Alegeri Catalunya 2021: Socialistii castiga iar independismul se consolideaza

Catalunia alegeri parlamentare 2021

Desfașurate într-o atmosferă pe alocuri distopică, în mijlocul pandemiei de COVID-19, rezultatele alegerilor de ieri deschid diferite perspective pentru o coaliție de guvernare. Există o alternativă matematică reală la majoritatea independentistă?

Alegerile catalane din 14 februarie 2021 au dus la rezultate insolite și, în mod sigur, pot fi declarate drept cele mai ciudate din istorie. Se caracterizează prin faptul că dincolo de starea de urgență sanitară și de criza economică, rezultatele aici sunt dictate, ca întotdeauna, de atitudinea față de independență.

Partidul Socialist Catalan

Așa numitul „efect Illa” dă roade în Barcelona și în orașele de origine ale candidaților opoziției. PSC a câștigat alegerile catalane cu 640.376 voturi (22,97%) și 33 de mandate din 135 disponibile, cu 16 mai mult decât avea anterior. Candidatul PSC la Președinția Generalității, Salvador Illa, a asigurat că se va prezenta la investitură și a asigurat că „schimbarea este de neoprit”.

„Victoria foarte clară a PSC în număr de voturi are un sens foarte evident: trebuie să dăm pagina și să deschidem una nouă eră în Catalunya, a schimbării. Să ne schimbăm, să ne întâlnim din nou, pentru a merge mai departe.” PSC nu a mai obținut un rezultat atât de bun în alegeri de două decade.

PSC a câștigat în număr de voturi, dar se pare că nu suficient. Un partid care era în mod tradițional independent de PSOE, a oferit o campanie foarte intensă, impulsionată de guvernul central din Moncloa.

alegeri catalunya

Partidele independentiste depășesc cu 30.000 de voturi pe cele constituționaliste, dar JxCat pierde hegemonia blocului independentist. Impresia generală este că adevăratul câștigător este Oriol Junqueras.

alegeri catalane

ERC – Stânga Republicană Catalană

ERC a obținut puțin sub 50.000 de voturi față de PSC dar îi egalează pe socialisti în număr de deputați datorită unei mult mai bune implantări teritoriale. Și, mai important, i-au depășit pe JxCat cu un deputat și aproape 35.000 de voturi, obținând hegemonia independenismului. Pentru toate acestea, republicanii vor să se întoarcă la conducerea guvernului, lucru pe care nu l-au mai făcut de la etapa lui Lluís Companys, executat de regimul franchist în 1940.

Candidatul ERC, Pere Aragonès, a anunțat că se va prezinta la investitură și l-a îndemnat pe președintele Guvernului, Pedro Sánchez, să accepte un referendum de autodeterminare: „Este timpul să soluționăm conflictul. Este timpul să ne așezăm și să vedem cum rezolvăm situația, votând într-un referendum fără represiune, votând liber.” În discursul său la sediul partidului pentru a evalua rezultatele alegerilor, el a declarat că va căuta sprijin dincolo de mișcarea de independență, în „toți cei care apără dreptul la autodeterminare și amnistie” al prizonierilor din 1-O.

ERC nu a fost niciodată atât de aproape de președinție, dar depinde de JxCat și de CUP pentru a o obține.

catalunia alegeriJunts per Catalunya

Foștii lideri cad pe locul trei în Parlament, în spatele PSC și ERC, cu 32 de mandate. Laura Borràs și Carles Puigdemont apelează la rezultatul global al forțelor separatiste și evidențiază „triumful” mișcării de independență în noaptea alegerilor. Dacă acum patru ani, JxCat a învins ERC cu 12.000 de voturi diferență, duminică această diferență în favoarea republicanilor a depășit ușor 35.000.

JxCat a pierdut doi deputați: 32 față de 34 în 2017, anul în care a avut mai mult de 21% din voturi, cu un punct mai mult decât la aceste alegeri.

Laura Borràs și-a concentrat parte din campanie într-un discurs de tip plebiscit intern al grupărilor pro-independență. Sunt cei care au avut un discurs mai radical, precum Junts și CUP; și un altul mai pragmatic, personificat de ERC, din punctul de vedere al lui JxCat și PDeCAT. În practică, a existat o înfruntare directă între JxCat și ERC pe care republicanii au câștigat-o.

alegeri parlamentare 2021

VOX

VOX, extrema dreaptă spaniolă, fagocitează partidele de dreapta prezente în  alegerile catalane și trece de la lipsa reprezentării în Parlamentul Cataluniei la instalarea comodă cu 11 deputați. În teorie, va fi un grup izolat în această zonă, deoarece PSC anunță că vor negocia și vor dialoga cu toate părțile, cu excepția VOX, care trebuie înconjurat cu un cordon sanitar, la fel ca toate mișcările europene de extremă dreapta. Da, este partidul care compară Uniunea Europeană cu Coreea de Nord, dar trebuie remarcat faptul că a obținut un vot solid care pune o bază în toate provinciile catalane.

Candidatura d’Unitat Popular

CUP a trecut de la patru la nouă deputați și, prin urmare, pare a fi forța care a întărit majoritatea independentistă. Cu toate acestea, CUP a explicat în repetate rânduri că nu este dispusă să favorizeze reproducerea unui acord de guvern similar cu cel care a existat până acum.

Șeful listei CUP la aceste alegeri, Dolors Sabater, a lăsat o ușă deschisă negocierilor în timpul precampaniei, dar consiliul politic al formației a modificat strategia și a avertizat că va aproba intrarea în guvern doar dacă JxCat și ERC ar da o întoarce 180 de grade în politicile lor. Va trebui să așteptăm.

În legătură cu irupția extremei drepte, CUP a cerut un „pact antifascist”, deoarece „anomalia” pe care o reprezintă Vox „durează cel mai scurt timp posibil”.

catalunya februarie 2021

Catalunya – En Comú Podem

Poate fi considerat un succes faptul că au oprit declinul partidului din ultimele alegeri și au rămas relativ stabili cu opt mandate. Jessica Albiach se ofera ca mediator pentru tripartitul din stânga: „Voi vorbi cu Illa și Aragonés.”

