Chestiunea Catalana: Ciocnire de trenuri


  • Duminică, catalanii votează pentru sau împotriva independenței, în referendumul convocat de guvernul catalan și interzis de Spania.

Mossos de Esquadra, corpul de poliție autonomică, aflat de două zile sub comanda unui trimis al Ministerului de Interne de la Madrid, au vizitat școlile din Catalunya avizând că duminică dimineață „nimeni nu ar trebui să fie prezent în incintă sau să aibă o motivație convingătoare, fără legătură cu referendumul”.

Poliția spaniolă, Guardia Civil, a verificat astăzi închiderea centrului de telecomunicații al generalității catalane. 29 de aplicații informatice care, în opinia procuraturii generale spaniole „ar putea fi folosite pentru votul electronic”, au fost suspendate. Guardia Civil a făcut astăzi o percheziție suplimentară în vederea verificării ordinului dat ieri către Mossos de Esquadra de sigilare a acestora. Operațiunea are în vedere nu numai împiedicarea votului electronic ce ar putea fi folosit ca plan B ci și posterioara numărătoare a voturilor după votare.


Publicitate
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Ministerul de Interne spaniol a trimis încă de la începutul săptămânii câteva mii de polițiști în Barcelona.  Până acum aceștia au rămas staționați, încartiruiți pe vase de croazieră închiriate, ancorate în port. Au apărut tensiuni în ultimele zile când lucrătorii din port au refuzat să aprovizioneze cu alimente corpul expediționar de la Madrid.

Părinți și vecini, însoțiți de copii pentru care au organizat acțiuni ludice și culturale, au rămas încă de ieri în incinta institutelor de învățământ de pe întreg teritoriul regiunii pentru a împiedica sigilarea acestora de către forțele de securitate. Unele dintre ele au fost vizitate de echipaje ale poliției care au avizat că trebuie să le părăsească înainte de orele 6,00 dimineața, duminică. Lucru care, conform declarațiilor, pare puțin probabil, oamenii sunt deciși să rămână în incinta colegiilor inclusiv duminică.

Dintre cele 2.315 puncte de votare prevăzute în toată Catalunya, 207 sunt în Barcelona, 824 în restul teritoriului zonei metropolitane Barcelona, 287 în zone din centru, 218 în El Camp de Tarragonna, 203 în Lleida, 99 în Terra del Ebre, 384 în Girona și 93 în zona Alt Pirineu și Aran.


Publicitate
digimobil


Studenții de la Universitatea Barcelona au întrerupt studiile de miercuri, pichetează instalațiile instituției și au organizat marșuri de protest împortiva a ceea ce consideră o „vulnerare a drepturilor fundamentale” din partea autorității centrale. Tinerii de la Universitat Autonomica de Barcelona și-au prelungit ieri protestul până dincolo campusul universitar, autostrada AP-7 înregistrând blocaje de mai mult de 12 kilometri înspre nord.