Flit Diaspora

 


  • În lumea civilizată termenul de grație după alegeri este 100 de zile, după care se presupune că începi să livrezi rezultate.
  • Pentru că tranziția la români pare fără sfârșit am așteptat 200 de zile de la alegeri pentru primele impresii.

Numărul de parlamentari pentru Diaspora este de 6. Din totalul de 464. Patru deputați și doi senatori au în fișa postului identificarea, administrarea și rezolvarea problemelor cetățeanului încă român aflat permanent sau pentru o perioadă mai lungă în afara granițelor.

Doi de la PNL, doi PMP-iști și doi de la USR. Numere seci. sigle pompoase, programe politice sforăitoare, rezumate impecabil de cel mai român dintre români, fotbalistul Gică Hagi: „să facem să fie bine ca să nu fie rău”. Din fericire Gică Hagi este un profesionist care face ce știe, fotbal, nu încearcă să mintă pe nimeni, nu este vreun conțopist cu doctoratul cumpărat și stă departe de politică.

Într-un interviu recent Ludovic Orban, președintele în exercițiu al PNL, principalul partid de opoziție după numărul de parlamentari, spune că „Principalul vinovat de plecarea românilor este PSD”, în niciun caz liberalii. «Nimeni nu a emigrat din cauza mea». Domnul președinte s-a născut ieri. Pentru că până mai alaltăieri Partidul Național Liberal a tot făcut parte din coaliții, uniuni sau fronturi care mai de care mai democratice. Toate au avut ca preocupare principală guvernarea și ca rezultat propășirea personală.

Plecăm din țară de 28 de ani pentru că suntem nebuni. 31,93% dintre noi din localități hăituite de primari PNL. Trădători suntem făcuți deocamdată doar cu jumătate de gură, pe la colțuri de social-media dar nu va trece mult până când vor simți nevoia să treacă la invective la adresa noastră și, nu am nici o îndoială, le vor folosi.

Parlamentari de diaspora sunt, teoretic, 4+2. Patru deputați și doi senatori. Spun teoretic pentru că PNL este, cel puțin din punctul ăsta de vedere, pe avarii. Dintre cei doi liberali care își datorează scaunele voturilor din diaspora unul este o stafie pentru românii care trăiesc afară: Mihai Voicu, deputatul de diaspora pe care nimeni nu l-a văzut vreodată nicăieri dincolo de culoarele întunecate ale parlamentului. Se spune că este o resursă valoroasă (valuable asset) pentru partid.

Ludovic Orban mai spune în interviul citat că numărul de parlamentari pentru diaspora ar trebui cel puțin dublat. Dar să o facă alții căci deputatul Voicu este prea valoros pentru partid să-l irosescă pe noi așa că PNL înjumătățește numărul parlamentarilor care au în caietul de sarcini românii plecați. De ce a fost pe liste deputatul Mihai Voicu la circumscripția 43?

Pe de altă parte comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din parlament numără 14 membri dintre care 6, aproape jumătate, de la PSD, partid boicotat masiv de alegătorii din diaspora iar activitatea onor comisiei este o necunoscută încremenită în proiect. PNL nu are nici măcar un vice-președinte în respectiva comisie. Dar domnul Orban nu are de unde să știe, dumnealui e nou în politică.

„Nimeni nu a emigrat din cauza mea” Serios? Minima decență cere ca măcar să vă puneți cenușă în cap, presupunând că încercați să construiți o relație. Altfel seamănă a flit și devine o problemă personală pentru că ne luați de proști.

Sevastian Hulub