KonMari, metoda miraculoasă prin care te poţi pune în ordine

Milioane de persoane urmează sfaturile japonezei Marie Kondo, un adevărat ‘guru’ al vieţii ordonate.

După ce s-a trezit în urma unui leșin datorat unei crize nervoase, i-a venit o idee care i-a schimbat viața: să găsească cea mai bună metodă prin care îşi poate pune ordine în viaţă. A găsit una care i-a adus ceva mai mult, trăieşte din ea, oferă ‘servicii de consultanță’ pentru a-și ajuta clienții să își pună ordine în lucruri în ideea că aceasta aduce de la sine şi obţinerea unei calităţi a vieţii optimă. Astfel a apărut metoda KonMari un fenomen ajuns la cinci milioane de urmăritori (followers) în jurul lumii.

Pasiunea pentru aranjat lucruri a început de la o vârsta fragedă când își aranja singură camera si era fascinată de revistele despre decorațiuni interioare. Încetul cu încetul, M. Kondo a trecut la amenajarea întregii case, apoi prieteni, cunoștințe și rude au apelat la ea în acest sens. La cincisprezece ani, citise toate cărțile despre ordine în viaţă care apăruseră in țara ei. Marie a călătorit în toată Japonia în căutare de noi clienți și a scris cinci cărți. Internațional, s-au vândut mai mult de 3 milioane de exemplare, iar cartea a fost tradusă în peste 40 de limbi. Anul trecut, japoneza a fost inclusă in topul 100 al revistei Time, ca fiind una dintre cele mai influente persoane din lume. Mai mult, în Japonia, aceasta face și o emisiune de televiziune foarte populară.

Metoda KonMari

Este vorba despre reorganizarea spațiului, astfel încât să rămână doar ceea ce este esențial, organizat într-un mod eficient. Primul pas este să arunci toate lucrurile de care nu ai nevoie, urmând un criteriu important: păstrează doar ceea ce te face fericit. Mai mult, lucrurile trebuie organizate pe categorii și nu pe locuri: ”A păstra toate obiectele de același tip într-un singur loc este esențial pentru a duce la capăt acest proces, facându-ți o idee exactă despre tot ceea ce ai.” Kondo te sfătuiește să începi cu lucrurile ușoare cum ar fi hainele si să termini cu obiecte care pot avea o mai mare încărcătură emoțională, precum fotografiile.

Punctul forte al metodei constă în a împacheta hainele și a le pune în cutii. Kondo împachetează tricourile în trei părți, pentru a se menține în poziție verticală și pentru a se depozita în cutii, în locul rafturilor. Avantajul este acela că, este mult mai ușor să le vezi atunci când le cauți și nu este nevoie să le mai cauți încă o dată. Din videotutorialele ei înţelegem din prima. Pare atât de simplu.

Ceea ce ne învată Marie Koondo nu este orientat doar în sensul de a ne ajuta să menținem casa în ordine, ci contribuie și la ‘realizarea pe plan personal’. Autoarea dă ca exemplu cliente care după ce au pus în aplicare sfaturile ei, au decis să iși schimbe locul de muncă sau au reușit să urmeze o dieta cu succes. Un lucru este cert: metoda KonMari funcționează, dovadă că, în prezent, sunt cu trei milioane de case puse în ordine în plus față de acum doi ani.


citeşte pe larg