„Condamn ferm acţiunile de forţă ale Jandarmeriei şi ale huliganilor” – Iohannis


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că violenţa şi reprimarea brutală a manifestaţiilor care au participat la protestul diasporei din Piața Victoriei de vineri, 10 august, nu sunt acceptabile sub nicio formă, punctând că cei vinovaţi trebuie identificaţi rapid şi pedepsiţi.

„80% din români sunt alături de oameni care au manifestat paşnic anti-PSD. Fac apel la membrii PSD normali să oprească acest dezastru până nu e prea târziu. O gaşcă infracţională a pus mâna pe acest partid şi acum îşi atacă populaţia, riscând să ne scoată din UE şi organismele internaţionale. Vor asta membrii PSD? Românii s-au mobilizat impresionant, din diaspora şi din ţară. Nu i-au adus nici partidele, nici eu, sunt oameni revoltaţi de atacul la statul de drept. Au fost paşnici. Vocea lor se aude peste tot în lume. Românii ştiu să fie civici, corecţi şi civilizaţi. Violenţa şi reprimarea brutală de lor nu sunt acceptabile sub nicio formă. Atacarea oamenilor nevinovaţi, a jurnaliştilor, femeilor şi copiilor nu sunt acceptabile nicăieri în UE. Vinovaţii trebuie găsiţi rapid şi pedepsiţi!

Condamn ferm acţiunile de forţă ale Jandarmeriei şi ale huliganilor.

Explicaţiile liderilor politici nu au convins. Au trecut trei zile şi nu avem niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri în Piaţa Victoriei! Violenţa împotriva cetăţenilor care se opun paşnic e caracteristic regimurilor totalitare, nu României de astăzi. În orice ţară normală, pentru astfel de evenimente, am fi avut cel puţin o demisie. Nimeni nu şi-a asumat răspunderea.

Ne aflăm într-un moment de cotitură. Partidele nu trebuie să fie grupuri infracționale organizate. De ce am ajuns aici? Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiţia şi-au dorit o diversiune? Ce se va întâmpla în continuare dacă acest guvern va continua să-i reprime pe cei care i se opun? PSD a tulburat România de când e la guvernare, atacuri repetate la magistraţi, avem acum şi o componentă represivă