Enric Centeno in libraria romaneasca din Barcelona – Lansare de carte

Enric Centeno in libraria romaneasca din Barcelona – Lansare de carte

Trimite și altora

 


  •  Albumul de fotografie „7” semnat de Enric Centeno lansat de Centrul Cultural RoBarna la librăria Punct din Barcelona

Enric Centeno este un îndrăgostit de limba română, de Brașov, de Transilvania, motiv suficient  pentru ca lansarea albumului pe care îl semnează să aibă loc în organizarea Centrului Cultural RoBarna din Barcelona, sâmbătă 30 Septembrie 2017 la librăria românească Punct.

Volumul de fotografie „7” se dovedește a fi o realizare editorială impecabilă cu o grafică de excepție care pune în valoare viziunea lui Enric Centeno, un artist obstinat de simbolistica imaginii nude pe care alege să o prezinte în strict alb și negru fără ca povestea să aibă de suferit. Folosește cu măiestrie o gamă generoasă de gri-uri cu care structurează nuanțe și suplinește astfel culoarea de care se ferește cu încăpățânare ca de un zgomot de fond contaminant.

Subiectele sunt surprinzătoare, construcții cu istorie bănuită, în paragină, cu trecut, spații strâmte care împing imaginația către claustrofobie sau ferestre în ruine deschise către nimic și care amintesc de timpuri de bunăstare trecută. Locuri cu patină, din România profundă, cărora ochiul proaspăt al străinului le descoperă un farmec ascuns la care localnicul rămâne mai degrabă indiferent.

Lansarea albumului artistului catalan în librăria românească din Barcelona în prezența unui public cosmopolit, la invitația de Centrului Cultural Robarna are o valoare simbolistică specială. A ajutat universalitatea limbajului fotografic, imaginea își îndeplinește cu succes rolul de vector de comunicare, este un limbaj în sine, nu are nevoie de cuvinte, însă a fost ceva mai mult.

Barcelona respiră aerul de „sat” planetar în care limbile, tradițiile și obiceiurile culturilor sunt complementare, se întrepătrund, își arată fibra comună spre satisfacția oricăruia cu mintea deschisă. Publicul prezent sâmbătă a fost astfel, catalani, români, moldoveni, francezi au găsit punctul de interes în librăria românească.

Xavier Mir Oliveras, un excelent vorbitor de română, a făcut prezentarea cărții în limba catalană fără ca acest lucru să fie un impediment pentru niciunul dintre cei prezenți.

robarna punct barcelona

“E atâta culoare în fotografiile lui alb-negru” spune Ana Borca – coordonator la Institutul Cultural Roman care a semnat și prefața volumului de fotografie din care Stela Morales, o recentă prietenă a limbii române, a citit un fragment:

Centrul Cultural Robarna din Barcelona continuă astfel programul de acțiuni dedicate popularizării și fuziunii interculturale româno-catalane cu lansarea volumului – album de fotografie în alb și negru semnat de artistul catalan Enric Centeno.

robarna barcelona


Trimite și altora