Muzeul Iluziilor. Nu ai fost încă? Fă-ţi un selfie special!

lilia portadaPe Lilia Petcu am cunoscut-o la un eveniment organizat de Asociaţia Culturală „Eşti Moldova”. O moldoveancă veselă, agreabilă şi plină de viaţă. M-a întrebat dacă îmi plac iluziile optice. Am fost un pic derutata de intrebare, ca apoi sa aflu ca este director la Muzeul iluziilor optice „Museu de les I-lusions” din Barcelona.

Am vizitat-o pe Lilia Petcu la muzeu si a avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari:

– Povesteste-ne te rog cum a ajuns o moldoveanca de la Chisinau la conducerea acestui muzeu din centrul Barcelonei? Cum ai ajuns in aici?

Dupa ce am absolvit Universitatea de Stat din Moldova – filologie, intr-o vara, am venit in vizita la mama care locuia in Barcelona. In acea vara am fost vrajita (ca multi altii) de Regina Barcelona, un loc plin de istorie, unde la tot pasul intalnesti un muzeu pe care il poti vizita, am decis sa ma mut cu familia aici. Sunt mama a trei baieti. Voi fi „soacra cu trei nurori”.

Am absolvit Universitatea de Turism in Barcelona. Cativa ani, am lucrat in lumea turismului. Intr-o zi am aflat de proiectul privind deschiderea unui astfel de muzeu, cu o temă inedită unică in Europa. Am fost incantata de ideea deschiderii muzeului si mi-am prezentat CV-ul, am participat la concurs împreună cu multe dintre persoanele care doreau sa conducă acest muzeu. M-am prezentat la concurs si am avut imensa bucurie sa fiu admisa pe postul de director al muzeului. Dar, greul d-abia incepea.

Pana la inaugurare, s-a muncit aproximativ 3 luni pentru implementarea proiectului. Echipa de artisti formata din tineri veniti din diferite tari a creat scenarii care sa nu lase pe nimeni indiferent. Pot spune ca, m-am simtit minunat stiind ca am reusit sa pun bazele acestui muzeu. Este un concept nou, atât in Barcelona cât pentru Europa, inaugurarea acestuia avand loc la sfarsitul lunii martie 2015.

-Ce ofera vizitatorului?

Este primul muzeu din Europa de acest gen: 3D!Muzeul iluziilor 4
Vizitatorul muzeului nu este un simplu spectator, ci si un protagonist. Daca in alte muzee este interzis sa faci poze, aici este necesar sa vii cu camera sau cu telefonul. În muzeu există mai mult de 60 de picturi reprezentand scene fantastice dar și de zi cu zi, din filme celebre sau desene animate. Cei trei copii ai mei avand varste diferite, pot spune ca am tinut cont de parerea lor, au fost chiar si modele pentru exemple cu fotografiile din muzeu.

Situat la o scurtă plimbare de Las Ramblas în Pintor Fortuny 17 „Museu de les I-lusions” este un spațiu creativ. Daca sunteti admiratori ai marilor maestri Picasso, Goya, aveti posibilitatea sa ”fiti prezenti” in copii ale acestor tablouri. De asemenea, la muzeu se afla si schite tipic spaniole și scene din desene animate și filme de renume mondial.

Muzeul este unul pentru toate varstele, deoarece indiferent ca esti copil sau adult te vei intoarce in lumea copilariei avnad impresia ca te aflii intr-un vis, ci nu in lumea reala, pentru ca, in final, toti suntem niste visători în adancul sufletelor noastre, iar iluzia este ceea ce ne lipsește pentru a doua zi. Toate picturile sunt de proporții mai mari decât figura umană și sunt proiectate astfel încât vizitatorul sa devina parte din acest joc al imaginatiei. Culorile, lumina, scenele descrise în picturi, par atât de naturale incat este creata iluzia prezentei unei persoane in imagini.

-Ati avut pana acum grupuri de romani ca vizitatori?

Grupuri nu, dar turisti da. In multe hoteluri din Barcelona exista mape cu prezentarea muzeului care prezinta reduceri substantiale.

Muzeul iluziilor 2
Casa Fanteziei , Muzeul Iluziilor Barcelona

-Se pot face rezervari telefonice?

Da. La numarul de telefon: 0034 618555655
Muzeul este deschis in fiecare zi de la orele 10,00 la 22,00.
Muzeul nu are un parking propriu, dar este o parcare in apropiere, in acelasi edificiu.

-Cati vizitatori va trec pragul, sa zicem intr-un weekend?

-Pot sa spun ca intr-un sfarsit de saptamana au ajuns sa ne vizitele aproximativ 800-900 persoane. In timpul saptamanii, ne viziteaza cel mai mult grupurile scolare.

In incheiere, as dori sa invit cat mai multe persoane sa ne treaca pragul, cu promisiunea ca o sa vă va surprinda plăcut și cu siguranta veti pleca de la noi cu un album plin de imagini originale.

Daca va plac fotografiile cu surprize, „Museu de les I-lusions” din Barcelona este locul potrivit pentru o experienta de neuitat.

Angrenati-va intr-o călătorie fascinantă în lumea iluziilor, chiar în inima Barcelonei!

Adresa si numar de contact: Museu de les Ilusions

Carrer del Pintor Fortuny, 17, 080
01, Barcelona

[vc_video link=”https://youtu.be/CjZ5H-lts_U”]