Ziua IEi la Castellon – Romanii: „unos Castellonenses mas”


  • IA Românească, simbol național, este încă odată un bun pretext pentru a ne revendica tradițiile în străinătate

Ziua IEi, sărbătorită ca în fiecare an pe 24 iunie, a fost prilejul cu care vineri, 22 iunie 2018, Asociația Europa Cultural, Asociația Română-Castellonense și Institutul Hispano Român din Castellon / Valencia / Spania au organizat împreună acțiunea „IA Românească cucerește societatea spaniolă”. 


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Comunitatea românească din Castellón a dorit astfel să aducă un omagiu IEi românești în preajma Zilei Internaționale a IEi și a Centenarului României Mari. Din acest motiv reprezentanții celor trei asociații au obținut o întrevedere oficială cu dna. primar a municipiului Castellón, Amparo Marco, în cadrul căreia au oferit celei mai înalte autorități a orașului Castellon, înfrățit cu municipiul Târgoviște din toamna anului 2017, un costum popular complet, reprezentativ pentru zona Muscel. De asemenea domnului consilier pe probleme de imigrație, Jose Luis Lopez Ibañez, a primit o cămașă tradițională bărbătească.

Acțiunea membrilor comunității românești din Castellón a avut ca scop, dincolo de celebrarea Zilei Internațională a iei, sublinierea bunelor relații cu autoritățile spaniole care au sprijinit activitățile culturale ale românilor din municipiul valencian și au contribuit activ la integrarea acestora în societatea spaniolă.

ziua iei castellon spania
foto: IHR

Au participat președinta Asociației Europa Cultural, Mihaela Luncan,  vicepreședinta Asociației Română-Castellonense, Laura Ioan și vicepreședinte și respectiv președinte al Institutului Hispano Român din Castellón, Edgar Breso și Manuel Păduraru, însoțiți de reprezentantul Consulatului României din Castellón, Dragoș Viorel Tigau.

Primarul orașului Castellón, Amparo Marco, a spus că „este o bucurie pentru acest municipiu faptul că cea mai numeroasă comunitate de străini care a decis să își stabilească reședința aici dorește o integrare totală în societatea castellonense și că românii au reușit să fie unos castellonenses mas (trad. localnici, la fel ca oricare alții), ceea ce demonstrează un nivel de integrare excepcional a comunității românești din Castellón”.

sursa foto: IHR