Ciudadanos

Ciudadanos se prăbușește în Catalunya și trece de la a fi prima forță politică locală la locul al șaptelea, după ce au pierdut 30 de locuri. Formația, care a obținut o victorie istorică la alegerile regionale din 2017, nu a reușit să evite „efectul Illa” și intrarea în trombă a Vox. C’s este acum doar înaintea PP.

Sloganul campaniei spunea că C’s participă la alegeri, pentru ca toată lumea să câștige. Ei bine, absolut toată lumea a câștigat, cu excepția lor și a PP. De asemenea, C’s își pierde poziția de principal exponent al forțelor opuse independenței în Catalunya în favoarea PSC, căruia alegerile le-au acordat 33 de deputați.

Partidul Popular

Partidul Popular obține cel mai slab rezultat în Catalunya cu doar trei mandate. PP dă vina pentru rezultatul său negativ pe „jocului murdar” al lui Bárcenas. Secretarul general al PP, Teodoro García Egea, a declarat că PP nu își va „schimba cursul” după slabul rezultat electoral și a afirmat că rezultatele obținute în Catalunya nu pot fi extrapolate la nivel național. Acestea fiind spuse, el a dat vina înfrângerii sale electorale pe „jocul murdar” pe care l-a suferit în timpul campaniei electorale prin noile declarații ale fostului trezorier al PP, Luis Bárcenas.

În concluzie, scurgerea de voturi portocalii de la Ciudadanos a beneficiat mult socialiștilor catalani, dar a ajutat și celor de la VOX, care intră în Parlament cu 11 deputați, în timp ce PP rămâne ultima forță parlamentară, după ce a pierdut unul dintre cei patru deputați pe care  îi avea. Junts per Catalunya și CUP vor decide structura guvernului. Exceptând surprizele majore, Pere Aragonès de la ERC – Stânga Republicană Catalană va fi președintele Guvernului catalan. De menționat că președintele guvernului regional din Catalunya nu este ales prin vot popular ci numit de majoritatea simplă a celor 135 de parlamentari.

Greva generala – Aturada de Pais – in Catalunya vineri – atentionare

greva generala barcelona

Greva Generală în Catalunya care va avea loc mâine, 18 Octombrie 2019, a fost declarată ilegală de autoritățile de la Madrid care stabilesc totuși condițiile minime pentru asigurarea serviciilor publice obișnuite în cazul oricărei alte greve autorizate. Metroul va circula la 50% din capacitate la orele de vârf și la 25% în afara acestui interval pe parcursul întregii zile de vineri.

servicii minimeSe recomandă atenție la timpii necesari deplasării dintr-un loc într-altul cu mijloacele de transport în comun, vor fi previzibil mai mari decât într-o zi de lucru obișnuită. Este deasemenea convenabil ca în cazul deplasării cu mașina personală șoferii să se intereseze din timp despre eventualele restricții în trafic pe drumurile naționale și autostrăzi care ar putea fi afectate de protestul așteptat pentru mâine.

Un bun instrument este aplicația Waze care poate aviza despre eventualele incidente pe ruta aleasă.

Chiar dacă formal nu are legătură cu greva generală se vor desfășura vineri și etapele finale ale manifestațiilor Marxes per la Llibertat; cele cinci coloane plecate pe jos din Girona, Vic, Berga, Tàrrega și Tarragona sunt așteptate să ajungă în Barcelona mâine astfel că vor apărea dificultăți în traficul rutier.

Dacia Sandero, masina cea mai vanduta in Catalunya in 2018

dacia sandero

Utilitara românească este autoturismul cel mai vândut al anului 2018 întrecând Seat Leon și Nissan Quahqai

Dacia Sandero este o mașină rațională, economică și polivalentă, calități care i-au servit pentru a-și câștiga admiratori printre cei care au schimbat mașina în 2018 și pentru consolidarea poziției ca cel mai vândut autovehicul în Catalunya. Pe parcursul anului trecut Dacia a înmatriculat 5.246 de unități Sandero, cele mai multe direct către particulari și echipate cu motorul atmosferic pe benzină de 90 CV cu schimbător manual.

Prețul de cumpărare pentru Sandero (varianta bazică costă 7.500 de euro iar una destul de bine echipată echipată trece puțin peste 10.000 de euro) precum și întreținerea plus costurile asociate (se poate asigura full pentru aproximativ 350 de euro) a făcut ca utilitarul românesc să ajungă liderul de necontestat al preferințelor în toate cele patru regiuni catalane.

Prețul, costul de mentenanță și aspectele practice pe care Dacia Sandero le asigură l-au convertit în autovehicolul cel mai vândut în Catalunya în 2018

Al doilea în topul vânzărilor a fost Seat Leon, care a ocupat prima poziție a topului de vânzări mulți ani la rând. S-au înmatriculat 4.720 de unități, majoritatea echipate cu motoare pe benzina de 150 CV, lucru care diferențiază clar segmentul de cumpărători căruia i se adresează.

Podiumul este închis de Nissan Qashqai cu 4.695 de mașini înmatriculate anul trecut. În cazul SUV-ului fabricat de casa Nissan motorizările pe motorină au ocupat aproape jumătate din vânzări, în contrast cu motorizările preferate pentru Dacia și Seat la care Dieselul a avut un procentaj foarte mic.

Aproape 11 milioane de euro donații la cea de a 27 editie a tele-maratonului TV3 catalan

maraton cancer

 • Tele-maratonul TV3, ajuns la cea de a 27-a ediție, a strâns aprope 11 milioane de euro
 • Banii sunt destinați centrelor de investigații împotriva cancerului

Maratonul TV3 bate toate recordurile și captează aproape 11 milioane de euro până la închiderea ediției spre ora 02 din noapte

Cifre spectaculoase la ediția cu numărul 27 a tele-donului Maraton al canalului de televiziune autonomic catalan TV3. La primele ore ale dimineții, inițiativa solidară s-a apropiat de cifra de 11 milioane de euro strânși din donații pentru cerecetarea împotriva cancerului. Suma acumulată din donații întrece recordurile anterioare și se situează la 10,7 milioane de euro de la particulari și companii.

maraton cancer

Evenimentul solidar cel mai important al anului se centrează anul acesta pe sprijinirea luptei împotriva cancerului, o propunere la generozitate desfășurată de la primele ore ale dimineții până târziu în noapte. Fondurile donate sunt destinate cercetării în domeniul medical pentru combaterea unei maladii care se estimează că ajunge să afecteze unul din doi bărbați și una din trei femei.

