din cartier.

Aripa moștenită

marina dirul

Aripa moștenită

Ia, aripă spre vis, zvâcnetul de dor încins,
O logodnă dintr-un dangăt și cuvântul cel nescris…
Din lăuntric scoate raze, fascinând prin culori vii,
Prin hrisoave și prin cronici o găsim și-n liturghii.

Giuvaer al omenirii, ochiul fin de ea se-mbată,
Măduva Romanității de-o Femeie e creată.
Poate, Ana lui Manole sau Ileana, dalbă fată,
Din baladă sau poveste ne-au adus-o să străbată

Secole și nemurirea… La țesut, născând și prunci,
Ori în pînza din cămeșă, pe ogor trudind pe brânci;
Cosmicul din Voronețe, galbenul de Moldoviță,
Purpuriul din Humorul… sunt cusute pe altiță.

Firele de Unitate, din strămoși drept Crez să fie,
Azi, din lăzile cu zestre, noi le scoatem cu mândrie:
Ii cu dacice vibrații, ii cu dor de veșnicie,
Dor de libertatea sacră, dor de Cruce și Moșie.

Marina Dirul, Barcelona

San Joan, e liber vineri 24 iunie, unde

san juan 2022

Când este noaptea de San Juan 2022 și în ce comunități e liber a doua zi? Ieși de joi seara până duminică unde.

Focurile de San Juan se sărbătoresc cu relativă normalitate pe plajele spaniole după doi ani de restricții.

Sărbătoarea solstițiului revine la normalitate în Spania după doi ani de pandemie Covid. În mare, cam toate locurile în care se ardea jăratec în cinstea sfântului premergător lungului anotimp de plajă, se declară deschise răsfățului după noaptea de San Juan.

În Catalunya, Barcelona, e liber a doua zi, 24 vineri, dar nu în toată Spania, unii da alții nu.

Acestea sunt localitățile în care vineri 24 iunie e liber:

  • Albacete
  • Almería
  • Las Palmas de Gran Canaria
  • Palma de Mallorca
  • Calviá (Mallorca)
  • Manacor (Mallorca)
  • Deià (Mallorca)
  • Muro (Mallorca)
  • Sant Joan (Mallorca)
  • Porreres (Mallorca)
  • Bisimbre (Zaragoza)
  • Ejea de los Caballeros (Zaragoza)
  • Fuendejalón (Zaragoza)
  • Illueca (Zaragoza)
  • Sigüés (Zaragoza)
  • Pleitas (Zaragoza)
  • Bulbuente (Zaragoza)
  • Montanuy (Huesca)
  • Peralta de Alcofea (Huesca)
  • Sahún (Huesca)
  • Eresué (Huesca)
  • San Juan de Plan (Huesca)
  • San Juan de Flumen (Huesca)
  • Canfranc (Huesca)
  • Aliaga (Teruel)
  • Cañada de Benatanduz (Teruel)
  • Cretas (Teruel)
  • Escucha (Teruel)

Sărbători fericite! Plecați de joi seara unde vedeți cu ochii!

Cum sa ai internet in Spania

internet spania

Faza „proaspăt venit”

Venit în Spania de curând vrei doar internet într-un telefon mobil și minute cât să vorbești în Spania și cu țara, cauți cel mai mic preț pentru cât mai mulți giga de internet cât să îți meargă Facebook și WhatsApp plus minute de vorbit pentru cât mai mult timp posibil.

Cea mai la îndemână soluție când vrei internet în mobil și ceva minute cu țara este DIGI Spania. Costă 10€ o cartelă reîncărcabilă cu număr de Spania. Pentru 10€/lună activezi un Bono cu 20 de Giga de internet plus 400 de minute de apeluri spre Spania sau România cu avantajul adițional că dacă unde suni e un număr care ține de DIGI Spania sau DIGI România apelul nici măcar nu se scade din cele 400 de minute, convorbirile între numerele DIGI Spania, Italia, România sunt gratis.

Digi nu este unica soluție pentru proaspeții veniți, mulți au început cu Lyca, Lebara, Orange, Jazztel, Vodafone sau Movistar, ce le-a căzut în mână odată ajunși în Spania. Acum douăzeci de ani plăteam doi-trei euro pe minut la Telefonica să vorbim în țară. Era ce aveam la dispoziție.

