Crai Nou – Film de gala marti in Barcelona – Filmoteca de Catalunya


Proiecție de gală la Filmoteca de Catalunya marți 27 septembrie la ora 20. Filmul „Crai nou / Blue moon”, scris și regizat de Alina Grigore, premiat cu marele premiu al festivalului de film de la San Sebastian anul trecut va rula pentru iubitorii genului din Barcelona într-o unică ediție în prezența și prezentarea realizatoarei în sală.

Câștigător al marelui premiu al Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian 2021, filmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizoarei și îi are în distribuție pe Ioana Chițu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi, Ioana Flora, Emil Măndănac, Ilinca Neacșu, Robi Urs, Mihaela Perianu și Vlad Ivanov.

Pelicula urmăreşte evoluţia psihologică a unei tinere din mediul rural care doreşte să scape dintr-un anturaj violent. Ioana Chiţu o interpretează pe Irina, o tânără de 22 ani, mezina unei familii disfuncţionale, care, cu un tată absent şi o mamă bolnavă, este dominată de unchiul şi mătuşa ei care se opun celui mare vis al fetei: acela de a studia într-un centru universitar.

Povestea pleacă de la o realitate dură din mediul rural, unde locuiește circa 45% din populația României. Astfel, doar 7,8% din populația în vârstă de 30 – 34 de ani care locuiește în mediul rural are studii superioare, potrivit World Vision România. Rata abandonului școlar din preuniversitar în mediul rural este una din principalele cauze pentru care atât de puțini copii ajung la facultate. Mai exact, rata de abandon a fost de aproximativ 1,5 ori mai mare în unitățile de învățământ secundar din mediul rural față de cele din mediul urban. Pe măsură ce tinerii avansează în sistemul de învățământ, sub-reprezentarea celor din mediul rural se amplifică, având cea mai mare valoare în învățământul superior, conform Strategiei Naționale pentru învățământul terțiar 2015 – 2020.

Un alt factor care influențează este nivelul de educație al părinților. Există o diferenţă mare în privinţa proporţiei părinţilor cu studii superioare în mediul rural, 0,7%, faţă de 18% în mediul urban, conform raportului World Vision România “Cursa celor 30 de ani de educație în România rurală”.

Agresivitatea şi haosul converg în relaţiile acestei familii, pentru care Alina Grigore, care a semnat şi scenariul, s-a inspirat din realitatea satului în care a crescut şi unde a vorbit cu numeroşi tineri. Povestea uneia dintre fete a atras-o şi a folosit-o ca „fir emoţional” al scenariului.

‘Crai nou’, ópera prima de la directora rumana Alina Grigore que narra los intentos de una joven por escapar de su asfixiante entorno y del machismo de su país, ha obtenido la Concha de Oro en la 69 edición del Festival de San Sebastián.