Referendum sau nu Referendum / 1-Octombrie


  • Parlamentul catalan a hotărât că la 1 Octombrie se va desfășura un referendum în care cetățenii vor vota pentru sau împotriva independenței Catalunyei
  • Președintele guvernului spaniol, Mariano Rajoy declară că va face orice îi este permis legal pentru a împiedica desfășurarea consultării

Dincolo de aprobarea sau respingerea independenței Catalunyei, un subiect de discuție este dacă ar trebui sau nu să fie permisă desfășurarea unui referendum pe această temă.

Părerile sunt împărțite iar întrebarea dacă oamenii au sau nu dreptul să își exprime opinia prin vot pe un subiect atât de delicat cum este secesiunea de Spania a Catalunyei, este la rândul ei o problemă intens discutată.


Publicitate
dolce telekom


Spania „trebuie să permită desfășurarea referendumului”, este de părere editorialistul Gideon Rachman de la Financial Times care consideră că „guvernul spaniol ar trebui să nu se mai ascundă după legi”

În articolul despre fructele interzise ale independismului publicat în Financial Times Rachman compară cazurile Scoției și Catalunyei și spune că premierul britanic a fost mai „isteț” decât Mariano Rajoy. „Spania încearcă să interzică referendumul apelând la mijloace legale” spune editorialistul, pe când „abordarea britanică pare mai înțeleaptă.

Cameron, la fel ca Mariano Rajoy, președintele Guvernului spaniol, e un conservator și un patriot. Ambii sunt ororizați de perspectiva ruperii propriilor națiuni. Însă guvernul britanic a recunoscut că naționaliștii scoțieni au câștigat dreptul democratic de a celebra un referendum despre istorica aspirație la independență. Nu are sens încercarea de a găsi maniera de a frustra un curent majoritar”. Autorul spune că „să le spui oamenilor că ceva este total interzis este calea sigură de a le întări hotărârea de a face acel ceva” și pentru asta consideră că „maniera de abordare a guvernului britanic, chiar dacă riscantă, este de asemenea psihologic mai înțeleaptă”.


Publicitate
digimobil


Un al doilea mesaj care se desprinde din anchetele făcute până acum în rândul celor care spun că vor merge sau nu la vot este că un „da” la întrebarea „doriți să devină Catalunya o republică independentă” este majoritar, chiar dacă cei care ar vota „nu” sunt doar cu 3,4% mai puțini: 42,3% spun că ar vota „da” iar 38,9% spun că „nu” ar fi răspunsul la întrebare. Un număr semnificativ de 6% ar vota „în alb”, 9,1% recunosc că încă sunt hotărâți iar 3,1% refuză să răspundă.

„Șocul instituțional se poate evita întotdeauna” este de părere Ada Colau, primarul barcelonei, „Este responsabilitatea celor care guvernează. Se guvernează pentru toți, nu doar pentru cei care te-au votat și asta obligă la a nu face tot timpul ceea ce ți-ar plăcea, la a căuta înțelegeri și maximul posibil de acorduri. Marele responsabil de blocajul instituțional în care ne aflăm este imobilismul guvernului condus de Partidul Popular, care criminalizează opțiunea democratică pentru referendum, însă datoria tuturor care guvernează este evitarea unui șoc instituțional” mai adaugă Colau.