TV3 a oferit pe toată durata zilei un program dedicat maratonului care s-a adăugat sutelor de activități organizate peste tot în Catalunya care au avut toate același scop, căutarea de bani în numele cauzei anunțate. Aproximativ 3.400 de voluntari au răspuns la cele 1.001 linii telefonice destinate campaniei.

maraton solidar
Carles Pellicer, primarul municipiului Reus / Spania

Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Vic, Ripoll, Sort, Mataró, Granollers, Manresa, Terrassa, Sabadell, Amposta… sunt orașele care se adaugă la maratonul solidar ce continuă de săptămâna aceasta cu o altă serie de activități: concursuri, concerte, excursii, ateliere de dans, de teatru, lectură, astronomie sau de coafură sunt doar câteva exemple care vor destina toate fondurile atrase către „La Marato”.

O altă formă de participare se desfășoară pe rețelele sociale, cu haștagul #HoVisc (îl trăiesc). Oamenii pot explica propriile experiențe despre lupta cu cancerul, istorii trăite de prieteni și cunoștințe. Mișcarea poate da mai multă forță mesajului pe care întregul Maraton solidar îl poartă, este vorba până la urmă de „solidaritate și cunoșterea experiențelor celor care au avut de luptat cu un cancer” spune Saul Gordillo, directorul Catalunya Radio.

 

Economia catalana creste peste media spaniola

catalana

 • Previziunile care anunțau prăbușirea economiei catalane s-au dovedit precipitate.
 • Contrar avertismentelor sumbre, economia Catalunyei continuă să crească peste media spaniolă.

Economia catalana infirmă scenariile sumbre făcute anul trecut pe fondul tensiunilor politice

Anul trecut, după referendumul pentru independență, a urmat aplicarea de către guvernul de la Madrid a articolului 155 din constituție care anula autonomia Catalunyei. Ca urmare o serie de companii și-au mutat sediile sociale în alte regiuni ale Spaniei dar se pare că hemoragia scurgerii de capital nu a fost catastrofală cum se temeau experții.

La un an după ce mari personalități ale lumii politice și economice au îmbrățișat discursul fricii pentru discreditarea acțiunilor guvernului catalan, se pare că totuși lucrurile nu au mers chiar așa de rău. A spus-o Bruxelles și o amintește Financial Times astăzi.

„În timp ce tensiunile politice continuă să fie acute, mediul economic catalan se prezintă mai satisfăcător decât era de prevăzut”, scrie ziarul. „Cele mai rele temeri ale mediului de afaceri nu s-au îndeplinit”, adaugă rotativul, preluat de ara.cat


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


În plus, adaugă comentatorul, economia catalana continuă să crească peste ritmul de creștere al spaniei. În timpul celui de al doilea trimestru al acestui an Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 3,1% în timp ce indicatorul pentru întreaga țară este cu patru zecimi mai mic (2,7%).

Ziarul scoate în evidență opinia unui executiv de companie catalană care spune că efectul tensiunilor politice asupra afacerilor „a fost zero”. Același responsabil spune că există „mult zgomot în jurul politicii” dar atenționează că „toată lumea, presa, în special, exagerează în ceea ce privește impactul pe care îl poate avea în mod real”. Financial Times notează că în Catalunya există „un puternic sector exportator” care a blindat-o economic în fața tensiunilor locale.

Financial Times notează deasemenea despre investițiile străine făcute de Microsoft, Siemens sau Amazon în Barcelona anul acesta. Și adaugă referințe despre faptul că majoritatea companiilor au ales să nu se sperie de 1 Octombrie 2017.

Secții de votare în Spania. Referendum de doua zile 6-7 octombrie 2018

referendum 2018

 • Un referendum, cu întrebarea „Sunteți de acord cu hotărârea parlamentului?” este organizat de partidul de guvernământ din România.
 • În Spania se poate vota, cei care vor dori vor putea trece pragul secțiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe
 • În Catalunya se vor deschide cinci secții de vot

Conform comunicării informale existente la această oră, în lipsa celei oficiale a MAE, se vor deschide secții de vot pentru referendum 6-7 octombrie 2018 în Catalunya în următoarele locații:

 1. Barcelona: Carrer Sant Joan de la Salle, 35bis, 08022 (sediul consulatului)
 2. Girona: Centro Civico Pla de Palau, C/ Saragossa, nr. 27, 17003;
 3. Lerida: Centro Civico del Centro Historic, Plaça Ereta, s/n, 3era planta, 25002, Lleida
 4. Reus: Centro Civico Ponent, Avda. dels Paisos Catalans, nr. 106, 43205,
 5. Palma: Cultural Santa Catalina, C/ dels Sobreposats num. 3, 07014, Palma de Mallorca.

Orarul de vot va fi între 07.00 și 21.00, în ambele zile.

Ce nu cunoaștem încă este regulamentul de înregistrare/acreditare al observatorilor independenți, al componenței comisiilor electorale, amănunte care în opinia organizatorilor pot părea neimportante dar pe care le considerăm esențiale pentru buna desfășurare a unui plebiscit credibil. Guvernul de la București s-a îngrijit să nu fie disponibil sistemul de supraveghere care a funcționat acceptabil la alegerile din 2016, poate fiindcă a mers prea bine. PSD are specialiști dovediți în fraudarea unor runde de alegeri precedente, aceiași care organizează și astăzi, mergem pe mâna lor.

Referendumurile se desfășoară de obicei într-o singură zi, de data aceasta au fost alocate două. Cu o noapte între ele. Cineva va trebui să păzească urnele. Să nu le tragă curentul. Nu putem bănui că ar putea cineva să le hrănească peste noapte, totuși, pentru că nu ne-am născut ieri și suntem oarecum empatici cu singurătatea urnelor din secțiile de votare peste noapte, va fi utilă implicarea comunității din Catalunya, listele de observatori acreditați în secțiile de votare vor fi deschise, vedeți la link http://delegati.usr.ro/ și condițiile minime de mai jos. Pentru mai multe informații ca întotdeauna dați un telefon și întrebați.

