Adios, roaming in Uniunea Europeana


  • După 10 ani de luptă cu companiile de telefonie joi intră în vigoare tariful minim la roaming in Uniunea Europeană
  • Atenție: Andora nu este membră UE, prevederea nu i se aplică 

De joi 15 iunie 2017, cetăţenii din întreaga Uniune Europeană îşi vor putea folosi dispozitivele mobile în timpul călătoriilor pe teritoriul Uniunii Europene, la aceleaşi tarife de care beneficiează în ţara lor.

Roaming-ul este procesul prin care operatorul dumneavoastră de telefonie, cel căruia îi plătiți abonamentul sau cartela, închiriază rețeaua de telefonie din țara în care vă aflați temporar pentru ca apelul să poată fi realizat. Închirierea se făcea până acum la prețuri discreționare, la bunul plac al operatorilor, apărând costuri suplimentare atât de mari încât cei mai mulți dintre utilizatori închideau telefoanele sau limitau drastic folosirea lor.


dolce telekom


Începând cu 15 iunie 2017, veţi putea utiliza telefonul mobil atunci când călătoriţi în UE la aceleaşi tarife ca în ţara de origine, cu alte cuvinte, beneficiaţi de roaming la tarife naţionale, în limita politicilor de utilizare echitabilă ale operatorilor. De exemplu, dacă plătiţi pentru un pachet lunar de minute, SMS-uri şi date în ţara dumneavoastră, orice apel vocal, SMS şi sesiune de transfer de date efectuate în timp ce călătoriţi în alte state membre ale UE vor fi deduse din acest volum ca şi cum aţi fi acasă, fără taxe suplimentare.

Pentru internetul mobil pe care îl folosim intens în ultimii ani reducerea suprataxei va fi progresivă: 7,7 euro/GB începând cu 15 Iunie, 6 euro de la 1 Ianuarie 2018, 4,5 euro în 2019, 3,5 euro în 2021 și 2,5 euro în 2022. Chiar dacă va exista în continuare reducerea la 7,7 euro care intră deja în vigoare este una semnificativă și nu mai obligă la închiderea datelor mobile atunci când călătorim. Jumătate de oră de whatsap de exemplu poate însemna un cost suplimentar de 20-70 de cenți funcție de tipul conversației.

Un motiv în plus pentru consumatori să aleagă operatorii cu cel mai bun raport cantitate/preț pentru date și convorbiri, cum este de exemplu compania Digi mobil care de acum două luni are cele mai bune prețuri la cartele și abonamente din Spania. Puteți cere cele mai bune oferte la noul PUNCT din Barcelona.