Incendiu devastator in Portugalia


Cel puțin 57 de persoane au murit până la această oră în Portugalia din cauza catastrofalului incendiu de pădure declanșat sâmbătă în regiunea Pedrógão Grande din centrul țării, după cum au anunțat autoritățile prin vocea ministrului de interne, Jorge Gomes. Focul a cauzat de asemenea 59 de răniți, printre ei un număr nedeterminat de pompieri.

Din totalul de victime mortale, cel puțin 30 au decedat în propriile autoturisme cuprinse de flăcări pe o șosea între Figueiró dos Vinhos și Castanheira de Pera, în districtul de Leiria, unde „familii întregi” au rămas prizoniere focului.

„Suntem în fața celei mai mari tragedii cu victime pentru un eveniment de această natură” a asigurat primul ministru portughez Antonio Costa care a subliniat că trebuie luate măsuri pentru ca tragedii de acest nivel să fie evitate în viitor.

Incendiile nu au fost intenționate, după cum informează poliția judiciară portugheză. Directorul poliției judiciare, Jose Maria de Almeida Rodriguez, a subliniat astăzi că nu există o „mână criminală” care să fi provocat incendiile din regiunea Leira, după cum informează ziarul Publico. Șeful poliției a dezvăluit că agenții au identificat un număr de arbori afectați de furtuna electrică care a lovit regiunea cu puțin timp înainte de izbucnirea incendiului.

O parte dintre incendiile declanșate au fost provocate de furtuna electrică. Primul ministru portughez a declarat că cele 60 de focare de incendiu sunt declanșate de arbori incendiați de fulgere, consemnează France Press.

Spania a trimis în această dimineață două avioane Canadair specializate în stingerea incendiilor de pădure pentru întărirea dispozitivului pompierilor portughezi.

Franța, prin comunicatul emis de consilierul de interior, anunță că pune la dispoziția pompierilor portughezi 3 avioane specializate.