Pasul doi „stabilit la casa ta în Spania”

Odată stabilit în Spania lucrurile se schimbă, aâezat la casa ta îți trebuie în plus un internet în casă, un WiFi cum se spune. Copiii au teme de făcut, ai un calculator, două laptopuri, un televizor, alarmă, lucruri de-astea care au toate nevoie de o legătură permanentă la internet, caz în care varianta cu doar Giga într-un mobil nu mai este destul. Iei internet în casă la o companie spaniolă la fel cum face oricare dintre vecinii tăi. Ți-ar place de la Digi pentru că ai și mobile de la ei dar ce te faci dacă Digi nu ajunge cu fibra la tine acasă?

Îți iei Orange, Vodafone, Msmovil, Jazztel, Adamo, Euskaltel sau altceva este disponibil la adresă.

Astăzi

DIGI Spania rămâne varianta optimă pentru românul stabilit în Spania pentru prețul mic al convorbirilor pe mobile cu țara sau pentru că are tarife de 5-6-9-12-15€/lună în mobile cu volume de Giga generoase în fiecare dintre variante dacă alegi contractul convergent cu fibră+mobile la DIGI presupunând că fibra DIGI ajunge unde ai tu casa.

Nu peste tot ajunge.

Am cerut informații la un distribuitor general oficial de telefonie din zona Barcelona, Virtual Remote Services, cu rugămintea ca referințele să fie focusate pe solicitările venite dinspre românii stabiliți  în Spania și am aflat asta:

  • Românii „vechi” au, mulți, contracte încă în vigoare cu companii ca Jazztel, Movistar, Orange sau Vodafone pe care le plătesc ori din obișnuință, ori că încă mai au de plătit rate la vreun terminal cumpărat în rate. Așteaptă să se termine permanența casă iasă din contract sau plătesc anticipat ieșirea.
  • Nu toți locuiesc în zone unde fibra DIGI este disponibilă, 20% dintre ei trăiesc în locații neacoperite cu fibră de nicio companie. Locuiesc în arii depărtate de nucleele urbane, în ferme, comunități izolate, sate, localități cu densitate de locuitori joasă, neatractive pentru dezvoltatorii de comunicații. Soluția pentru ei este tot la DIGI care vinde un contract cu Giga nelimitați pentru 25€/lună. SIM-ul poate fi asociat cu un router 4G care acoperă toată casa. Vezi aici: router4g
  • Românii „vechi” au mulți conflicte nesoluționate cu companiile spaniole și se pot trezi că fac solicitare la o altă companie și aceia, digi inclusiv, le refuză cererea pentru internet în Spania din cauza unui scor de bonitate bancară negativ, se regăsesc pe vreo listă de „rău platnici” după experiențe mai vechi cu alți operatori. Este exact momentul în care ai nevoie de un consilier. Sună la 643 21 14 50.

Întreabă un consilier despre cea mai bună opțiune pentru casa ta din Spania. Poate că îți recomandă DIGI, sau poate îți sugerează O2, poate că ce ajunge la tine acasă optim este FiNet, orice casă are o istorie care nu seamănă cu a altuia.

Documentarea ne-a sugerat să întrebăm pe subiect pe cineva care chiar știe despre internetul în casă pentru stabiliții în Spania, am extras datele din conversația cu expertul în telefonie al Virtual Remote Services. De 18 ani în Barcelona VRStel poate că îți poate recomanda DIGI nu se limitează doar la asta, poate vrei în plus 5G, e-sim, sau ai un trecut cu vreo altă companie și ai nevoie de una a doua oportunitate.

 

 

Burse ESADE in Barcelona pentru studentii romani

esade

Școala de economie și drept, ESADE Business & Law School, din Barcelona deschide program de burse pentru studenți români.

Programul de burse al ESADE este o bună oportunitate pentru studenții români de a-și începe cariera la una dintre universitățile de top din Europa.

Studenții români au o șansă unică de a-și începe cariera la Esade Business & Law School, una dintre cele mai bune universități din Europa. Ca parte a angajamentului său față de talent și diversitate, instituția academică spaniolă oferă o gamă largă de burse pentru a răspunde diferitelor tipuri de nevoi și a semnat recent un acord cu Consulatul Onorific al României în Insulele Baleare pentru a promova această oportunitate în rândul studenților din România (care locuiesc în România și/sau în străinătate).