Deocamdată singura formațiune care se oferă să facă posibile delegările acolo sunt cei de la USR Barcelona, cel puțin pentru partea catalană a spaniei dar probabil că o vor face pentru orice altă regiune din peninsula iberică. S-au oferit astfel să contribuie la transparența procedurii de vot, lista de observatori nu va cuprinde doar membri de partid, puteți fi unul dintre observatori chiar fără vreo simpatie politică, înscrierea pe lista de observatori sau delegați deschisă de USR pentru acest referendum nu înseamnă sub nici o formă asocierea cu acest partid. Dacă și alte partide vor deschide liste de observatori le vom anunța și pe acelea.

Mai multe informații:

CLARIFICARI:
-> Ce presupune activitatea de DELEGAT in sectia de votare?
-> Ce presupune activitatea de OBSERVATOR la vot?

1) DELEGAT:
Delegații nu trebuie să fie neapărat membri de partid
– Activitatea în secția de votare se remunerează de către stat
– Înainte de votare, delegații amenajează secția de votare, verifică materialele (buletinele de vot, listele electorale, cabinele de vot, ștampilele, rechizitele) și sigilează sala
– În zilele de votare, delegații verifică actele de identitate, pun alegătorii să semneze pe listele electorale, înmânează ștampila și buletinele de vot
– După încheierea votării, delegații numără voturile și întocmesc procesele-verbale de constatare a rezultatelor votării
– Toți delegații vor primi în timp util un ghid detaliat și, de asemenea, USR va organiza și traininguri video.
http://delegati.usr.ro/

2) OBSERVATOR:
– Observatorii electorali sunt cetățeni independenți (se exclud membrii partidelor, precum și persoanele care vor participă activ în campania electorală) care urmăresc desfășurarea corectă a alegerilor.
– Un observator poate participa la toate operațiunile ce se desfășoară în secția de votare (deschidere, votare, închidere, numărare și raportare) în baza unei acreditari date de una dintre organizațiile civice (ExpertForum, Funky Citizens etc )
– Observatorii pot fi staționari (petrec toată ziua într-o secție) sau mobili (monitorizează activitatea în mai multe secții, minim 30 de minute per secție)
– Observatorii pot participa individual sau în echipe
– Cerințele de la observatori nu sunt complicate și se pot învață ușor în urmă unui training de câteva ore (offline sau online); fiecare observator va primi și un ghid
– Majoritatea activității de raportare se va face prin intermediul unei aplicații de telefon mobil, de tipul întrebări-și-răspunsuri
– Pentru orice nelămurire observatorii pot contacta (telefonic/email/chat) centrul de suport organizat de Fiecare Vot.

 

 

Tutela de la Madrid incetează, Catalunya are guvern

guver catalunya

 • Articolul 155 din constituția spaniolă prin care guvernul central de la Madrid controla instituțional Catalunya își încetează efectele
 • De astăzi regiunea recuperează controlul politic după 7 luni de blocaj instituțional

Imediat după declarația de independență din 27 octombrie 2017 senatul spaniol a acordat guvernului de la Madrid autoritatea de a suspenda autonomia instituțională catalană. În aceeași zi Mariano Rajoy a destituit guvernul ales, condus de Puigdemont, a desființat rețeaua diplomatică catalană, a instituit controlul asupra înalților funcționari, a recuperat controlul asupra poliției autonomice catalane și a dizolvat parlamentul stabilind noi alegeri în 27 decembrie 2017. Listele independentiste obțin majoritatea absolută și la aceste alegeri.

Din ianuarie până în iunie, articolul 155 rămâne în vigoare, în condițiile în care Carles Puigdemont încearcă să obțină investitura ca președinte din exil, mai apoi tentativa de a-l numi pe Jordi Sanchez eșuează. Șeful ANC se află după gratii din octombrie la ordinul unui judecător, nu a ieșit din închisoare, investitura sa nu se produce iar perioada de blocaj continuă. În sfârșit, pe 14 mai, Carles Puigdemont îl desemnează ca succesor pe scriitorul și editorul Qim Torra care devine astfel cel de al 131-lea președinte al Cataluniei.

După încă un episod tensionat generat de intenția eșuată de a numi în echipa sa patru membri care au făcut parte din anteriorul guvern, doi dintre ei aflați în închisoare iar doi în exil, Quim Torra închide lista echipei guvernamentale lucru care provoacă un răspuns imediat de la Madrid: echipa guvernamentală își intră în funcțiune iar articolul 155 dispare.

Sunt multe provocările cărora noul guvern trebuie să le facă față, cele 7 luni de blocaj instituțional au acumulat probleme care acum trebuie rezolvate cu celeritate: deblocarea fondurilor pentru sănătate, cercetare, noua politică universitară sunt de asemenea urgente. Printre cei 13 miniștri remarcăm numirea la Ministerul Culturii a Laurei Borras și a sindicalistului Chakir el Homrani, la Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale.

 

Catalunya are presedinte: Joaquim Torra

joaquim torra

Joaquim Torra, noul președinte al autonomiei catalane

La cinci luni de la alegeri, Catalunya are un nou președinte: Joaquim (Quim) Torra.

În Parlamentul regional de la Barcelona, Joaquim Torra a obținut majoritatea necesară de voturi. Astfel s-a încheiat blocajul politic al ultimelor luni, cu doar zece zile înainte de limita prevăzută de Constituție, în urma căreia ar fi fost nevoie de alegeri anticipate. Noul președinte catalan, în vârstă de 55 de ani, un novice în materie de politică, a anunțat încă înaintea pronunțării votului în Parlament că urmărește crearea unui stat independent, a unei Republici Catalonia. Ca președinte regional, Torra intenționează să repună în vigoare legile abrogate de Madrid și să redeschidă ambasadele catalane, scrie Deutsche Welle

Sâmbăta trecută, Torra nu reușise să întrunească majoritatea absolută în Parlament. De data aceasta însă a reușit, fiindcă cei patru deputați ai formațiunii de extrema stângă CUP s-au abținut de la vot. Aceștia îl sprijină în continuare pe fostul președinte Carles Puigdemont, dar au fost de acord să-l tolereze pe Torra, care, astfel, a obținut 66 de voturi pentru și 65 împotrivă.

