Luna de Sânge – superstitii și legende


Astăzi vom fi martorii unui eveniment astronomic special, eclipsa de luna cu cea mai mare durată din secolul XXI care va fi vizibilă chiar înainte de căderea nopții pe cea mai mare parte a planetei chiar dacă India sau Orientul apropiat vor fi locurile din care se va putea vedea în toată splendoarea acest fenomen ce va dura aproximativ șase ore.

Această eclipsă, care coincide cu situarea planetei Marte în opoziție directă, va fi o „lună de sânge” sau „lună roșie”, denumiri întâlnite în multe dintre istoriile populare care au dat naștere legendelor. În special în faza de eclipsă totală, luna va avea o culoare roșie, pronunțată. În Spania, eclipsa va începe să fie notată începând cu ora 19,14, faza parțială se va petrece o oră mai târziu iar faza totală, care va dura două ore, va începe la 21,30 și va dura până la 21,21.

Pentru a observa fenomenul în condiții ideale ar trebui căutat un loc înalt și depărtat de zona urbană. Contrar situației în care se observă o eclipsă de soare, nu este nevoie de protecție specială pentru a putea observa în bune condiții o eclipsă de lună, poate doar necesitatea folosirii unui telescop.

Apocalipsa și omul lup

Luna roșie este expresia care lasă loc multor superstiții să înflorească. Există unele relaționate cu mari catastrofe naturale, se crede că acestea sunt mai frecvente; cu începuturile unor mari ghinioane, credință înrădăcinată în Israel; relaționate cu fertilitatea și sarcina, cum este cea care spune că o femeie însărcinată care se expune „lunii de sânge” va naște un copil diform.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Se spune de asemenea că tăierea părului sub razele lunii sângerii face ca acesta să crească mai repede și să fie mai puternic, că inocența se poate pierde fulgurant dacă o privim luna insistent sau că o nuntă desfășurată acum asigură un mariaj veșnic. Vechile civilizații creadeau că luna este atacată, vechii incași credeau că de un jaguar iar mayașii că luna de sânge este rezultatul luptei între zei.

Este tradițional să facem mult zgomot, cu pocnitori sau lovind cu lingura în vase de bucătărie pentru ca soarele să nu mănânce luna. Pentru indienii Lupa, Nord-Americani, soarele și luna erau zeitățile supreme și cumva luna era salvată în ultima clipă de la distrugere.

Întotdeauna când vine o „Lună Roșie”, e vremea să vorbim despre sfârșitul lumii, pentru că după cum spune Biblia acesta va fi unul dintre semnalele că Judecata Finală este aproape. Există în cartea sfântă mai multe pasaje care vorbesc despre asta, de exemplu în Fapte 2.20 „Soarele se va converti în întuneric și luna în sânge, înainte să vină marea și sfânta zi a Domnului”. În Apocalipsa 6.12 „A fost un mare cutremur și soarele s-a făcut negru […], și luna s-a făcut ca sângele”

În unele insule britanice oamenii cred că dacă arăți către luna roșie de nouă ori ți se închid porțile către paradis. Brusc. Budiștii tibetani cred că faptele bune pe care le facem sub eclipsă, nu neapărat luna roșie, multiplică buna noastră karma. Se mai spune că o lună roșie a salvat viața lui Cristofor Columb în ultima sa expediție. În 1504, înghesuit pe o plajă exotică de un grup de nativi foarte puțin cooperanți, Columb a transmis liderilor acestora că Dumnezeul creștinilor își va arăta nemulțumirea pentru încăpățânarea lor și că dacă vor continua soarele nu va mai răsări vreodată.

Este momentul perfect să ne amintim că vechii navigatori erau obligați să fie buni astronomi de asemenea, căile prin care stabileau cursul corăbiilor erau strâns legate de configurația cerului. Iar pentru încheiere să subliniem că trebuie multă atenție la oamenii lup, Luna Sângerie este momentul lor și le este ușor să ne convertească.