9,78 milioane euro pentru televiziunea digitală terestră din România

9,78 milioane euro pentru televiziunea digitală terestră din România

Trimite și altora


  • În România, pe case nu există antene terestre pentru Televiziune Digitală gratuită
  • Există canale TV, cele din lista „must carry”, pe care ar trebui să le recepționați fără să plătiți cu o antenă terestră

În Spania, cu zece ani în urmă existau la liber doar patru canale de televiziune, analogice, cu imaginea plină de purici atunci când antenele nu erau sintonizate corect. Odată cu apariția canalelor digitale, în peninsulă a avut loc prima etapă a revoluției care a dus televiziunea gratuită în zona digitală, atunci când comunitățile (asociațiile de locatari) și-au adaptat instalațiile de recepție iar 12 canale de televiziune TDT (Television Digital Terrestre) au ajuns astfel gratuit în televizoarele utilizatorilor.

Evoluția a adus avantaje evidente, imaginea „era bună sau nu era deloc”, au dispărut ecranele pline de purici, informația despre canal și programul emis era afișată pe televizor iar sunetul a căpătat o nouă dimensiune prin oferta audio în limba preferată. Între timp, Spania a trecut prin alte două etape de evoluție la televiziunea digitală care au avut ca rezultat mărirea numărului de canale gratuite disponibile terestru la 46 (Barcelona) și eliberarea unei părți generoase ale spațiului radioelectric ocupat astăzi de telefonia mobilă 4G.


Românii au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


România, la rândul ei, a semnat protocoalele europene privind tranziția la televiziunea digitală încă de acum zece ani dar pașii necesari s-au făcut cu mare întârziere, parte din dezinteresul utilizatorilor care au uitat că un număr de canale ar trebui să fie gratuite, parte pentru că operatorii de cablu / internet au avut interesul ca desfășurarea infrastructurii pentru această gratuitate să se desfășoare cât mai tărziu.

Cert este că o antenă terestră pentru banda 470-694 Mhz ar asigura recepția unui număr de canale de televiziune digitale gratuite, principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, și prevede că programele televiziunii publice și posturile private aflate sub jurisdicția României sunt libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare.

Kanal D, România TV, Naţional TV, Prima TV, B1 TV, Digi 24, Realitatea TV, Favorit TV, Happy Channel, Kiss TV, Taraf TV, Trinitas, ZU TV, U TV, Music Channel, National 24 Plus, TV H, Inedit TV, Hit Music, Neptun TV, Speranţa TV, Naşul TV, Alfa Omega Tv, Credo TV, Travel Mix, eStrada TV şi Telestar 1. Din lista televiziunilor ”must carry” mai fac parte şi posturile publice TVR 1, TVR 2, TVR 3, precum şi studiourile teritoriale Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Cert este că dacă canalele din lista de mai sus vă sunt suficiente nu ar trebui să plătiți pentru recepționarea lor, o antenă terestră și un televizor cu tuner TDT ar fi suficient. Toate televizoarele mai noi de cinci ani au capacitatea de a interpreta semnalul digital provenit de la antena. Cu condiția ca în zona dv să existe un releu digital instalat. Dar mare parte din țară nu este încă acoperită de astfel de turnuri de retransmisie.

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat că împrumută 9,78 milioane euro Societății Naționale de Radiocomunicații SA (Radiocom) pentru finanțarea parțială a digitalizării infrastructurii de emisie terestră a țării. Această tranzacție este susținută de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa („Planul Juncker”). Proiectul facilitează tranziția de la televiziunea analogică la televiziunea digitală în Romania, prin intermediul a 228 locații de difuzare.

Acest proiect sprijină lansarea unei rețele de transmițătoare tv digitale bazate pe standardul DVB-T2, pentru a facilita trecerea de la distribuția terestră analogică de televiziune la cea digitală. Rețeaua este planificată să transmită semnalul operatorului național de televiziune „free-to-air” pentru aproximativ 94% din populație și 81% din suprafața țarii. Investițiile vor contribui, de asemenea, la o utilizare mai eficientă a spectrului radio.

Vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Andrew McDowell, a declarat: „Împrumutul BEI va finanța digitalizarea emisiunilor publice terestre în conformitate cu politicile naționale și europene, sprijinind tranziția la emisia digitală și facilitând dezvoltarea societății informaționale în beneficiul cetățenilor din România”.

Comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Prin acest nou acord, Planul Juncker va face o diferență vizibilă în viața cotidiană a românilor. Suntem foarte mândri de acest nou proiect EFSI și eu nu pot decât să încurajez România să profite cât mai mult de marile oportunitățile oferite de Planul Juncker, pentru dezvoltare și locuri de muncă în țară, dar și pentru a să îmbunătăți calitatea vieții oamenilor”.

CEO-ul Radiocom, Eugen Brad, a completat: „Finanțarea BEI va facilita implementarea televiziunii digitale terestre în România, o oportunitate unică de extindere a industriei audiovizuale, privită din perspectiva calității imaginii programelor de televiziune și în raport cu cerințele cetățenilor, beneficiarii acestor servicii. Proiectul de tranziție al Radiocom este unul dintre obiectivele strategice ale companiei noastre, care va asigura respectarea dreptului la informație al populației din România și care va consolida, de asemenea, poziția companiei noastre pe piața de televiziune digitală terestră”.

info: hdsatelit.com


Trimite și altora