Alegerea sa a fost posibilă după ce, în toamna anului trecut, Puigdemont, demis de guvernul central de la Madrid, a renunțat la capătul unor îndelungi tratative la o nouă candidatură. Carles Puigdemont l-a propus el însuși pe Torra, fiindcă acesta nu are, spre deosebire de el și alți politicieni catalani, probleme cu justiția. La ambele dezbateri parlamentare, Torra a atras atenția că îl consideră în continuare pe Puigdemont drept șef legitim al guvernului regional.


Jurist și manager cultural

Torra provine, ca și predecesorul său Carles Puigdemont, din Girona. Ani de zile a lucrat la o firmă elvețiană de asigurări. Suma primită ca despăgubire de la acest concern la încetarea contractului de muncă, Torra a folosit-o pentru a înființa, în 2008, editura Acontravent (Împotriva vântului), care publică texte ale unor jurnaliști catalani din timpul războiului civil și al dictaturii. Până acum trei ani, Torra a fost directorul centrului cultural din cartierul El Born al Barcelonei.

sursa: DW

Ziua Internationala a Dansului – marcată la Reus

reus ziua internationala a dansului reus inline

 • Sâmbătă 29 Aprilie Reus a marcat Ziua Intenațională a Dansului
 • Dansurile populare românești au fost printre protagonistele manifestării

Sâmbătă după amiază în Piața Mercadal din Reus a avut loc tradiționala lectură a manifestului de sprijinirea a dansului cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Dansului. Activitate organizată de către coordonatorul școlilor de dans din Reus. „Felicitări și multe mulțumiri” a scris pe pagina sa de facebook Carles  Pellicer, primarul municipiului Reus din Tarragona / Spania

ziua internationala a dansului reus inline
Carles Pellicer cu ansamblul Asociației Socio-Culturale Eminescu din Reus / Spania; sursa foto: Carles Pellicer

Ziua Internațională a Dansului (International Dance Day) se celeberază în fiecare an pe 29 aprilie și a fost instituită de Comitetul dansului al Institutului Internațional de Teatru a UNESCO în 1982 cu obiectivul de a pune în atenția publicului larg arta dansului în toate modalitățile de reprezentare.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


În fiecare an pe 29 aprilie se citește un manifest de sprijin pentru arta dansului cu prilejul cinstirii zilei de naștere a lui Jean-Georges Noverre, considerat a fi un deschizător de drumuri, maestru și creator al baletului modern.

Chestiunea Catalană: episodul Turull

catalană

 • Vineri s-a desfășurat în Barcelona un plen pentru investitura în funcția de președinte al guvernului Catalan a lui Jordi Turull, fost consilier purtător de cuvânt al anteriorului guvern Puigdemont.

În sistemul Catalan președintele este ales de majoritatea parlamentară rezultată din alegeri, la propunerea președintelui camerei instalat de aceeași majoritate și nu direct, în urma votului popular. Cu o zi înainte ca Jordi Turull să fie citat în fața judecătorului Pablo Llarena deputatul a fost propus președinte al Generalității Catalane și și-a prezentat programul în plenul parlamentului de la Barcelona.

Se speculează că ar fi fost o ședință convocată oarecum forțat, cu intenția de a-l pune pe judecătorul Pablo Llarena în situația de a-l trimite la închisoare pe președintele ales al Catalunyei. Nu a fost cazul, Turull nu a obținut cele 68 de voturi necesare pentru alegerea într-un singur tur ca urmare a absenței celor doi deputați aleși care nu se află în Spania, Carles Puigdemont și Toni Comín, dar mai ales din pricina surprinzătoarei abțineri a celor patru parlamentari de extremă stângă ai CUP.

Dealtfel a doua zi, sâmbătă, a fost trimis după gratii acuzat de militanță împotriva orânduirii constituționale. Numărul celor arestați este astăzi de 25 iar al celor procesați pentru delicte asociate procesului independentist catalan trece de 600.

Este dificil de înțeles postura celor de la CUP la votul de investitură de vineri, în condițiile în care ei se definesc ca un partid antisistem și republican, fără mare anvergură este adevărat, trebuind să se mulțumească cu un număr infim de scaune în parlamentul Catalan, patru (anecdotic este de observat că se văd nevoiți să compună un grup parlamentar împreună cu cei câțiva pe care Partidul Popular, la putere în Spania dar insignifiant în unele autonomii, reușește cu mari eforturi să îi obțină în Barcelona). Nu se înțelege postura celor de la CUP tocmai pentru că ar fi fost un prilej de aur pentru ei să îl pună pe judecătorul Llarena în situația delicată de a trimite la închisoare un președinte votat.

Astfel că astăzi suntem din nou în situația în care eram în luna decembrie, fără parlament integral constituit și sub efectele intervenției guvernului de la Madrid în baza articolului 155. Numai că ceasul ticăie. Dacă până la 7 Aprilie nu se alege un președinte, se repetă alegerile iar Catalunya rămâne sub control central, cu conturile intervenite și tot alaiul de neajunsuri pe care acest lucru le provoacă cine știe până când. Este motivul pentru care săptămânile care urmează sunt importante, pe de o parte se apropie sezonul în care motoarele economiei catalane duduie și au nevoie de predictibilitate iar pe de altă parte rezervele de răbdare ale partizanilor republicii sunt pe roșu.

Plenul de investitură de vineri nu a dus la votarea unui președinte pentru generalitatea catalană, Jordi Turull nu a putut obține numărul de voturi necesare iar sâmbătă candidatul nu a mai putut fi prezent pentru o a doua sesiune. În schimb am avut ocazia să ascultăm declarațiile politice în for parlamentar al partidelor iar nuanțele desprinse nu sunt puține. Dincolo de evidenta fractură între partizanii secesionismului și cei care se opun ideii, aproximativ 2 din 7 cetățeni ai Catalunyei nu au avut drept de vot, pe imigranți nu i-a întrebat nimeni dacă vor sau nu să se abțină.

