Dieta Mediteraneana şi bolile de inimă

50% mai puţine posibilitati de a suferi o afectiune cardiaca dacă se adoptă dieta medireaneana. Este ceea ce afirmă un recent studiu efectuat de o echipa de oameni de ştiinţă de la Universitatea Harokopio dinAtena (Grecia) şi care întăreşte opinia despre beneficiile pe care le are includerea unei diete meditaraneene în stilul de viaţă al europenilor; mai mult decât exerciţiile fizice chiar.

Studiul, care s-a desfasurat pe durata a mai mult de 10 ani, a cuprins observaţii asupra a mai mult de 2.500 de persoane de ambele sexe, între 28 si 89 de ani care au participat la completarea chestionarelor privind stilul de viaţă, istorial medical şi obiceiurile alimentare. Aceleaşi chestionare s-au repetat la trecerea a 5 respectiv 20 ani de la începutul studiului.

După compararea rezultatelor obţinute de fiecare dată (la începutul, mijlocul şi sfârşitul perioadei) şi remarcând că 20% dintre barbaţi şi 18% dintre femei au dezvoltat sau au decedat ca urmare a unor afecţiuni cardiace, oamenii de ştiinţa au descoperit că cei care au urmat o dietă mai apropiată de cea mediraneeană aveau un procent de 47% mai puţine posibilităţi de dezvoltare a unei boli de inima în urmatorii 10 ani, independent de antecedentele familiare, diabet, colesterol, vârsta sau sex.

„Cercetarea demonstrează că dieta medireaneana este benefică pentru toate tipurile de persoane, de sexe, de toate vârstele pentru toti indivizii sanătoşi sau cei cu probleme de sanatate şi arată că dieta mediraneeana aduce beneficii directe pentru sănătatea cardio-vasculara, diabet, hipertensiune arterială şi procese inflamatorii”, explică Ekavi Georgousopoulou, şeful echipei de investigatori.