Barcelona – Întâlnire literară – Omagiu adus poeţilor Mihai Eminescu şi Grigore Vieru

Pentru că se cuvine să ne onorăm simbolurile, limba română l-a onorat acest sfârşit de săptămână, în Barcelona, pe Mihai Eminescu. Comunitatea românească din Barcelona a ţinut să marcheze evenimentul printr-o acţiune comună cu prietenii de la „Eşti Moldova” care, zilele acestea punctează amintirea genialului Grigore Vieru, poetul simbol al Moldovei dintre Prut şi Nistru.

În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești” ajunge la inimile celor care îl omagiază. Anul acesta se împlinesc 166 de ani de la naşterea celui mai mare poet român. Sărbătorim Ziua Culturii Naţionale, aleasă în semn de omagiu adus poetului Mihai Eminescu.

“Poezia lui Eminescu ne-a marcat copilăría” au fost de părere participanţii la eveniment, tineri sau mai putin tineri. Pe fundalul Piesei „Eminescu” interpretată de Doina şi Ion Aldea Teodorovici, pe versurile regretatulu Grigore Vieru, s-a intrat in atmosfera. Lumânări aprinse, flori, cărţi şi portretele poeţilor au întregit decorul agreabil al unei seri de poezie.

Printre poeziile recítate a fost una extraordinara, poezia testament – ”Legământ”- închinată lui Mihai Eminescu de catre Grigore Vieru şi publicată în 1964 în revista ”Nistru”.

Ca fapt inedit, a fost adusa in prim plan activitatea jurnalistica a Luceafarului poeziei, care se dovedeşte, surprinzător, mai actuală decât am putea crede. O privire mai atenta asupra articolelor scrise de acesta in ziarul „timpul”, in perioada 1877-1883, este o dovada a actualităţii şi puterii de anticipaţie a vremurilor pe care le trăim, în care „politica e necoapta” cum spunea G.Calinescu (Opera lui Mihai Eminescu, vol.III), bazată pe „menţinerea neajunsurilor vechi îmbrăcate în reforme costisitoare” iar „mita e în stare să patrunză orişiunde în ţara aceasta”.

S-au facut spicuiri din celebrul Testament politic al lui Eminescu in care sunt trecute in revista principalele lui articole. Eminescu pare sa lucreze la unul din posturile autohtone de news, dându-le clasă analiştilor politici contemporani.

Un subiect discutat a fost popularizarea culturii române în rândul copiilor români de vârstă şcolară cuprinşi în sistemul de învăţământ spaniol şi cărora ar trebui să li se găsească forma de învăţare a culturii, istoriei şi tradiţiilor paralelă, cu o programă şcolară personalizată. De urmărit subiectul.

eminescu vieru barcelona

Participanţii au mulţumit gazdei, Asesoria Internaţional Barcelona si ArtesanCake pentru trataţie.

bibliografie:Radu Mihai Crisan, Spre Eminescu. „Raspuns romanesc la amenintarile prezentului si la provocarile viitorului” Editia a III a revizuita editura Cartea Universitara Bucuresti 2005