Datorită programului de burse Esade, potențialii candidați cu rezultate academice remarcabile nu ar trebui să fie reținuți de situația lor financiară sau dacă locuiesc în străinătate și au nevoie de ajutor financiar pentru a locui și a studia în Barcelona. „Lupta împotriva inegalității educaționale este o valoare esențială pentru Esade. Prin urmare, programul nostru de burse este un angajament strategic și o prioritate”, a subliniat Koldo Echebarria, directorul general al Esade. „O educație de primă clasă este unul dintre pilonii unei societăți mai bune”.

Printre diferitele soluții de ajutor financiar oferite de Esade, studenții pot aplica pentru burse de talent bazate pe nevoi, care acoperă între 100% și 60% din taxele de școlarizare pe întreaga durată a programelor de studii în cadrul instituției, în funcție de situația lor financiară și de performanțele academice. Pentru a aplica pentru această bursă, studenții trebuie să aibă un dosar academic remarcabil și să demonstreze nevoia lor financiară.

Instituția oferă, de asemenea, burse de cazare pentru a acoperi 50% sau 100% din costurile de cazare. Studenții pot aplica dacă locuiesc în afara provinciei Barcelona, dacă au un parcurs academic excelent și dacă pot demonstra că au nevoie de finanțare. În plus, Esade poate oferi burse de trai pentru a acoperi cheltuielile lunare, inclusiv cheltuielile de transport și cheltuielile generale de trai legate de studiul la Esade.

În ultimii 11 ani, numărul studenților care au primit burse de talent a crescut considerabil, de la 115 în anul universitar 2010-2011 la 287 în acest an. Există bursieri în fiecare program.

Esade, inclusiv în cadrul programului de licență în Administrarea Afacerilor, al programului de licență în Guvernanță Globală, Economie și Ordine Juridică și al programului de licență în Leadership Transformațional și Impact Social, precum și în cadrul noii diplome duble în Administrarea Afacerilor și Inteligență Artificială pentru Afaceri.

Cum să aplicați pentru o bursă

Studenții români care au obținut deja o bursă laudă sprijinul pe care l-au primit din partea Esade în timpul procesului de aplicare. „La început, am fost destul de sceptic în ceea ce privește selecția, deoarece eram conștient de calitatea ridicată a școlii”, a declarat Luca- Stefan Birtalan, un student din București care s-a înscris la licență în Administrarea Afacerilor. „Dar în momentul în care am intrat în contact cu Esade, așteptările mele au început imediat să crească. Am simțit instantaneu un mediu prietenos și, mai ales, dorința lor de a ajuta.”

Anna Alexia Icodin a fost și ea nesigură în ceea ce privește înscrierea, dar a fost ferm hotărâtă să studieze la Esade „datorită valorilor sale”. „În special, diversitatea și sustenabilitatea. Acest lucru a făcut-o diferită de alte universități. Când am venit aici, mi-a plăcut că acest lucru nu era doar o declarație pe pagina web. Am colegi de clasă din foarte multe locuri și învăț în fiecare zi din diferite limbi, culturi, idei, diferite tipuri de medii. Nu este vorba doar de varietatea naționalităților: totul este foarte deschis”, a declarat studenta, care s-a mutat la Barcelona în 2021 pentru a finaliza studiile de licență în Administrarea Afacerilor.

Pentru a aplica pentru o bursă, candidații trebuie să completeze mai întâi procesul de aplicare pentru programele de licență alese. Atât instrucțiunile privind modul de aplicare, cât și formularul de cerere pot fi descărcate de pe site-ul Esade. În cazul în care studenții primesc ulterior o bursă, aceasta va fi valabilă pe toată durata programelor de licență.

Atât Anna, cât și Luca-Stefan recomandă și altor potențiali studenți români să înceapă acest proces. „Îi încurajez pe toți să aplice. Oricine are ocazia trebuie să încerce”, a spus Anna. Luca-Stefan a fost de acord: „Dacă le plac provocările, ar trebui neapărat să încerce această călătorie și să se alăture. A fost o provocare, dar după un an simt o schimbare semnificativă, nu doar din punct de vedere academic. M-a schimbat și ca persoană, iar acest lucru este mai important.”

ESADE este o instituție academică din Top20 european fondată în 1958, cu campusuri în Barcelona și Madrid, prezentă în întreaga lume prin acordurile de colaborare cu 185 de universități și școli de afaceri din cele mai bune centre universitare.

Pentru mai multe informații contactați Alexandru George Lazăr, profesor ESADE și consul onorific al României în Baleare, la rocons.baleares@gmail.com