Paştele Cailor – Sărbătoarea Sârbilor Târgovişteni

Sâmbătă, 19 martie 2016, a fost mare sărbătoare în cartierul Matei Voievod din Târgoviște, cunoscut mai mult sub numele de ‘cartierul sârbilor’. Aici a avut loc o nouă ediție a tradiționalei manifestări denumită Paștele Cailor care a adus alături invitați și autorități, . A fost organizată și anul acesta de Asociația Zaedno a bulgarilor din Târgoviște, în parteneriat cu Primăria Târgoviște.

Unică în țară, de o frumusețe aparte și o simbolistică specială – legătura puternică dintre gospodar și calul său, cel alături de care trudește, manifestarea păstrată din moși strămoși a debutat la Centrul Cultural ”Matei Voievod” cu primirea invitaților, după care s-a plecat în coloană, în aplauze și admirația generală, către Biserica Sf. Nifon, unde a avut loc slujba religioasă și au fost sfințiți caii. S-au bucurat de mare apreciere concursurile hipice care au cuprins paradă, dresaj, frumusețe sau îndemânare la lucrări agricole.

Cei mai mândri şi mai falnici armăsari au fost scoşi la paradă de junii comunităţii, spre bucuria sutelor de oameni veniţi să îi admire. Frumoşi şi nărăvaşi, armăsarii i-au încântat pe participanţii la sărbătoarea de la Târgovişte. Îmbrăcaţi în straie populare, tinerii au umplut căruţele şi s-au plimbat pe aleile de la marginea oraşului.

Stăpânii s-au mândrit cu animalele lor, fără de care, spun ei, nu s-ar descurca la muncile câmpului. „Sunt foarte puternici, trag bine la căruţă, sunt buni la călărie, dresaj. E singura rasă de cai care poate fi folosita la orice.”, îşi lăuda bidiviul unul dintre participanţi. Sărbătoarea semnifică începutul muncilor de primăvără şi legătura specială pe care o are omul cu acest animal, pe care îl consideră un membru al familiei.

După slujba de la biserică, preoţii au binecuvantat animalele şi s-au rugat sa fie sănătoase, ferite de boli peste an şi harnice la câmp.