Mergi sau crapă. Scrisoare deshisa catre PNL

Mergi sau crapă!

madalin hodor
Mădălin Hodor

Este deja târziu. Dar nu foarte târziu. Mai există o ultimă șansă PNL-ule! Nu pentru noi, pentru tine. Nu îmi placi și toate precedentele îmi spun că nu are sens să-ți scriu, dar, pe de altă parte, mizele sunt prea mari pentru a fi loc de orgolii și strâmbat din nas. Așadar. Ia-o cum vrei. Dacă vrei să te superi, supără-te, dar ține minte că asta nu o să ți-o spună nimeni în față.

Adevărul, dacă ești cinstit cu tine însuți, este că ești cam terminat. Expirat. Fără idei, fără perspective, în derivă. USL-ul te-a distrus și nu ți-ai mai revenit de atunci. Preluarea PD-liștilor ți-a adus puțină valoare și foarte mult traseism. Nu că nu aveai și tu. Acum e mai mult. Încă mai visezi la scorul ăla pe care îl crezi un succes. A fost un dezastru. Astăzi mergi în virtutea inerției. Niște parlamentari, niște primari, ceva structuri în teritoriu. Și sondajele. Aaaaa. Sondajele. La egalitate cu PSD-ul spune ultimul. Frumos. Încurajator. Dar știi și tu că sondajele în România sunt fix zero. Realitatea e alta, total alta.

Ai sărit ca ars la Andrei Caramitru. Da. Andrei a greșit. Era previzibil că o s-o facă la un moment dat. L-a furat peisajul, este în mijloc, acolo unde unele lucruri nu se văd ca din tribune. Este tânăr, impulsiv. Presa iubește asta, oamenii sunt ahtiați și te prinde flama. Trage toată lumea de tine și devine un drog. Crești doza. Apoi, matematic, greșești o dată. Toți cei care te încurajau te critică și te înjură cu aceeași viteză cu care te-au pus pe soclu. Da. S-a grăbit și a greșit. Dar a greșit față de jurnaliștii care nu sunt parte din lupta subterană, care nu scriu la comandă și nu primesc titlurile pe sms împreună cu suma.

Față de ei, nu față de tine. În realitate știi că ceea ce spune Andrei e real. Știi că faci blatul cu PSD-ul pe interese comune, știi că sabotezi alianța USR-Plus, știi că o ataci continu prin intermediul oamenilor tăi din presă și pe unde o prinzi. Să-ți aduc aminte campania împotriva lui Cioloș? Știu. Pe Facebook, așa pare. Te-a jignit Andrei Caramitru. Sigur. Dar jignirea lui este nimic față de realitatea pe care a vazut-o toată lumea în ultimii ani. Ești un blatist. Andrei a greșit doar mesajul, dar pe fond are dreptate.

Ai și tu calculele tale. Te bazezi pe Iohannis și pe ideea că va fi o negociere după alegeri. Că dacă USR și Plus nu câștigă suficiente procente vor fi nevoiți să vină la tine. Cum ar putea guverna fără? Mai mult, poate nu vor avea candidat la președenție și îl vor susține și ei pe Iohannis. Win-win. Sună frumos. Nu trebuie să faci mare lucru. Ce îți place ție. Aranjamente de culise marca Blaga.

Deja ai început să ridici puțin turația, că vin alegerile și oamenii trebuie să vadă că faci opoziție reală la Dragnea. Dar e ușor ridicol. Semeni cu naționala de fotbal a României, care e condusă cu 1-0 pe teren propriu în minutul 90’ și trage de minge pentru că poate Danemarca face egal cu Franța, Albania pierde cu Serbia, iar echipa de pe locul doi din cealaltă grupă are golaveraj mai prost. Ne calificăm. Oare?

Am o veste proastă. Stilul ăsta de strategie politică e moartă. Dacă ai fi fost pe fază în ultimii ani ai fi înțeles că românii s-au săturat de aranjamente, șmecherii și alianțe pe principiul răului cel mai mic. Dacă ai fi fost în piață ai fi înțeles că istoria merge cu viteză în altă direcție. Ai fi înțeles că USR și Plus sunt pe val, un val care creșete în fiecare zi, în fiecare oră, în vreme ce susținerea pentru tine scade. Nu pentru tine că te numești PNL. Pentru tine ca aparținând speciei pe cale de extincție a dinozaurilor.

Dar încă nu e târziu. Nu e târziu. De aceea am și scris. Prin nu știu exact ce miracol încă mai ai oameni ok la tine, oameni care gândesc și care sunt capabili să facă pasul decisiv. Puteți să o faceți! Știți că am dreptate. PNL-ule! Scoate capul dintre umeri și fă ceva cinstit măcar o data în ultimii ani! Curăță-te de toți miticii, aranjorii beznei și clovnii care s-au cățărat acolo sus și te conduc matematic spre locul unde este astăzi PNȚ-ul!

Fă alianță cu USR și PLUS. Mergeți onest împreună și vei câștiga pentru că este trenul cîștigător. Dar nu veni cu idei din astea de tipul „noi suntem cel mai mare partid de opoziție” că nu mai păcălești pe nimeni. Nu mai ești cel mai mare. Nu mai lovi pe la spate, nu mai fă calcule perdante.

Pe scurt PNL-ule. Dacă vrei să supraviețuiești, schimbă-te. Mergi sau crapă! Marche ou crève!