Turism televiziv – pe urmele eroilor din ‘Urzeala Tronurilor’


  • Croația conduce în lista țărilor în care creșterea turismului generat de seriale TV este spectaculos

În limba română nu există expresia „turism televiziv” însă rugăm să permiteți licența. „Turismo televisivo” (spaniolă) se referă la turismul generat de personaje sau istorii imaginare ajunse celebre, eroi din seriale sau filme de lung metraj cărora fanii incondiționali le dedică zile sau săptămâni de vacanță. Vor să vadă cu ochii lor locurile în care s-au filmat scene din serialul preferat, în căutarea unei experiențe speciale.

Hoardele de turiști-fani ai serialelor în vogă se grăbesc în fiecare an să găsească locurile în care povestea văzută la televizor prinde viață. Este cazul seriei „Games of Thrones”, ai cărei fani incondiționali nu precupețesc nici un efort să identifice locurile în care s-au filmat scenele și să le caute, uneori la celălalt capăt al continentului, dând naștere unui fenomen turistic care nu este nou dar este în creștere exponențială.

Girona, între primele 10 destinații mondiale ale călătoriilor rezervate dedicate serialului „Urzeala Tronurilor”

Dubrovnik, Reikiavik, Calzada del Gigante, Dublín, Split, Belfast, Karaka, Malta, Girona. Aceste diferite locuri din Europa au în comun un lucru: unul din cinci turiști le vor alege ca destinație turistică în această vară. Sunt locuri în care au fost turnate secvențe din premiata producție de televiziune a HBO ‘Urzeala Tronurilor’. Sunt zone geografice care fac parte din lista celor mai cerute destinații turistice europene, între ele Girona.


Publicitate
dolce telekom


După ce a apărut ecranizarea romanelor de ficțiune ale scriitorului R.R. Martin, destinațiile turistice relaționate cu locurile în care s-a filmat s-au multiplicat cu 20, după datele TripAdvisor. Destinații ca Dubrovnik, cu o creștere a cererii de 300%, este cel mai rezervat din lume în momentul de față (și Split al 5-lea): un parcurs pietonal pe zidul de piatră din secolul XII care înconjoară orașul croat, pe malul mării Adriatice, unde s-au filmat secvențe de bătălii sau alte scene epice.

A doua destinație cea mai rezervată este Islanda. Localitatea Vik a „suferit” cea mai mare creștere a numărului de turiști: din 2012 până la începutul anului trecut turismul a crescut cu 1.300%.


Publicitate
digimobil


Numărul de vizitanți în Islanda a crescut cu mai mult de 530% de când „Urzeala Tronurilor” a început să fie difuzat, în 2011. Glaciarul Vatnajokul, parcul național Skaftafell sau Myvatn sunt câteva dintre punctele de interes turistic obligatoriu pentru turiștii străini.

Tururile care ocupă locurile trei, patru, șase și nouă sunt toate din Marea Britanie. Acolo se află spțiile în care producătorii au plasat „Piatra Dragonului”, „Turnul Furtunii”, „Insulele de Fier” și ”Invernalia”

Malta ocupă locul opt în clasamentul celor mai rezervate tururi, cu Palatul Verdala ca principal punct de atracție.

Creștere exponențială a numărului de vizitanți în Spania

Girona este pe locul zece în preferințele turiștilor. În Spania sunt 12 locuri care au găzduit saga cinematografică, „Regatul Dorne”, „Vaes Dothrak”, „Debarcaderul Regelui”, Orașul „Meerren” sau „Braavos”. Locuri precum Castillo de Zafra (Guadalajara) au experimentat creșteri ale numărului de turiști de 488% după ce monumentul a apărut în seria 6°. Un impuls turistic datorat în special britanicilor și francezilor care au aportat o crștere de 38% în Almeria și 76% mai mult în Girona.

Sezonul 7, noi frontiere de descoperit pentru turiști

Pe 16 Iulie a început sezonul 7 al seriei ‘Urzeala Tronurilor’, moment care a dat deasemenea startul incursiunilor turistice în căutarea locurilor unde au fost fixate pe peliculă scenele din film. Destinații precum Bermeo, Santiponce sau Caceres experimentează deja creșteri spectaculoase ale numărului de turiști.

„Cultura populară și televiziunea pot avea o influență puternică în comportamentul turiștilor; datele pe care le are TripAdvisor reflectă faptul că fenomenul ‘Urzeala Tronurilor’ a provocat creșteri notabile ale numărului de tururi pentru destinații din Europa”, explică Blanca Zayas, responsabil de comunicare al TripAdvisor în Spania.