Singura referință globală și inclusivă, am ascultat-o în discursul reprezentantului ERC, Sergi Sabrià, doar pentru ei se pare că existăm. Din partea lui Xavier García Albiol, Partidul Popular, nu aveam așteptări știam deja la ce să ne așteptăm după declarațiile belicoase împotriva tuturor imigranților pe care i-ar fi expulzat din Spania, din Europa, de pe planetă dacă ar fi putut în perioada în care era primar în Badalona; nu ne-a înșelat așteptările, în fond e cel mai pricăjit din clasă dar are frați mai mari care îi poartă de grijă.

Ne-am uitat cu interes către purtătoarea de cuvânt a Ciudadans, câștigătorul aritmetic al alegerilor din Decembrie. Ines Arrimadas își revendică atenția după ce partidul a devenit unul important în Catalunya ca număr de voturi obținute. Domnia sa a certat pe toată lumea; avea aerul că îi este dificil de acceptat că respirăm cumva același spațiu dar face eforturi; cumva de ochii lumii de la Bruxelles (mă refer la Comunitatea Europeană). Pare că doamna de la Ciutadans are o problemă cu toată lumea care nu e de la Ciutadans nu doar cu noi, ăștia care nu am avut drept de vot. Și nu are nici o reținere să o manifeste public iar asta este de apreciat, măcar știm cum stăm.

Are un discurs care prinde în piața de fructe din Nou Barris, care ridică ovații în mercatul din Badia del Valles, Santa Coloma de Grammenet sau Via Alexandra din Sabadell, pentru un public nutrit constant de soap-opera tv tradițională care împarte oamenii în răi sau buni într-un interval orar determinat. Numai că, dacă evaluarea mea e corectă, sunt exact zonele „imigrate” de defunctul Franco pe plaiurile astea, zonele unde bunicile spun că merg la vară „acasă”, în Andalucia, se simt și acum imigrante. Măcar ele, bunicuțele au avut drept de vot și au votat.

Pe domnul Iceta nu poți să nu îl iubești transpartinic, indiferent că ești votant socialist sau nu, discursul domniei sale este întotdeauna o poezie și arată clasa de om politic trecut prin ciur și prin dârmon. Dacă nu ești simpatizant al Partidului Socialist Spaniol nu te va convinge niciodată dar nu contează, diatribele sale sunt delicioase chiar dacă, în ceea ce ne privește, goale de conținut.

Românii microbiști, avem o vorbă, „Chibițul trebuie doar să știe să tacă și să nu îi pută picioarele”, asta cu tăcutul nu prea ne iese.

Furtuna perfecta. Raspunsul catalanilor la 155. Respect

rahoy respect

Mariano Rahoy are o zi complicată, probabil că doar un bilet câștigător la loterie l-ar putea face să uite ceva din terfeleala pe care premierul de la Madrid a încasat-o ieri.

Sunt mulți cei care se uită la el astăzi cu sentimente amestecate. Mai puțin amestecate decât ieri când șeful cel mare înconjurat de staff-ul partidului descindea la Hotel Marina din Barcelona încrezător în succesul strategiei desenată în biroul din Madrid. Avea să fie martorul dezastrului la urne care a urmat. Popularii pierd 8 scaune și coboară la minimul istoric de 3 deputați în parlamentul catalan.

Aveau 11, Partidul Popular nu a fost niciodată printre preferatele electoratului catalan care vede în el multe din reminiscențele defunctului regim totalitar a lui Franco. Cu 3 deputați nu vor avea grup parlamentar și vor trebui să accepte participarea într-unul mixt, la un loc cu deputații formațiunilor „de nișă”. Este doar o umilință în plus.

Prepotența afișată, autoritarismul și tonul acut al discursului pre-electoral au făcut alegătorii să considere că Mariano Rahoy nu pare să fie soluția la problema catalană ci, mai degrabă, o parte a ei. Continuiștii – ca să-i numesc cumva pe cei care optează pentru Spania federală – au ales să voteze Ciutadans, un partid relativ nou, fără mari performanțe la nivel național, care în felul acesta a reușit să câștige alegerile din 21 decembrie din Catalunya. Aritmetica parlamentară nu le permite guvernarea, republicanii vor reuși probabil să construiască o coaliție majoritară calificată și să dea președintele dar, pentru Populari nu mai contează.

De ieri până astăzi a apărut o întrebare nouă, încă una, derivată din hățișul problemei catalane: este Ciutadans un partid de proiecție națională capabil să devină o alternativă la cele două mari partide și aspire într-o zi la Moncloa? Chestiunea catalană și-a mai consumat un episod iar scenariul este departe de a fi scris. Câteva lucruri sunt mai clare iar unul dintre ele este că soluții simple nu există. Cu atât mai puțin simpliste, aplicate cu telecomanda pe un ecran de teleconferință.

Se anunță o perioadă complicată, ce se întâmplă în Catalunya nu poate să nu producă efecte în restul Spaniei iar cei chemați să livreze soluții au acum probleme chiar mai mari decât astă vară înainte de acutizarea crizei regionale. Catalanii au răspuns clar unei singure întrebări, aceea dacă merg în serios pe calea democratică atunci când vine vorba să își proiecteze aspirațiile. Răspunsul a fost contondent spre aspru. 82% prezență la vot, într-o zi lucrătoare este un scor care merită un respect de ridicat în picioare cu mâna la inimă.

 

Jana Balacciu Matei: „Cultura catalană este imensă și ar trebui să fiți mândri”

jana balacciu

 • Traducătoarea și editoarea a primit premiul pentru cea mai bună traducere literară din catalană din partea prestigioasei Fundació Ramon Llull

Traducătoarea și editoarea Jana Balacciu Matei a fost premiată la ediția de anul acesta pentru traducerea cărții Llibre de les Meravelles de Ramon Llull, apărută la editura Meronia, în colecția Biblioteca de Cultură Catalană. Autoarea a introdus opera lui Ramon Llull în circuitul literar românesc: a tradus șase opere ale prestigiosului literat. Premiul Ramon Llull de Traducere Literară prin care Fundació Ramon Llull recunoaște cea mai bună traducere literară din limba catalană în anul anterior acordării se adresează traducătorului. Premiul este însoțit de 4.000 de euro.

