Cum ar arăta ROMEXIT pentru romanii din afara tarii?


Multă vreme am crezut că temerile privind scoaterea României din Uniunea Europeana de către pesediști sunt exagerate.

radu ghelmezNu fuge câinele de la măcelarie, mi-am zis, o Românie scoasă din UE e o Românie mai saracă din care mafia politică are mai puțin de furat. Acum, în urma ultimelor acțiuni ale guvernului, nu mai sunt așa de sigur. E clar că, pentru a se salva de pușcărie, pesediștii sunt dispuși să sacrifice apartenența noastra la proiectul european, așa că merită sa începem să ne gândim cum ar arăta Romexit-ul pentru noi, diasporenii.

Nu e nevoie de multă imaginație, este suficient să ne uităm la ce îi paște pe britanici după BREXIT. Prima libertate sacrificată este cea de călătorie. Românii vor avea nevoie viză pentru a călători în Europa. Rezidenții în Spania își vor păstra probabil dreptul de ședere, dar orice alt român ce si-ar dori să se stabilească aici va trebui sa demonstreze ca are venituri de peste 26,000 EUR.

Dreptul de a munci în Spania va fi condiționat de obținerea unei vize de muncă. În funcție de negocierile de ieșire, e posibil ca rezidenții români să primeasca drept de muncă fără viză, dar acesta va fi limitat la Spania. În cazul în care un român rezident în Spania își dorește să muncească în Italia, spre exemplu, va trebui să aplice pentru viză de muncă la fel cum fac acum americanii sau chinezii.

Studenții români vor pierde posibilitatea de a aplica la bursele Erasmus și nu vor mai avea acces la universitățile europene. Transportatorii români vor fi asimilați celor extracomunitari și vor avea dificultăți birocratice și financiare în a își desfășura în continuare activitatea, lipsind astfel românii din Spania de o legătură directă și continuă cu țara. Pachetele trimise din țară sau către țară vor fi supuse taxelor vamale.

Transferurile financiare către România, adică banii trimiși acasă rudelor, vor putea fi limitate de guvernul spaniol. Românii din Spania fără rezidență nu vor mai avea acces la sistemul de sănătate spaniol și vor trebui să platească orice formă de asistență medicală. Similar, contribuțiile la sistemul de asigurări sociale și pensii din România nu vor mai fi recunoscute în Spania și reciproc. Astăzi, cetățenii români rezidenți au dreptul de a vota în alegerile locale pentru a fi reprezentați de către oamenii în care cred. Și acest drept se va pierde.

Una peste alta, ROMEXIT va aduce imense pierderi comunității românești din Spania și, în general, din statele Uniunii, decăzându-ne la statutul de cetățeni extracomunitari ce se încadrează într-un regim mult mai complicat de ședere și muncă.

Și asta pentru ce? Doar pentru a salva câțiva pesedisti de pușcăria binemeritată. Nu este totul pierdut, dar trebuie să înțelegem că trebuie acționat acum, inactivitatea, pasivitatea, absenteismul ne vor costa enorm mai târziu chiar dacă noi credem că aici, în Spania, suntem la adăpost de efectele maleficii guvernări pesediste.

Radu Ghelmez