Mallorca asteapta afluxul de turiști germani de Pasti


Insula spaniolă Mallorca a fost scoasă de pe lista zonelor cu risc ridicat din Germania, comunicare oficială care a dus la creșterea entuziastă a interesului turiștilor din această țară care consideră Insulele Baleare, mai în glumă mai în serios, un land (regiune germană) în plus.

Turiștii germani care speră să viziteze Mallorca la sfârșitul lunii martie sunt totuși avertizați că restricțiile locale se aplică tuturor. Dar strania situație apărută în plin episod pandemic în care contrar cifrelor aceștia pot zbura în Baleares să-și petreacă mini-vacanța de Paște.

Din 16,4 milioane de turiști în Baleares 4,6 erau germani, mai mult de un sfert. România a avut, în 2019, 2,7 milioane de turiști străini toți.

Insulele Baleare vor trăi un Paște Catolic plin de paradoxuri. Mallorca, Menorca, Ibiza pot primi turiști provenind din Germania, țară în care incidența acumulată de cazuri coronavirus este de peste 155 cazuri pentru fiecare 100.000 de locuitori, dar nu poate primi turism din comunități autonome spaniole în care incidența este mult mai joasă decât cifrele germane.

germania
Sosirea zborurilor din Germania pe aeroportul Sant Joan din Mallorca | EFE

Încă un paradox: cetățenii baleari care au emigrat în străinătate vor putea reveni pe insule de Paști, pentru a-și vedea rudele, dar cei care au plecat să locuiască în alte teritorii ale Spaniei, nu pot face acest lucru.

Și mai putem adăuga: în timpul sărbătorilor, începând din ziua de joi până în lunea de Paște, nu se va putea merge la masă în casa unei rude, dar se va putea face o reuniune într-un restaurant sau într-o cafenea, se va putea merge la o plimbare pe plajă sau în parc.

Creșterea interesului față de insula baleară vine la câteva zile după ce Ministerul de Externe al Germaniei a anunțat că Mallorca, o destinație numită în glumă de catre germani drept al 17-lea stat al țării, nu mai este considerată o zonă cu risc epidemiologic ridicat.

Germanii au reacționat cu entuziasm, „Dorința de a petrece sărbătorile de Paște la Marea Mediterană este semnificativ mai mare decât ne așteptamera de așteptat”, a declarat marți gigantul turismului german TUI, care a spune că își va „redeschide hotelurile de pe insulă weekendul viitor, înainte de termen”. La rândul ei compania aeriană Eurowings introduce 300 de zboruri suplimentare către Baleare pentru a face față cererii crescute. Ryanair la rândul lor fletează 200 de zboruri suplimentare între Germania și Spania în timpul Paștelui.

germania baleares
Pasagerii la sosirea pe aeroportul din Palma de Mallorca trec pe lângă un afiș care fa-ce aluzie la coronavirus. | REUTERS

Oficialitățile spaniole au subliniat totuși că turiștii nu vor fi scutiți de restricții. „Văd că mulți oameni spun că turiștii vor putea face lucruri pe care rezidenții nu le pot face. Acest lucru nu este adevărat”, a declarat pe Twitter, Marga Frontera, consilier pentru sănătate pentru guvernul regional al insulei. „Vizitatorii Insulelor Baleare sunt obligați să respecte aceleași reguli ca și rezidenții”.

Dacă doi prieteni vor să-și petreacă vacanța pe insulă, trebuie să facă acest lucru în camere separate. „Hotelierii care nu respectă regulile vor primi amenzi”, conform Ministrului Modelului Econòmic, Turismului și Muncii, Iago Negueruela, care a anunțat controale la acele date.

În plus, germanii, la fel ca toți turiștii veniți din țări considerate cu risc ridicat, vor trebui să prezinte un test PCR negativ la aterizarea în Spania. În hoteluri, numai oaspeții care trăiesc în aceeași unitate familială vor putea împărți camera. După ora 17:00, turiștii vor fi limitați în servirea la mese în grupuri de cel mult patru persoane. „Cerem tuturor să fie responsabili”, a spus Negueruela.

Nici hotelierii germani nu se simt confortabil cu situația creată

„A fost ca un pumn în stomac pentru cei din industria hotelieră când știrile despre Mallorca au ajuns la noi”, a declarat pentru agenția de știri Olaf Stamsen, șeful Asociației Germane de hoteluri și catering din Wilhelmshagen, din sud-estul Berlinului. „Ne-am simțit trădați de politicienii federali”, a adăugat el.

Hotelurile din Germania rămână închise până cel puțin pe 28 martie. Mallorca est edeschisă.