Prestigiosul premiu primit a făcut din nou vizibilă pentru mediile culturale barceloneze activitatea constantă pe care Jana Balacciu Matei o desfășoară de peste douăzeci de ani în domeniul traducerilor literare din limba catalană.

Doctor în filologie romanică și cercetătoare până în 2005 a Institutului de Lingvistică din București, Jana Balacciu s-a aplecat asupra studierii limbii catalane după căderea regimului comunist. Începând cu 1995 a tradus aproximativ treizeci de titluri în românește – de Mercè Rodoreda, Blai Bonet, Jaume Cabré, Joan Sales, Maria-Mercè Marçal, Miquel Àngel Riera-, în același timp a creat Biblioteca de Cultură Catalană al editurii Meronia, unde au apărut patruzeci de traduceri.

Revista ara.cat, cu ocazia acordării de către Fundației Ramon Llull a premiului pentru cea mai bună traducere din limba catalană, publică un interviu, sub semnătura lui Jordi Nopca, acordat de reputata traducătoare Jana Balacciu Matei, din care spicuim câteva fragmente:

Trebuie să vă adresez întrebarea care vi s-a pus cel mai des însă nu mă pot abține: de ce ați dorit să aprofundați studiul limbii catalane?

Ca lingvist m-a interesat în primul rând istoria limbii catalane. A existat o dispută interminabilă între cercetători: mult timp a fost considerată un dialect al vechii occitane. Aprofundând am realizat imensitatea culturii catalane. În secolul XIII aveați o figură ilustră ca Ramon Llull! [prin comparație n.r.] Primele texte românești datează din secolul XIX. Din păcate în anii 90 în România nu exista un loc unde să se poată studia limba catalană.

Ați venit aici?

Da. Între 1991 și 1993 am petrecut trei săptămâni pe an în Barcelona și am studiat. Cele mai bune clase le-am primit din cărțile lui Pere Calders și Mercè Rodoreda.

De ce ei doi, mai exact?

Textele lui Calders sunt clare, însă ironice și inteligente în egală măsură. Primele lucruri pe care le-am citit de Rodoreda au fost poveștile, adevărate bijuterii. Este o autoare realistă și totodată fantastică.

Prima dumneavoastră traducere, făcută împreună cu Xavier Montoliu a fost La plaça del Diamant. Tipărită în 1995.

Este monologul unei persoane simple făcută cu măestrie și o mare muzicalitate. A apărut la editura Univers care în acel moment se concentra pe traduceri din clasici de peste tot. Literatura catalană nu intrase în circuitul comercial, era o mare necunoscută pentru cititorul de rând.

Citiți interviul integral în original ara.cat

 

‘Chibițul trebuie doar să își țină gura și să nu-i pută picioarele’ sau ‘Român în Spania’

români
 • Catalanii independentiști nu se simt înșelați, jumătatea republicană găsește justificat auto-exilul președintelui Puigdemont
 • Felul în care se văd lucrurile dinspre restul spaniei este diferit de modul în care se văd de aici, în ciuda interpretărilor făcute de media centrală de sub plapuma constituției

Fractura este evidentă dar întrebarea este dacă e de așteptat ca republicanii partizani ai independenței Catalunyei să prezinte o foaie de parcurs similară celei care a dus la DUI în cazul în care vor obține majoritatea după alegerile anticipate din 21 decembrie. Conform ultimului barometru care măsoară intenția de vot, sprijinul pentru mișcarea secesionistă crește cu șapte puncte după referendumul din 1 Octombrie. Atunci, dacă republicanii câștigă din nou majoritatea în parlamentul catalan, vor merge din nou pe cartea rupturii de Spania? Și dacă da, primul ministru Rajoy sau cine va conduce la momentul acela guvernul de la Madrid, va răspunde încă o dată cu 155? Până când?


Publicitate
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Cine crede că problema politică care a dus la actuala stare de fapt se rezolvă exclusiv în tribunalele de justiție spaniole se înșeală. Nu cumva arestarea și trimiterea la închisoare a capilor revoluției catalane este o etapă asumată în strategia mișcării secesioniste? Aplicarea seacă a legii ar putea fi exact catalizatorul de care are nevoie focul care mocnește în lungul și latul Catalunyei; care nu e doar Barcelona cea multi-culturală, colorată și primitoare.

Cu două luni înainte de referendumul declarat ilegal unul dintre liderii republicani recunoștea că indepentizarea reală este imposibilă, nu erau pregătiți să așeze o țară pe pilonii instituționali necesari. Cu toate acestea au continuat acțiunile care au făcut ca „el proces” să termine în declararea unilaterală de independență din 27 octombrie pe valul emoțional declanșat de cele două milioane de cetățeni care se simt mai mult republicani decât regaliști și au exprimat asta la vot.

După aplicarea articolului 155 din constituția spaniolă, care acordă dreptul guvernului de la Madrid de a suspenda temporar conducerea autonomică (fără a specifica cât timp înseamnă „temporar”), cu Catalunya sub tutela doamnei Cospedal și membrii guvernului catalan arestați, primarul Barcelonei spune cu subiect și predicat că președintele Puigdemont este persoana aleasă să conducă și așa va rămâne până când votul popular va hotărî altfel. În ciuda faptului că majoritatea funcționarilor pare să accepte comanda noii orânduiri impuse, ăsta nu este un semnal al acceptării înfrângerii. Mai degrabă e semn că s-a consumat o etapă.

Legal sau nu, referendumul pentru independență din 1 octombrie a lăsat în urmă imagini greu de ignorat, un aer de entuziasm popular, o detensionare personală care îmi este familiară, am trăit-o la rândul meu. În decembrie 89 îmi era frică dar am ieșit din casă crezând că ceva important se întâmplă.

Cozile la secțiile de votare ilegale au dat roată clădirilor în ciuda alertei de securitate, a zecilor de mii de polițiști care se zvonea că au ordin să îi rupă în bătaie. Lucruri pe care nu le-am văzut la televizor ci aici, în cartier sau pe drumul spre job, le-am comentat cu vecinii și mi le-au povestit români care trăiesc aici. Sunt impresii care nu se comentează pe Facebook, românii aflați în vârtejul evenimentelor sunt discreți, nu riscă să fie luați de un val pe care nu îl simt al lor.

