„Pietrele Vii” din Valcea

Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor Pietrele Vii din comuna Costesti, judetul Valcea, adaposteste un tip de pietre nisipoase, numite stiintific ”trovanti”. Aici, natura a creat unele dintre cele mai surprinzatoare sculpturi in piatra. Sunt stranii, bizare, au forme sferice, elipsoidale ori au aspectul cifrei opt. Au marimi diferite, de la cativa centimetri pana la cativa metri. „Se nasc” intr-un deal nisipos, se desprind dintr-o rapa si cad intr-o vale.

Trovantii pot fi intalniti in mai multe zone din Romania, dar cei de la Costesti impresioneaza prin diversitatea formelor. „Costestiul e singurul loc din Europa unde a fost amenajat un parc pentru aceste formatiuni geologice. Trovantii de aici sunt impresionanti prin dimensiunea lor, de la doi-trei centimetri pana la aproximativ cinci metri, dar si prin forma lor”, a spus presedintele asociatiei care administreaza aceasta rezervatie.

In jurul ”balatrucilor” sau dorobantilor”, cum ii mai numesc localnicii, s-a tesut un adevarat folclor: unii spun ca bolovanii ar avea origini supranaturale, altii ca ar fi marturii ale existentei unor civilizatii extraterestre superioare

Oamenii de stiinta sustin ca formatiunile, numite in literatura de specialitate si ”concretiuni grezoase”, ar avea peste sase milioane de ani vechime si ar fi aparut datorita unor cimentari locale ale nisipului, posibil pe fondul unei activitati seismice.

Localnicii au parerile lor in privinta trovantilor, pe care ii numesc si „pietre vii”. Unii sustin cu tarie ca, dupa o ploaie mai lunga din nisipul umed rasar mici trovanti, iar pietrele de dimensiuni mai mari efectiv cresc.

Unul dintre cele mai ciudate aspecte legate de aceste pietre este faptul ca, desi ele variaza in dimensiune, sunt foarte asemanatoare. In plus, la fel ca pietrele celebre din Death Valley, California, trovantii se muta adesea dintr-un loc in altul. Oamenii de stiinta cred ca pietrele cresc in dimensiuni datorita continutului ridicat de saruri minerale diferite, care se afla sub invelisul lor.

Datorita modului aproape miraculos de a-si mari volumul, aceste pietre au fost introduse in patrimoniul UNESCO, fiind protejate de interventia oamenilor.