Ăsta nu e un film „á la americana” unde răii sunt urâți, cu fețele brăzdate de cicatrici iar ăia buni au alură angelică și ochi albaștri, puri. Pop-Corn și tutun vă doresc, chestiunea catalana este o saga care nu a început de ieri de azi. Dacă vă simțiți obligați să țineți cu unii sau cu alții vă sugerez să o faceți discret, nu ne-a chemat nimeni la vot. Suntem spectatori și eroi fără voie ai istoriei care se derulează rapid sub ochii noștri fie că ne place fie că nu, chibițul trebuie să respecte două condiții: să-și țină gura și să nu îi pută picioarele. Asta dacă vrea să rămână în sală.

Sevastian Hulub


chibíț sm [At: CHIRIȚESCU, Gr. / Pl: ~i / E: ger kiebitz] Persoană care asistă la un joc de cărți, la o partidă de șah, de table etc. fără să ia parte efectiv la joc (dar adesea sfătuind cum să joace pe unul dintre jucători) și care e considerată aducătoare de noroc.

CHIBÍȚ, chibiți, s. m. Persoană care asistă la un joc de cărți, la o partidă de șah, de table etc. fără a participa (dar adesea sfătuind cum să joace pe unul dintre jucători). [Acc. și: chíbiț] – Din germ. Kiebitz.

CHIBÍȚ, chibiți, s. m. Persoană care asistă la un joc de cărți, la o partidă de șah, de table etc. fără să ia parte efectiv la joc (dar adesea sfătuind cum să joace pe unul dintre jucători).[Acc. și: chíbiț] – Din germ. Kiebitz.

CHÍBIȚ, chibiți, s. m. Cel care asistă la jocul de cărți al altora, privind fără să joace el însuși. Își număra, ca un maniac ce este, cele cîteva sute de lei pe care are să le dea acuși-acuși… pentru ca să se vaiete apoi… la toți chibiții din spate. C. PETRESCU, S. 108. Un chibiț Ce-ți stă-n coastă la un joc de bacara. TOPÎRCEANU, M. 11.

CHÍBIȚ, chibiți, s. m. 1. Persoană care asistă la jocul de cărți al altora, fără să joace ea însăși. 2. (Ornit.) Nagâț. [Acc. și: chibíț] – Germ. Kiebitz.

Asistență de urgență – Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

barcelona urgența

 • Ministerul pentru Românii de Pretutindeni se interesează de situația românilor din Catalunya
 • Dacă vă aflați într-o situație de urgență privind siguranța personală nu ezitați să cereți sprijin

200.000 de români stabiliți în Barcelona, Girona, Tarragona sau Lleida sunt îngrijorați pentru stabilitatea locurilor de muncă, pentru siguranța lor și a copiilor. Trăiesc în Catalunya și nu pot fi imuni la tensiunile sociale care se remarcă în această perioadă.

Ca urmare a declarației unilaterale de independență și a contra-măsurilor anunțate de guvernul de la Madrid în 27 octombrie 2017, situația străinilor care trăiesc în Catalunya este garantată de cadrul legal definit de Uniunea Europeană asumat atât de guvernul spaniol cât și de partizanii independenței. Primim asigurări pe diverse canale că nu există motive de îngrijorare, dincolo de situații excepționale în care ne-am putea vedea implicați.

Totuși, dacă aveți un negoț și aveți probleme de securitate în desfășurarea activității, dacă suferiți o situație care vă afectează siguranța sau sunteți discriminat la locul de muncă nu ezitați să ne comunicați cazul. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni din România își manifestă intenția de a acorda sprijin și asistență de urgență în caz de necesitate.

Pe parcursul ultimelor săptămâni am primit la redacție promisiuni de asistență atât din partea ambasadei de la Madrid cât și a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni; suntem în legătură permanentă cu autoritățile din țară care se manifestă preocupate pentru siguranța concetățenilor noștri. Probabil că situația nu va impune luarea de măsuri excepționale însă este convenabil să știm că putem apela la cineva în caz de nevoie.

 • 934.181.535 Consulatul României la Barcelona
 • 642.102.808 RoBarna
 • 931.649.283 Centrul Cultural RoBarna Barcelona

 

‘Oprire de țară’ (Paro de pais) – marți 3 Octombrie in Catalunya

greva generala catalunya

 • Protestul Catalan împotriva acțiunilor forțelor de securitate de duminică

Departamentul de Sănătate anunță că vizitele regulate și intervențiile minore se amână iar asistența extra-spitalicească va fi acoperită cu 25% din personal. Funcționarea serviciilor de urgență și cele speciale cum sunt cele de radioterapie sau chimioterapie vor funcționa normal.

Transportul în zona metropolitană de Barcelona nu funcționează normal, există servicii minime de 25% dar numai în orele de vârf (de 6h30 la 9h30 și de 17h la 20h), în restul zilei nu este garantat. Faptul că acțiunea nu este definită formal ca fiind o „grevă generală” face ca legea să nu poată impune servicii minime, cele care vor funcționa o vor face la ordinul propriilor firme de transport.


Publicitate
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Școlile sunt închise chiar dacă un număr minim de cadre didactice vor fi prezenți pentru eventualitatea că unii elevi vor veni totuși.

Este o ‘grevă generală’ neobișnuită la care și-au declarat adeziunea atât sindicatele cât și o parte a patronatului catalan și pe care o denumesc generic ‘Paro de pais’ (oprire de țară)

Autonomi și firmele mici aparținând federației CECOT anunță de asemenea că se vor alătura protestului care are ca obiectiv demonstrarea nemulțumirii societății civile față de acțiunile de forță intreprinse de poliția națională, duminică, soldate cu un număr de 893 de răniți dintre care 4 în stare gravă, conform comunicatului departamentului de sănătate catalan.


Publicitate
digimobil


Manifestații de proporții sunt prevăzute pentru această seară atât în Barcelona cât și în principalele orașe catalane

sursa foto: Protestul de luni, 02 Oct în piața Sant Jaume (Susana Vera / Reuters)